Arka Sıradakiler'in genç oyuncularından Temmuz Karikutal’ı daha yakından tanıyabilmek ve sizlere tanıtabilmek amacıyla kendisiyle bir söyleşi yaptık. Dizilerden filmlere uzanan keyifli sohbet için teşekkürler...
31 Temmuz 2012

Sinematurk: Öncelikle isminizle başlamak istiyorum. Çok rastlamadığımız bir isim, bize hikayesinden bahseder misiniz?

Temmuz Karikutal: Evet. Öncelikle bu güzel ismimi babama borçluyum. O dönemler Hasan Hüseyin’in şiirinden etkilenip oğlunun adını Temmuz koymayı hayal etmiş hep. Şiirin sözleri şu şekilde, “Bir oğlum olacak, adı Temmuz, uykusuz, korkusuz beter mi beter. Kara taşın göbeğinde aşk, kara taşın göbeğinde sevgi, kara taş çatladı çatlayacak, bende bitmeyen sevgi onda yeniden başlayacak…” Oğlunun adını Temmuz koyma ümitleriyle yola çıkan babam, kızı olunca bu ismi koyamamış. Daha sonra dünyaya ben gelmişim ve bu hayali gerçek olmuş. Bir de tesadüfen Temmuz ayında doğmuşum. Hatta nüfus memuru kabul etmemiş, bayağı ısrarlar sonucunda kabul edilmiş isim.

Sinematurk: Oyunculuk serüveniniz nasıl başladı? Bu konuda bir eğitim aldınız mı?

Temmuz Karikutal: Evet, İsviçre'de "Switzerland Bex Theatre" da 1 yıl sahne ve oyunculuk eğitimi aldım. Oyunculuk serüvenim ablamın tiyatroya olan ilgisiyle başladı. Onun tiyatro oyunlarını izlerken oyunculuktan keyif aldığımı anladım. Okul tiyatrolarında oynadım. Daha sonra büyük keyif duyduğumu hissedince, İsviçre’de akraba ziyaretine gittiğimiz de oradan çok sıkıldım. Ve boş kalmamak için oyunculuk eğitimi almaya karar verdim. Türkiye’ye döndüğüm de Büyükçekmece Belediye Tiyatrolarında oynamaya başladım. 3 oyun sergiledik. Bunların içinde benim için en önemlisi Erkek kampusü adlı oyundu. Daha sonra televizyona atıldım, çeşitli dizilerde ve reklamlarda oynadım.

Sinematurk: Bugüne kadar hangi dizilerde ne tür rollerde oynadınız?

Temmuz Karikutal: Aşkımızda Ölüm Var, Yağmur Zamanı, Binbir Gece ve şu anda Arka Sıradakiler dizisinde Yadigar karakterini oynuyorum. Yağmur Zamanı’nda serseri bir öğrenciyi oynadım. Arka Sıradakiler dizisiyle hemen hemen aynı bir karakterdi. Binbir gece’de ise serseri bir genci oynadım. Genelde serseri ve psikopat tarzı rollerde oynadım. Dizi dışında birde reklam filmim var. Anadolu Sigorta adlı reklamda oynadım.

Sinematurk: Dizilerin yanı sıra tiyatroya da devam ediyor musunuz?

Temmuz Karikutal: Şu an tiyatro yapmıyorum. Zamanımız da yok. Ama çok yapmak isterdim doğrusu. Çünkü tiyatro apayrı bir keyif. Onu zevki hiçbir şey ile kıyaslanamaz.

Sinematurk: Sinema filmlerinde de rol almayı düşünüyor musunuz? Bu yönde çalışmalarınız var mı?

Temmuz Karikutal: En büyük hayalim beyazperde diyebilirim. Bu çalışmalarımdan sonra bir sinema filminde rol almak en büyük isteğim. Umarım bu tarz bir çalışma olur. Bir sinema filmi projesi var. Henüz proje aşamasında. Kesin gözüyle bakılıyor. Eğer olursa bu yaz çekilecek. Ama bir bilgi veremiyorum şimdilik…

Sinematurk: Özellikle ne tür rollerde yer almak istersiniz?

Temmuz Karikutal: Gençlik filminde oynayacaksam, fırlama bir genci veya saf salak dediğimiz bir genci oynamak isterim. Bunun dışında dram ise türü doğulu bir genci veya aşık olan bir genci oynamak isterim. Bunlar istediklerim tabi. Bunlar dışında serseri veya psikopat bir gencide canlandırmak benim için iyi olur. Önceki çalışmalarım hep bu yöndeydi çünkü.

Sinematurk: Türk sinemasında örnek aldığınız oyuncular var mı?

Temmuz Karikutal: Her oyuncu gibi benimde tabiki beğendiğim ve örnek aldığım oyuncular var. Öncelikle Uğur YÜCEL'in hem oyunculuğunu hem yönetmenliğini çok beğendiğimi burada belirtmem gerek. Daha sonra Yılmaz ERDOĞAN, Demet EVGAR, Bennu YILDIRIMLAR... Dizide Kemal hocayı oynayan Bülent Emin YARAR bambaşka bir şey. Onun oyunculuğunu ve kişiliğini tanımlayamıyorum. Harika bir insan, muhteşem bir oyuncu. Onunla aynı projede yer almak apayrı bir keyif. Dizideki bütün genç oyuncular için çok iyi bir tecrübe. Herkes bu şansı yakalayamaz. Bu yüzden kendimi çok şanslı hissediyorum. Kendisinden öğreneceğim çok şey var. Sıkıştığım konularda yanına gidip destek isteyebiliyorum.

Sinematurk: Oyunculuk konusunda kendinizi geliştirmek için neler yaparsınız?

Temmuz Karikutal: İnsan kendini izlediğinde zaten eksiklerini çoğunlukla görüyor. Kendimi izlemek dışında, çevremdekilerden olumsuz eleştiri yapmalarını istiyorum. O kötü eleştiriler de doğru konulara parmak basıyorlar. Olumsuz eleştirilere bozulmuyorum ayrıca dinlemekten zevk alıyorum ve ona göre kendime dikkat ediyorum. Olumlu eleştirileri bir çok kişi söylüyor ama önemli olan olumsuzları alıp ona göre kendinizi düzeltmek diye düşünüyorum. E tabi insan bazen sadece olumlu eleştirileri dinlemekte istiyor :)

Sinematurk: Oynadığınız dizilerle ilgili izleyicilerinizden ne tür tepkiler alıyorsunuz?

Temmuz Karikutal: Arka Sıradakiler ile ilgili tepkilerden bahsetmek istiyorum. Muhteşem olumlu yorumlar alıyorum. Dizide her ne kadar çeteyi oynasakta, insanlar bizi çok seviyorlar. Çünkü bunlar hayatın gerçekleri. Dizide canlandırdığımız karakterle birebir olupta, aslında hayatla içiçe olan bir çok gencimiz var. Ama bunlar malesef ya arkadaş çevreleri tarafından, yada ilgisiz aile tarafından köreltiliyorlar. Halkta bu gerçeği bildiği için, bizi çok benimsemiş durumda. Anneler, babalar, liseli gençler hatta öğretmenlerden bile, diziyle ilgili inanılmaz olumlu yorumlar alıyorum. Buda tabiki Birol GÜVEN ve Hamdi ALKAN gibi iki muhteşem ismin ortaya çıkardıkları bu güzel proje sayesinde oluyor.

Sinematurk: Sinemada en son hangi Türk ve yabancı filmleri izlediniz?

Temmuz Karikutal: Türk filmlerinden, Fatih AKIN'ın yönetmenliğini yaptığı Yaşamın Kıyısında'yı izledim. Genelde Türk filmlerini izlerim. Yabancı film kültürüm pek yok. İzlerim ama çok nadir. O yüzden hatırlayamıyorum.

Sinematurk: Türk sinemasının son yıllarda yakaladığı ivmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Temmuz Karikutal: Ben her sezon televizyonda bu kadar dizi başlamasını pek sindiremiyorum. Neden derseniz eğer, her sezon yaklaşık 100 dizi başlıyor bunlardan 10-15 tanesi sezona devam ediyor. Yani düşünebiliyor musunuz 80-90 dizi bitiyor. Ve bu dizilere inanılmaz bütçeler ayrılıyor. Bunlar yerine sinema filmi çekilmesini isterdim doğrusu. Kalıcı bir iş sonuçta. Arşivimizde bile saklayabiliyoruz. Ağırlıklı olarak Türk sinemasını takip eden birisi olarak, piyasaya daha çok filmin çıkmasını istiyorum.

Sinematurk: Oyunculuk çalışmalarınızın yanı sıra bir aile şirketi diyebileceğimiz Mandalina Casting’de Cast Direktörlüğü yapıyorsunuz. Buradaki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

Temmuz Karikutal: Evet, Mandalina Casting'i ablamla beraber kurmuştuk doğrusu. Birbirimize destek olarak, çevremizdeki oyuncu arkadaşlarımızın desteği ile yaptık herşeyi. Arka Sıradakiler dizisinden önce bende yardımcı oluyordum çoğu zaman. Ama aslında Mandalina Casting, ablam olan Canda KARİKUTAL'a ait olan bir şirket. Şimdi pek fırsat bulamıyorum. Bulduğum boş vakitlerde kendisine yardımcı olmaya çalışıyorum. Çok özverili bir insan. Kendine güveni olan ve iş disiplinini hiçbir zaman bırakmayan bir kişiliğe sahip. Bu yüzden güzel işler yapıyor.

Sinematurk: Son olarak sitemiz sinematurk.com ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? 
 
Temmuz Karikutal: Boş vaktimi genelde internet sitelerinde geçiren birisi olarak, SinemaTürk'te çok fazla dolaşıyorum. Çok büyük bir altyapıya sahip. Her dizinin, sinema filminin künyesi olması beni etkiliyor. Ben künyeleri takip eden birisi olarak, inanılmaz işime yarıyor gerçekten. Çok sade ve çok geniş bir içeriğe sahip. Bizlere bu tarz bir hizmet sunduğunuz için size çok teşekkür ediyorum. İnsan SinemaTürk'te zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor diyebilirim...

Sinematurk: Teşekkür ederiz...

Söyleşi: Neslihan Sevilmiş 

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)