15 Ağustos'ta, animasyon türünde ilk STAR WARS filmi olan "STAR WARS: KLON SAVAŞLARI" vizyona girecek. Bu geniş kapsamlı uzay macerası galaksiyi değiştiren Klon Savaşları'nı, STAR WARS: "Episode II Attack of the Clones" ile "STAR WARS: Episode III Revenge of the Sith" arasında kalan yoğun savaş ve büyük maceralar dönemini işliyor. Bu röportajda, STAR WARS'un yaratıcısı George Lucas ve "KLON SAVAŞLARI"un yönetmeni Dave Filoni, Lucasfilm Animation'ın çığır açan bu yeni filmini değerlendiriyorlar.
31 Temmuz 2012

15 Ağustos'ta, animasyon türünde ilk STAR WARS filmi olan STAR WARS: KLON SAVAŞLARI vizyona girecek. Bu geniş kapsamlı uzay macerası galaksiyi değiştiren Klon Savaşları’nı, “STAR WARS: Episode II Attack of the Clones” ile “STAR WARS: Episode III Revenge of the Sith” arasında kalan yoğun savaş ve büyük maceralar dönemini işliyor. Bu röportajda, STAR WARS’un yaratıcısı George Lucas ve “KLON SAVAŞLARI”un yönetmeni Dave Filoni, Lucasfilm Animation’ın çığır açan bu yeni filmini değerlendiriyorlar.

SORU : Animasyon türünde bir STAR WARS filmi yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

GEORGE LUCAS: Klon Savaşları’nın ilginç yanı, Skywalker destanını anlatan altı STAR WARS filminin normal seyri içinde, o dönem boyunca olan tüm hikayenin anlatılmamış, atlanmış olması. “Episode II”nun başında, “Episode III”nin de sonunda biraz söz ediliyor. Ama, elbette, bir savaş sırasında çok ama çok sayıda hikaye, heyecan verici aksiyon, dram, üzüntü ve hatta mizah vardır. KLON SAVAŞLARI'nın animasyon versiyonunu yapma düşüncesi ilgimi çekti çünkü bize gerçekten de başka hikayeleri anlatma, diğer Jedi’ları gösterme, yeni karakterler yaratma ve hatta bizzat klonlar hakkında hikayeler anlatma olanağı sağlayacaktı. Bazılarının çok ilginç hikayeleri var. Bu sayede STAR WARS tablosunu daha geniş bir tuvale taşıma olanağı bulduk.

DAVE FILONI: Beni her zaman en çok şaşırtan şeylerden biri, çok küçük gözüken bir zaman diliminde ne kadar çok hikaye anlatılabildiği olmuştur. “Episode II” ile “Episode III” arasında sadece üç yıl var. Buna rağmen, bir sürü hikaye anlatabiliyor, yeni karakterlerle tanışabiliyor ve yeni yerlere, hayal bile edemeyeceğim yerlere gidebiliyoruz.

Animasyon türü STAR WARS destanına ne getirdi?

GEORGE LUCAS: Daha en başından, daha önce hiç görülmemiş bir şekliyle BY animasyon kullanmak istiyorduk. Çok yeni ve farklı bir şey yaptığımızı düşünüyoruz. Stil anlamında, BY animasyon filmleri canlı aksiyondan oldukça farklı. Animasyon başarabileceğiniz şeyler için çok daha fazla olanak tanıyor. Animasyon bir bakıma çizim defteri gibi.

DAVE FILONI: Bir sahneyi yaparken sonsuz esneklik var. Orijinal aksesuarlar için samanlıkta iğne aramak ya da tekrar çekimler için oyuncuları çağırmak zorunda değilsiniz. Animasyon sayesinde, kurguda bir sahneye baktığımızda, ertesi gün o sahneye geri dönüp tamamen farklı bir şekilde yeniden yapabiliyoruz. Canlı aksiyonda bunu yapmak imkansız olurdu. Tüm setlerimiz, tüm oyuncularımız her zaman emrimize amade. Her şeyi görmek istediğimiz şekilde yapabiliriz. Bu gerçekten heyecan verici bir şey.

Bize son STAR WARS kadın kahramanı Ahsoka hakkında neler söyleyebilirsiniz?

GEORGE LUCAS: Anakin ve Obi-Wan’ın harika bir ilişkileri var, ama aralarındaki dinamiği daha önce gördük.

DAVE FILONI: Atılganlık açısından Anakin ile Obi-Wan arasında bir karakter olması gerektiğini her zaman düşündük. Anakin her yere balıklama dalıyor, Obi-Wan ise harekete geçmeden önce düşünmek istiyor. Ahsoka, Anakin’in atılganlığını takdir ediyor ama Obi-Wan’ın sabrına ve mantığına hayran. Her ikisinden de öğreneceği çok şey varsa da, güçlü ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir şahsiyet olması açısından, içine düştükleri durumlardaki yaklaşımlarıyla bazen Anakin’i şaşırtıyor. Ahsoka görünümü, kişiliği ve tavrıyla Anakin’e harika bir tezat oluşturuyor. Onu bir bakıma çıldırtıyor ama yine de, filmde de göreceğiniz gibi, Anakin ona çok bağlanıyor.

GEORGE LUCAS:  STAR WARS filmlerinde,  bir kişinin müthiş bir yolculuğa çıkması ve Jedi olmayı öğrenmesi geleneği vardır; Luke, Asiler İttifak’ına katılan bir çiftlik çocuğuydu; Anakin, Tatooine’de küçük bir çocuktu. KLON SAVAŞLARI'nda, Anakin artık bir Padawan (çırak) değil, bir Jedi. Dolayısıyla, Ahsoka eğitim alan genç rolüne soyunuyor ve “öğrenci”nin hikayeye kattığı dinamiği getiriyor. Onun hakkında sayısız düşünce arasında gidip geldik: İnsan mı olmalıydı uzaylı mı, erkek mi olmalıydı kadın mı? Hikayede bir kız olmasının daha eğlenceli olacağını düşündük.

“KLON SAVAŞLARI” size Skywalker destanı dışında kalan karakterleri irdelemek için büyük bir fırsat sunuyor. Favorilerinizden bazıları kimler?

GEORGE LUCAS: “A New Hope”un kantin sahnesindeki mavi uzaylı Duro’lar hep hoşuma gitmiştir. Bunlar Neimoidian ailesinden geliyor, ama Neimoidian’lar daha yeşil ve kırışıklar.

DAVE FILONI: Benim favorim ise Jedi Konseyi. Çok az gördüğümüz ama kendi dönemlerinde efsane olan bu karakterleri irdeleme fırsatına bayılıyorum. Kit Fisto, Ki-Adi-Mundi, Luminara, Plo Koon...

GEORGE LUCAS: Dave’e kalsaydı, Plo Koon her sahnede olacaktı! Dave’in bu kadar önemsediği karakterlerin artık, sadece savaşlarda ya da kısa sahnelerde ya da arka planda bir yerlerde gözüken karakterler olmaktan çıkmaları harika.

DAVE FILONI: Gerçekten önemli olan da bu. Bu karakterleri, onların başına gelenleri, filmdeki gelişimlerini önemsiyorum; bu, filmde göstermekten büyük heyecan duyduğumuz bir macera. 


“KLON SAVAŞLARI”nın görünümünü nasıl tanımlarsınız?

GEORGE LUCAS: “KLON SAVAŞLARI”nda, tüm karakterler ve ortamlar sanki resmedilmişler gibi duruyorlar ki zaten filme kendine özgü görünümünü veren de bu. Çok dramatik ışıklandırma ve son derece hırçın kareler yaratma anlayışındaki sinema stilimize animasyon ve derinlik etkileri de kattık.

DAVE FILONI: Filmlerinin sanat yönetimine bakarsanız, STAR WARS’un zaten son derece zekice tasarlanmış olduğunu görürsünüz. O bütünlüğü korumak önemliydi ama izleyicilere daha önce görmedikleri bir şey de vermek zorundaydık. Bu film görünüm olarak daha stilize. Foto-gerçekçiliği ön planda tutmuyor; daha çok kendi görsel gerçekçiliğini önde tutuyor; bir ressamın farklı görünümler yaratmak için farklı teknikler kullanması gibi. Biz stilize gerçekliği yakalamak için BYG kullanıyoruz.

GEORGE LUCAS: Bence biraz sıradışı, sinematik stile sahip bir hikaye anlatımı yarattık; animasyondaki herhangi bir şeyden tamamen farklı.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)