Andy Warhol (06.08.1928-22.02.1987) Amerikalı yönetmen, ressam, film yapımcısı ve yayıncıdır. Andy Warhol Factory olarak anılan oluşumla pek çok sanatçının sesini duyurmasına önayak olmuştur. Pop art akımının en önemli temsilcilerinden biridir.
31 Temmuz 2012

Andy Warhol (06.08.1928-22.02.1987) Amerikalı yönetmen, ressam, film yapımcısı ve yayıncıdır. Andy Warhol Factory olarak anılan oluşumla pek çok sanatçının sesini duyurmasına önayak olmuştur. Pop art akımının en önemli temsilcilerinden biridir. Ressam olarak ele aldığımızda Warhol’un dünyaya mal olan eserleri arasında Coca Cola şişesi, binlerce kopyası bulunan milyon dolarlık Marilyn Monroe tablosu ve ölümünden sonra astronomik fiyatla satılan Michael Jackson tablosu gösterilebilir. Bu sanat akımı özellikle ABD ve İngiltere gibi ülkelerde 50li yıllarda doğmuş 1960'larda ise bir sanat akımı olarak kabul görmüştür. Warhol’un yanında Marcel Duchamp, Richard Hamilton, Peter Blake gibi isimler bu sanatın önemli temsilcileri olup Türkiye’den en önemli isim olarak Kutluğ Ataman gösterilmektedir.
 
Warhol Factory adlı oluşuma dahil olan sanatçıların belli başlıları arasında Candy Darling, Joe Dallesandro, PauL Morrissey, Edie Sedgwick, Nico sayılabilir. Femme Fatal ve Sunday Morning gibi bir döneme damgasını vuran şarkıcı Nico ve rock grubu Velvet Underground bir Andy Warhol mahsülüdür. Bunun yanında David Bowie gibi sanatçıların tanınmasında ve uluslar arası arenada kabul görmesinde Warhol tarafından gerçekleştirilen tanıtım politikaları da etkili olmuştur. Rahat tavırlarıyla dikkat çeken ve sahnede özellikle sigara içtiği anlarda aykırı duruşu ile devleşen dünyaca ünlü şarkıcı Nico, manken ve oyunculuk yaptığı bir dönemde Warhol’la tanışmış, sesi keşfedilerek adı geçen gruba katılmıştır. Warhol tarafından Chelsea Girls adlı yıldızlar karmasına da sokulmuştur. Chelsea Girls ismiyle 1966 yılında Paul Morrissey ve Andy Warhol yönetmenliğinde film çekilmiş filmde Brigid Berlin, Nico, Dorothy Dean, Angalina Davis, Ondine gibi dönemin pop ikonları yer almıştır.
 
Sinema alanında Warhol’a gelince, sanatçı bazen tek görüntüye odaklanan kamera ile çektiği kısa filmlerle tanınmıştır. Bunlar arasında Hair Cut, Blow Job, Mario Banana, Restaurant, ve Milk belli başlı olanlarıdır. Warhol bu filmlerle Bağımsız Film Ödülü'nü kazanmıştır. Bunun dışında uzun metrajlı sinema filmlerine imza atan sanatçı genel olarak deneysel bağımsız filmlere imza atmıştır. Sleep gibi. Sözünü ettiğimiz 1966 yapımı 'Chelsea Girl' adlı film, klasik sinema salonlarda gösterilen underground filmlerin ilkidir. Ülkemizde İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilme şansı bulan Paul Morrissey üçlemesi ve Warhol Factory ürünü Flesh, Trash ve Heat de yine bir fabrika elemanı olan Joe Dallesandro rol almıştır. Bazen erkek fahişe bazen de zengin Hollywood yıldızlarının gözde erkek figürü olarak bu 3 filmde yer alan Joe bu bakımdan özel bir isimdir. Üç film büyük ses getirmiş pek çok uluslar arası festivalde gösterim şansı bulmuştur. Gerçi bağımsız deneysel sinemada genel olarak dram ve benzeri filmlerde rol alsa da yine Morrissey-Warhol yapıtı olan 1973 tarihli glamour-korku filmi Flesh For Frankenstein’de de rol almıştır. Yaşadığı sükseli hayatı terk ederek Warhol’a sığınan ve hala dünyanın en güzel kadınları arasında gösterilen Edie Sedgwick ise Warhol’un bir başka kişilik süjelerinden biridir. Oyuncu ve model olarak sık sık parıltılı dünyada boy gösteren eski sosyetik yeni factory girl Edie şaibeli bir şekilde ölene kadar Warhol’un kısa filmlerinde yer almış, pek çok dergiye kapak olmuş ve modaya yön veren bir yıldız haline gelmiştir. Edie Sedgwick ve Candy Darling’in tıpkı Warhol gibi ölümlerinden sonra belgeselleri yapılmıştır.
 
3 Haziran 1968'de Warhol, Valerie Solanas tarafından suikast girişimine maruz kalmış ağır yaralandığı halde hayata dönebilmiştir. Daha sonra bu suikast girişimini konu alan bir film de çevrilmiştir. Halen Pittsburgh’da kurulu bulunan Andy Warhol müzesi sanatçıya ait bulunan tablo, fotoğraf, çok işlevli nesneler ve sair dökümanları sergilemekte, müzede pop çağına ait en ufak gazete haberleri yahut dergiler bile muhafaza edilmektedir. Sanatçı olmanın ötesinden dünyaya bir yaşam tarzı sunan Warhol pek çok sanat eseri yanında, Üniversitelerde yaptığı konuşmalarda yer alan ve pek çok kitaba da geçen özlü sözleriyle de anılmaktadır. Sadece bu sözler bile pek çok ürünün pazarlanmasında strateji kaynağı olmuştur.

Kaynak
İsmail Özcan
 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)