Asıl adı Sadrettin olmasına rağmen, annesi Saffet hanım ve babası Rafet Kaptan onu hep Sadri diye çağırırlardı.Babası Kaptan olduğundan haftada bir iki kez eve gelebiliyordu. Bu yüzden ailenin sorumluluğu ve idaresi anne Saffet Hanım'da idi. <br />
31 Temmuz 2012

Asıl adı Sadrettin olmasına rağmen, annesi Saffet hanım ve babası Rafet Kaptan onu hep Sadri diye çağırırlardı.Babası Kaptan olduğundan haftada biriki kez eve gelebiliyordu. Bu yüzden ailenin sorumluluğu ve idaresi anne Saffet Hanım'da idi.
Sadri Alışık sekiz yaşındayken kız kardeşi Nevin dünyaya geldi. Sadri Alışık'ın içindeki oyunculuk aşkı küçük yaşlarda kendini göstermeye başlamıştı..Arkadaşları bilye oynayıp, uçurtma uçururken, O piyesler hazırlayıp mahalle arkadaşlarına oyunlarını sunardı.

Altı-yedi yaşlarındayken bir sünnet gecesinde Naşit Özcan Tiyatrosu'nu izledi. O günden sonra tiyatroya olan tutkusu başladı.
Paşabahçe 39. İlkokulunda üçüncü sınıftayken ''İSTİKAL PİYESİ'' adlı oyunda "Adalı Halil" rolünü aldı ki bu başroldü.
İlkokulu bittikten sonra ailenin isteği ile Cağaloğlu'na taşındılar. Orta okul ikinci sınıfta tiyatro aşkı tekrar başladı.
Ancak okulda tiyatro yoktu. Liseye İstanbul Erkek Lisesin'de başladı. Lisenin yanı sıra Cağaloğlu Halk Evi'nde tiyatroya gidiyordu.
Liseyi bırakıp devam mecburiyeti olmadığından Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne kayıt oldu ancak lise
yıllarında başlayan tiyatro aşkı galip geldi ve sahneye yöneldi . İlk kez 1939 yılında Eminönü Halkevi'nde Hisse-i Şayia adlı oyunla sahneye çıktı.avaş yavaş, sahne, resim, tiyatro derken sinemaya adım attı.Amatörlükten profesyonelliğe geçiş tarihi ise 1943. O yıl Reşit Rıza Tiyatrosu'nda "Beni Öpünüz" oyunuyla profesyonel tiyatroculuğa adım adan Alışık, 1945'te Faruk Kenç'in "Günahsızlar" filmiyle ilk kez kamera karşısına geçti.Bir dizi ikinci sınıf rolden sonra 1953'ten itibaren sinemada başrol oynamaya başladı.

Şöhret basamaklarını hızla ilerleyen Sadri Alışık 1959 yılında çevirdiği "Yalnızlar Rıhtımı" adlı filmde otuz sekiz yıllık hayat arkadaşı Çolpan İlhan ile tanıştı.Evlendikten bir kaç sene sonra oğlu Kerem dünyaya geldi.Asıl çıkışını 1964 yılında Hulki Saner'in çektiği "Turist Ömer" filmiyle yakaladı.Biraz serseri, biraz boş vermiş, biraz uyanık, biraz saf ve hatta biraz da küfürbaz Turist Ömer, halk tarafından zok sevildi.Öyle ki film şarkıları dillerde dolaşmaya, yapılan plaklar yok satmaya başladı. Belki de bu yüzden Sadri Alışık da 1970'li yıllardaki furyaya katıldı ve gazinoya çıktı.


Sinema yaşantısının yanı sıra, sahne showlarında da çok başarılı oldu.Sahnede Turist Ömer şovu yapan Alışık, şarkı da söyledi. O şarkıların plakları da yok sattı.Ancak tüm başarısına rağmen bu yıllar Alışık için sinemadan uzaklaşma yıllarıydı. Uzun bir aradan sonra 1986 yılında Şalvar-Bank isimli filmle sevenlerinin karşısına çıktı.Bu arada TRT'de yayınlanan ve aralarında Banazlı İsmail'in de olduğu birçok TV dizisine damgasını vurdu. 1994 yılında ise Yavuz Özkan'ın yönettiği Yengeç Sepeti Filmi ile hakettiği Altın Portakalı aldı. Ne yazık ki sevinci uzun sürmedi .


Karaciğer yetmezliğinden Amerika'ya giden Sadri Alışık Amerika'da yaşayan Türk doktoru Münci Kalayoğlu tarafından ameliyat edildi ve sağlığına kavuştu Sanat yaşamına televizyonda devam ettirdi.Sadri Alışık genellikle, değişen toplumsal değerler içinde güzelliğe tutkun, umutlu, yaşama sevinciyle dolu, Dürüstlüğü ve doğruluğu özleyen insan tipini oynadı. Sinemanın yanısıra şiir ve resimle de uğraşan Alışık, beş yüzün üzerinde filmde rol aldı


En son rolü ise Yengeç Sepeti adlı dizide baba rolüydü. Sadri Alışık 18 Mart 1995 yılında vefat etti.


Alışık, sinema filmlerinin yanı sıra "Kartallar Yüksek Uçar" gibi televizyon dizilerinde de oynadı. Sanatçı ayrıca "Bir Ömürlük İstanbul" (1993) adlı bir şiir kitabı yazdı.

Sanatçının ölümünden sonra eşi Çolpan İlhan, onun sahneye çıktığı ilk tiyatro olan Küçük Sahne'yi kiraladı ve yeni adı "Küçük Sahne Sadri Alışık Tiyatrosu" olan bu mekanda oyunlar sahnelemeye başladı. 1999 yılında ise sanatçının adını yaşatmak için verilen çeşitli ödüllere, yine eşinin çalışmalarıyla "Sadri Alışık Sinema, Tiyatro ve Emek Ödülleri" eklendi. Hastalandıktan sonra kendini resme veren Alışık'ın yaptığı tablolar ise, 2001 yılında yönetmen Türker İnanoğlu tarafından kurulan Türker İnanoğlu Vakfı TÜRVAK'ın açılışında sergilendi.

18 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da ölen sanatçının anısına, eşi Çolpan İlhan tarafından kurulan Sadri Alışık Kültür Merkezi`nce her yıl Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri verilmektedir.

 

 

 

Plakları
Yeşilçam'ın en üretken olduğu dönemler olan 1960'lı ve 1970'li yıllarda Fikret Hakan'dan Fatma Girik'e , Yılmaz Köksal'dan Hülya Koçyiğit'e kadar onlarca sinema oyuncusu müzik plakları doldurmuşlardı. Bu plak yapma furyasına Sadri Alışık da katıldı ve birkaç 45'lik plak da o doldurdu;
1964 - Avare / Dalgamiza Bakalım - Serengil Plak 10003
1964 - Tophane Rıhtımında / Turist Ömer - Melodi Plak 2161
1970 - Turist Ömer Arabistan'da / Turist Ömer - Saner Plak 1003
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->


Aldığı ödüller

1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Afacan Küçük Serseri
1966 yılında, Atıf Yılmaz'ın yönettiği Ah Güzel İstanbul filmi ile Sanremo Bodrig Hera Güldürü Filmleri Şenliği - Gümüş Agaç Plakası Özel Ödülü.
1994 tarihli, Yavuz Özkan'ın yönettiği Yengeç Sepeti adlı son filmi ile Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu ödülü.

 

 

 

Ve unutulmaz selamı :

 

Allah rahmet eylesın . . .

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)