O Bir Afro-Amerikan, popun kralı, insanlar tarafından verilecek her türlü sıfatın az kalabileceği bir stardır. Karanlık Amerikan Birleşik Devletlerinin bize gülümseyen yüzüydü. Ne yazık ki her efsane gibi aramızdan erken ayrıldı.
31 Temmuz 2012

O Bir Afro-Amerikan, popun kralı, insanlar tarafından verilecek her türlü sıfatın az kalabileceği bir stardır. Karanlık Amerikan Birleşik Devletlerinin bize gülümseyen yüzüydü. Ne yazık ki her efsane gibi aramızdan erken ayrıldı. Aslına bakarsanız bu yazı geç kalınmış ve tüm sevenleri tarafından ertelendirilmiş bir karalamadır. Herkesin M.J hakkında az çok bilgisi vardır. 29 Ağustos 1958 yılında Amerika’nın İndiana eyaletinin Gary şehrinde doğmuştur. Dokuz çocuklu Jackson ailesinin yedinci kardeşi olarak dünyaya gelmiştir. 11 yaşındayken tüm hayatını yönlendirecek olan müzik ve dans dünyasına adım atmıştır. İlk olarak 1960 yılların başında “ The Jackson Brothers “ grubu kurmuştur. Daha sonra 1964’ te “ The Jackson 5 “  grubunda yer almıştır. İlk dört tekliklerinde “ I Want To  Back “, “ ABC “, “ The Love You Save “, “ I’II Be There “ listelerde bir numaraya yerleştiler. 1971-1976 yılları arasında “ The Jackson 5 “ bağlı kalarak “ Got To Be There “, “ Ben “, “ Music and Me “ ve “ Forever Michael “ adlı ilk solo albümünü çıkardı. 1978 yılında “ Off The Wall “ albümünden “ Don’t Stop ‘Til You Get Enough “, “ She’s Out Of My Life “, “ Off The Wall “, “ Rock With You “ dünya çapında ses getiren hitlere imza atmıştır. American Music Awards tarafından en iyi albüm, en iyi şarkıcı ve en iyi şarkı ödüllerini layık görülmüştür. Başarısının büyük bir kısmında etkili olan caz müzisyeni Quincy Jones yalnızca Jackson’ın caz müzik altyapısıyla yetinmemesi ve disco ve funky tarzı ritimlerine yer vermesini sağlamıştır. Solo albümlerinin yanı sıra 80’li yıllarda Michael kardeşleriyle birlikte albümler çıkartmış, yazdığı sözlerle “ Triumph “ albümüne damgasını vurmuştur. “ Can You Feel It “ klibi büyük ses getirip, milyonlara ulaşmıştır. 1982 yılı  Popun Kralı için dönüm noktası olmuştur. Epic Records’tan “ Thriller Albümünü çıkarmıştır. Efsaneleşmesinde ve milyar’a yakın insan tarafından tanınması ve milyona yakın insan tarafından sevilip, hayran olunmasına neden olmuştur. “Wanna Be Startin’ Somethin“, Billie Jean ”, “ Beat It “ gibi hitlerle müzik tarihinde tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaşarak tüm rekorları kırmıştır.

MTV ilk defa bir zenci şarkıcının klibini yayınladı. Bu şarkının adı “ Billie Jeans” oldu. “ Thriller “ şarkısının 13 dakikalık klibi fantastik kurguları ve kendine ait dans figürleriyle patlama yaptıktan sonra VHS formatında piyasaya sürüldükten sonra ulaşılamayacak bir rekor imza atmıştır. Motown’ ın 25. yıl kuruluş yıldönümünde 16 Mayıs 1983 günüde “ Billie Jeans “ şarkısında binlerce kez efsane olmayı hak eden “ Moonwalk “ dansında destansı bir şekilde izleyenlere yansıtmıştır. 37 hafta zirvede kalan “ Thriller “ albümü bir çok ödülü de beraberinde getirmiştir. 1984 yılında “ Victory “ albümünün turne gelirinin tümünün bağışlanacak olması ve akabinde Hollywood yıldızlarınında turneye katılması, Beat It klibinin alkollü araba kullanmaya karşı televizyonlarda ve basında yürütülen kampayalara yardımcı olması nedeniyle dönemin ABD başkanı Ronald Reagan tarafından Beyaz Saray davet edilmiştir. İleriki yıllarda sosyal sorumluluk  ve insani yardım projeleri çerçevesinde Doğu Afrika’da açlık sınırında yaşayan insanlar için dünyaca ünlü sanatçılarla birlikte “ We Are The World “ şarkısını söylemiş ve Yılın Şarkıcısı Dalında Grammy ödülünü almaya hak kazanmıştır. 1987 yılında Popun Kralı, Quincy Jones prodüktörlüğünden “ Bad “ albümünü çıkardı ve “ I Just Can’t Stop Loving You “, “ Bad “, “ The Way You Make Me Feel “, “ Man In The Mirror “, “ Dirty Diana “ gibi tekliklerle yaklaşık 30 milyon kopya satmıştır. 1991 yılında Dangerous albümünü çıkardı, “ Black or White “ klibi olaylara neden oldu. Cinsellik, ırkçılık ve şiddet gibi öğelere göndermeler yapan M.J medya ve basında tartışmalara neden oldu. Yardıma muhtaç ve kimsesiz çocuklar için “ Neverland “çiftliğinde oyun alanları oluşturdu. 1993 yılında 35. Grammy ödül töreninde “ Yaşayan Efsane “ ödülü verildi. Mart ayında ise “ Soul Train “ yılın hümanisti ödülüne layık görüldü. 1995 yılında “ History “ albümünü çıkardı. Albümün ilk teklisi olan “ Scream “ parçası büyük başarı yakaladı ve kardeşi “ Janet Jackson “ ile birlikte oynadığı klip tüm zamanların en pahalı klibi oldu. 2001 yılında “ Invincible “ albümüyle 13 ülkenin müzik listelerine bir numarasına yerleşti. “ You Rock My World “,  “ Cry “ ve “ Butterflies “ gibi tekliklerle fırtına gibi esti. 90’lı yılların başından itibaren kariyerinde düşüşler görülen M.J en düşük albüm satış grafiği bile günümüzde kırılması egale edilmesi çok zor rakamlarla tespit edilmiştir. Dünyada 750 milyonluk satış grafiği ve 80’lı yılların adeta simgesi olan M.J ve “ Thriller “ albümünün yalnızca 102 milyon kopya üretilmesi bile ne kadar büyük bir efsane olduğunun kanıtıdır.

25 Haziran 2009 günü yerel saatle 14.26’da Michael Jackson’un kalbi durması sonucunda Los Angeles’ta hayata gözlerini yumduğu belirtilmiştir. Akşam saatlerinde vereceği konserleri için doktoru ve yardımcılarıyla provalar arasında inzivaya çekilmişken sabah saatlerinde aniden rahatsızlanması, nefes darlığı çekmesi ve komaya girip aramızda ayrılması sevenlerini son derece üzmüştür. Ölümü kadar tenin beyazlama konusunda bir çok eleştiri alan M.J aslında birçoğunuz tarafından asılsızca ve yargısız infazlara kurban edilmektedir. Michael Jackson’un tenin açılması "Vitiligo" hastalığı yüzündendir. 1987 yılına kadar makyajla beyaz bölgeler siyah makyajla kapatılmıştır. Ancak 1987 yılında vücudundaki beyazlıkların artması sonucunda tüm vücudunu beyazlatmasıyla son bulmuştur. Bu yüzden Michael Jackson ne sizlerin zannediği kadar para, şan şöhretin onu fiziksel olarak değiştirmesine izin vermiş ne de zevkleri uğruna teninin rengine ihanet etmiştir. Çocuk davaları konusuna gelecek olursak, M.J yargılandığı tüm davalarda beraat etmesine rağmen, basında ve medya kendisine karşı oluşturulan kampanyalar ve propagandalar sonucu bir çoğunuzun yanıldığı gibi ne çocuk tacizcisi ve ne de çocukları istismar eden biridir. “ Neverland “ çiftliğinde yaşamadığı çocukluğunu, çocuk arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirmek için satın alacak kadar temiz bir kalbe sahip, dünya iyisi bir süperstardır. Hayatının yarısı siyah, yarısını beyaz geçiren Popun Kralı Michael Jackson ruhun şad olsun.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)