Türk sinemasının ödüllendirildiği 4. Yeşilçam ödülleri, geçtiğimiz yıllara oranla çok daha kaliteli ve çok daha görkemli bir törenle gerçekleştirildi. Sanat ve sinema dünyasından çok sayıda ismin bir araya geldiği geceye gelirken, tek dileğim Jüri üyelerinin 'Popülist' yaklaşmadan adilane bir oylama ile karar vermiş olmalarıydı.
31 Temmuz 2012

Türk sinemasının ödüllendirildiği 4. Yeşilçam ödülleri, geçtiğimiz yıllara oranla çok daha kaliteli ve çok daha görkemli bir törenle gerçekleştirildi. Sanat ve sinema dünyasından çok sayıda ismin bir araya geldiği geceye gelirken, tek dileğim Jüri üyelerinin 'Popülist' yaklaşmadan adilane bir oylama ile karar vermiş olmalarıydı... Birkaç küçük ayrıntı dışında bu dileğimin gerçekleştiğini görmek beni son derece memnun etti...

En iyi erkek, en iyi yardımcı erkek, en iyi yardımcı kadın oyuncu ve en iyi görüntü yönetmenliği kategorilerinde ödül alan Av mevsimi, bir çoğumuza göre daha fazla sayıda ödül alacaktı. Ancak, öyle olmadı! Yeşilçam Jürisi son derece titiz bir eleme ve oylama ile bir çok kişiyi şaşırtacak dağılımlar yaptı.

Kosmos, Kavşak ve Çoğunluk gibi son derece başarılı olmasına rağmen sinema izleyicisinin bir türlü salonlarda ilgi göstermediği filmlerin hakkını teslim eden Yeşilçam jürisini yürekten tebrik ettim. Özellikle izlediğimde beni son derece etkileyen Kosmos'un, en iyi yönetmen ve en iyi kurgu gibi önemli kategorilerde, Çoğunluk'un hem en iyi film, hem en iyi ilk film hem de en iyi senaryo kategorilerinde olmak üzere üç ödül alması, aynı zamanda Çoğunluk'un başarılı genç yeteneği Esme Marda'nın en iyi genç yetenek ödülüyle onurlandırılması Yeşilçam'ın bana göre olmasa da bir çok kişiye göre önemli sürprizleriydi.

En iyi film müziği kategorisinde ödüllendirilen Kavşak'ın başarılı oyuncu seçimlerine ve performanslarına rağmen tek ödülle kalması şaşırtıcıydı. En iyi kadın oyuncu ödülünün Demet Akbağ'a verilmesini ise biraz popülist bulduğumu itiraf etmeliyim doğrusu... Cem yılmaz'a verilen en iyi erkek oyuncu ödülünü ise kesinlikle doğru buldum. Zira Yılmaz Av mevsimindeki performansı ile Şener Şen ve Çetin Tekindor gibi iki büyük ustayı açık ara farkla geride bırakmış, filmi zirveye taşımıştı bana göre...

Fakat Okan Yalabık'ın en iyi yardımcı erkek ödülünü almasını doğru bir karar olarak bulmadım, tıpkı Melisa Sözen'e verilen en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü doğru bir karar olarak görmediğim gibi... İki kategoride adaylar açıklanırken popülist davranılacağını söylemiş ve karar açıklandığında haklı çıkmıştım... Ama Jüri, Esme Madra'ya vermediği en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü en iyi genç yetenekte vererek bir anlamda telafi etmişti.

En iyi görüntü yönetmeni tartışmasız Uğur İçbak'tı... Ve ödül kendisine verildiğinde salondaki alkışta bunu gösteriyordu zaten. Meraklı gözler ve bekleyişler sonrasında verilen ödüller yer yer sert olmasa da ciddi eleştirilere maruz kalsa da, Yeşilçam ödülleri, popüler kültüre yenilen ödüllendirme sistemine karşı sergilediği dik duruşuyla bence tam not almıştır. Sinema kültürünün yaygınlaştırılması ve Türk sinemasının her geçen gün daha güçlü hale dönüşmesi adına atılan her adımı destekleyen biri olarak Yeşilçam ödüllerinin organize edilmesinde katkısı olan herkesi tebrik etmek isterim...

Altın Portakal ve Altın Koza gibi iki uluslar arası prestije sahip organizasyonun önüne geçmeye hazırlanan Yeşilçam ödüllerinin, ilerleyen yıllarda Türk sinemasına daha da büyük destek sağlayacağını düşünüyorum. Türk sinemasına daha yeni yüzler ve genç yetenekler kazandırılması, daha başarılı senaryolar ve güçlü yönetmenler oluşturulması adına bu tür organizasyonların ne kadar önemli olduğunu da, Yeşilçam ödülleri töreni ile bir kez daha anlıyoruz...

Sinema dolu günler...

Kaynak
Ulaş Çobancı
 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)