Bu yazımda, Türk sinemasına özellikle Arzu Film bünyesinde emekleri geçmiş yaşayan efsane başta Ayşen Gruda olmak üzere Ayten Erman ve Ayben Erman`dan biraz bahsetmek istiyorum.
31 Temmuz 2012

Bu yazımda, Türk sinemasına özellikle Arzu Film bünyesinde emekleri geçmiş yaşayan efsane başta Ayşen Gruda olmak üzere Ayten Erman ve Ayben Erman`dan biraz bahsetmek istiyorum.

Ayşen Erman Gruda: Erman kardeşlerin ortancası olan Ayşen Gruda içlerinde en çok tanınanıdır. Başka bir sinema emekçisi Yılmaz Gruda ile evlilik yapmıştır. Sanatçının yeteneği çocukluğuna kadar dayanır. Yeşilköy`deki evlerinde Ermeni komşularının taklidini yapmasıyla ilk başta ailesi tarafından keşfedilir. Çoğumuzun bildiği gibi oynadığı rollerde evde kalmış kızları canlandırır, erkeklere ilgi duyar fakat pek ilgi görmez (tek yavuklusu Şener Şen`dir genelde), diğer kadınlarla kavga eder onlara kendisini ezdirmez v.b. rol özellikleriyle kalabalık kadroların vazgeçilmez deli gönüllü oyuncusudur. Hani bazı sanatçıları tanımlayan birkaç film vardır adları hemen söylenir. Ayşen Gruda'yı hatırlatan filmleri söylesek koca bir film şeridi oluşur herhalde. Her filmiyle kendi tarzını hemen hissetirir bizlere. Oynadığı bu üstün roller Türk insanının içinde var olan tamamen doğal karakterlerdir. Tv için yapmış olduğu skeçlerden canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” tiplemesiyle domates güzeli lakabını almıştır. Bu lakap, abes olmadığı gibi Ayşen Gruda'ya daha sempatik bir hal kazandırmıştır. Daha önceki rolleriyle ödülü çoktan hak etmiş fakat ödüllendirilmemiş geçte olsa Sadri Alışık Ödüllerinde Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? ve Antalya Altın Portakal`da Kağıt adlı filmle en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü iki kez almıştır.

Ayşen Gruda bir gazetede kendisiyle ilgili verdiği röportajda parça parça aktarıyorum “Ben Arzu Film ekolünden geliyorum. Orada herkesin bir rolü var. Başrol diye bir şey yoktur. Senaryoya göre hepimizin kendine özgü rolleri vardır. Kadın komedyenlerin az yetişmesi Türkiye ile ilgili değil dünya ile ilgili bir sorundur. Acaba senaryolar hep erkek egemenliğinde mi yazılıyor yada kadınlar bu üslupla estetiklerini bozar endişesi ile mi bu işten uzak duruyor cevabını bir türlü bulamadık. Sürekli diziler yerine 2-3 günlük tv filmleri yapılsa daha başarılı olur. Bizim filmlerimiz klasik oldu. Klasikler eskimez. Kaldırılmasın ama bıktırılmasın. (Ayşen hanım burada araya giriyorum. Klasik dediğiniz filmler kaldırılmadı. Kaldırılmaktan beter edildi. Kırptıkça kırptılar çoğu filmi. Hiç 50 dakikalık film olur mu? Biz filmlerinizi defalarca izlemekten değil, kırpılan bölgeleri reklamla abartılı şekilde doldurmalarından bıktık). Erkekler vaktiyle benim için cinayet işliyorlardı. Oynadığım rollerdeki kişi ben değilim. Ben hayatı aşkları dolu dolu yaşamış mutlu bir kadınım. Onun için insanlar bu konuda rahat olsun” diyerek kendisi hakkında aydınlatıcı bilgiler veriyor bizlere.

Ayten Erman: Kardeşlerin en büyüğü ve içlerinde yapımcılara en kırgın olanıdır. Şemsi İnkaya ile evliliğinden iki çocuğu vardır. Ayşen Gruda kadar olmasa bile onunda sinemada belirgin bir emeği vardır. Şekerpare filminde Ziver`in evde kalmış kardeşini nasıl unutabiliriz. Şendul Şaban ve Tosun Paşa dikkat çeken diğer filmleridir. Ayrıca Şendul Şaban filminde üç kızkardeş beraber rol almışlardır.
Kırgınlık dedim. Çünkü 60 yıllık sanat hayatında maddi sıkıntılar yaşadığı sırada hiçbir destek görmediğini iş taleplerinin cevapsız bırakıldığını anlatıyor. Hep öyle değil mi? Neden emektar sanatçılarımızın verdiği emekler çabuk unutuluyor? Hadi diyelim Erman kardeşler birbirlerine destek olabilirler. Ya diğerleri? Bu konuda mağdur olan sanatçıların şikayeti dikkate alınmıyor. Yapımcılar paraları aldıktan sonra sanatçıların simasını unutacak duruma geliyorlar. Ayten Erman özellikle Haldun Dormen ve Türker İnanoğlu`na kırgın olduğunun altını çiziyor.

Ayben Erman: Kardeşlerin en küçüğü ve en az tanıdığımız. Gerçi Arka Sokaklar, Akasya Durağı ve Binbir Gece gibi çok izlenen dizilerde oynamış ama araştırmasam bilmezdim. Şimdiki haliyle eski filmlerdeki hali çok farklı. Oyunculuk haricinde eskiden gece kulüplerinde kanto yapar plağa okurmuş. Hepimizin tanıdığı rolü ise Şabanoğlu Şaban'daki Nigar rolüdür. Güzel alımlı haliyle herkesi kendine aşık etmiştir. Güzelliği karşısında Sıtkı Baba bile etkilenip yaşlı haliyle hırsızlık yapmıştır.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)