Son yıllarda büyük bir ivme kazanan yeniden çevrim filmler bu defa sinemanın en çok ilgi gören türlerinden birisi olan mafya filmlerine el atıyor. Usta yönetmen Martin Scorsese tarafından bir Hong Kong filminin uyarlaması olarak çekilen 'Köstebek' görkemli kadrosu kadar, öyküsü ve başarılı oyunculuğu ile de uzun yıllar adından söz ettirecek gibi görünüyor.
31 Temmuz 2012

Usta işi bir Köstebek

Son yıllarda büyük bir ivme kazanan yeniden çevrim filmler bu defa sinemanın en çok ilgi gören türlerinden birisi olan mafya filmlerine el atıyor. Usta yönetmen Martin Scorsese tarafından bir Hong Kong filminin uyarlaması olarak çekilen 'Köstebek' görkemli kadrosu kadar, öyküsü ve başarılı oyunculuğu ile de uzun yıllar adından söz ettirecek gibi görünüyor. Klasik iyi-kötü mücadelesi üzerine kurulu filmde polis teşkilatının içine dek sızmayı başaran bir mafya adamının ve buna paralel olarak iyi polis ile kötü polisin mücadelesini izliyoruz. Mafya lideri Costello (Jack Nicholson) küçük yaşlardan itibaren yetiştirdiği Colin'i (Matt Damon) polis teşkilatının içine sokar. Colin sayesinde işlerini daha rahat yürütmenin hesaplarını yapan Costello, bir süredir en iyi adamı konumuna gelen Billy'nin (Leonardo DiCaprio) aslında bir polis olduğundan habersizdir. Senelerdir çapraşık hale gelen ilişkilerin sonunda ölümcül bir oyuna dönüşmesi kaçınılmaz olur.

Hollywood'un belki de özgün senaryo sıkıntısından nedeniyle dört elle sarıldığı uyarlama filmleri her zaman aynı sonucu vermiyor. Bu tarzın Japon sinemasından uyarlanan 'Karanlık Sular' gibi onca başarısız örneği dururken, 'Köstebek' yönetmeni ve oyuncuları ile bize göre hemen farkediliyor. Kuşkusuz yaşayan en büyük 10 yönetmen arasında bulunan Martin Scorsese, daha önceki favori oyuncusu Robert De Niro ile defalarca denediği mafya filmlerine çok başarılı bir geri dönüş yapıyor. Bugüne dek Oscar kazanamaması ile dikkat çeken Scorsese, gerek öyküyü aktarışı ve gerekse kullandığı sinema dili ile aslında bunun çok da önemli bir faktör olmadığını yine kanıtlıyor. Filmdeki sert sahneler ve çatışma sahneleri son derece inandırıcı.

Kariyerinde ilk kez Scorsese ile çalışan Jack Nicholson'ın son senelerin en çarpıcı performansını sergilediğini söylemek yanlış olmaz. Geçmişte de bu tür rollerin altından başarı ile kalkan Nicholson'ı son dönemlerdeki komedi filmlerinin arkasından seneler sonra bir mafya filminde görmek heyecan verici. Genç oyuncular Matt Damon ve Leonardo DiCaprio'ya adeta oyunculuk dersi veren Jack Nicholson'ın bu filmle bir kez daha Oscar ödülüne uzanması sürpriz sayılmamalı bize göre.

Scorsese'nin son yıllardaki gözde oyuncusu Leonardo DiCaprio bizce 'Sıkıysa Yakala' filminde yükseldiği usta oyuncu mertebesinde bu filmle yeni bir sayfa açıyor. Filmin ana karakteri olarak göze çarpan Billy, rolü ile Leonardo DiCaprio adeta devleşiyor. Fizik olarak ona çok benzeyen Matt Damon ise kötü polis rolünde çok başarılı. Daha önce oynadığı Jason Bourne karakteri ile taban tabana zıt bir karakter Colin. Damon, o kadar inandırıcı ki zaman zaman ona kızabiliyorsunuz da? Bizim sürekli olarak iyi rollerde izlediğimiz başrol oyuncularının bir türlü beceremediği 'kötü adam rolü' Damon'un üzerine güzel oturmuş bu filmde. Yılların usta oyuncusu Martin Sheen ve Alec Baldwin de 'Köstebek'in yıldızlar geçidini tamamlayan isimler. Kısacası 'Köstebek' bu yılın en iddialı filmlerinden...

Kaynak
Ahmet Gülen
 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)