Güler Alış (Boran) Tiyatro, sinema sanatçısı, orkestra solisti, manken, televizyon programcısı ve işkadını. 14 Şubat 1946’da İzmir’de doğmuş. Bakırköy Karma Ortaokulu’nda okurken tiyatro ile ilgilenmeye başlıyor. 1970’de Yılmaz Canel ile yaptığı bir söyleşide “Çocukluğumdan beri sanata karşı içimde büyük bir arzu vardı” diyecektir.
01 Ağustos 2013

Güler Alış (Boran)

Tiyatro, sinema sanatçısı, orkestra solisti, manken, televizyon programcısı ve işkadını.

14 Şubat 1946'da İzmir'de doğmuş. Bakırköy Karma Ortaokulu'nda okurken tiyatro ile ilgilenmeye başlıyor. 1970'de Yılmaz Canel ile yaptığı bir söyleşide "Çocukluğumdan beri sanata karşı içimde büyük bir arzu vardı" diyecektir.

İlk sahne deneyimi Muammer Karaca Tiyatrosu'ndaki 'Lüküs Hayat' opereti  (1962) (Ekrem Reşit Rey-Cemal Reşit Rey) ile.

Sonra Bulvar Tiyatrosu'nda görüyoruz kendisini. Aziz Basmacı, Kenan Büke, Sadettin Erbil, Hüseyin Kâşif, Benan Öz, Salih Özmutlu, Şeniz Esendor, Tunç Başaran'lı bu grupla 4 yıl sahneye çıkmış sanatçı.kdfhjdhd66

'Kart Horoz' (3 Ocak 1964'ten itibaren) (3 perde) (Sadık Şendil).

'Güldürme Beni Hariciye' (Şubat 1965'ten itibaren).

1968 sonrasında Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan'ın AZAK Tiyatrosu'nda çalışmış. Rol aldığı eserler şunlar;

'Sülüman Bacanak' (Aralık 1966'dan itibaren) (3 perdelik komedi) (Yazan Maurice Hennegein) (Çeviren Melih Vassaf) (Sahneye koyan Ziya Keskiner).

'Aşk Çorbası' (8 Ekim 1968'den itibaren) (Yazan Jean Delétraz) (Adapte eden Zihni Küçümen) (Dekor Baha Boduroğlu).jd545

'Milyonluk Valiz-Oscar' (12 Ocak 1969'dan itibaren) (Yazan Claude Magnier) (Uygulayan Gazanfer Özcan) (Sahneye koyan Ziya Keskiner).

'Ben Çağırmadım' (Nisan 1969'dan itibaren) (İki perde) (Yazan Noel Coward) (Uygulayanlar Reşiha Vafi - Vasfi Rıza Zobu) (Sahneye koyan Ziya Keskiner).

"Üsküdar'ın Karşısı Galata" (Kasım 1969'dan itibaren) (İki perdelik tulûat) (Yazan Süavi Süalp) (Sahneye koyan Ziya Keskiner). Güler Alış'ın iki rolü var burada; Modern kız ve 1. kadın.

'Yanlış Hesap' (28 Kasım 1970'ten itibaren) (3 perdelik komedi) (Yazan Orhan Erçin) (Sahneye koyan Ziya Keskiner) (Dekor Selim Naşit Özcan).ru656

'Kürkçü Dükkânı' (1 Ocak 1971'den itibaren) (3 perdelik komedi - Esentepe Tiyatrosu'nda) (Yazanlar R. Coonney - J. Chapman) (Çeviren Ali Yalaz) (Dekor Bülent Erbaşar) (Sahneye koyan Ziya Keskiner).

'Koca Eşşek' (8 Ekim 1971'den itibaren) (3 perdelik komedi) (Yazanlar Maurice Lasaygues - Jean Jacques Bricaire) (Çeviren Zeynep Erer) (Sahneye koyan Zihni Küçümen).

Güler Alış, 10 yıllık dönemde yaklaşık 20 eserde rol almış. Bu arada mankenlik de yapan sanatçı dur durak bilmiyor.

Haziran, 1970'te yine sahnedeydi ama bu kez solist olarak. 'Bu kadar çok işi birden yapmanın hiç de kolay olmadığını' söylüyormuş.kdfkdfhj77

Filmlerinden bazıları; 'Ağlayan Bir Ömür' (1968) (TBMY Özel Yüksek Okulu'nda öğrenci rolündeydi), 'Merhaba Tatlım' (1972).

21 Eylül 1973'te, Maçka Oteli'nde Orhan Boran ile evlenmiş. Nikâh şahitleri Bedia Muvahhit ve Celal Şahin. Yener Süsoy, o gün Orhan Boran'ın çok mutlu olduğunu yazıyor. Esprileri ile herkesi güldürmüş; "Kendimi, idam kararı veren hâkim gibi hissediyorum." Nikâh memurunun hediye ettiği dolma kalemi kırıp, eşi, ayağına basmasın diye ayakkabısını saklamış. Kayınvalidesinin elini öperken de "17 yıldır sahnede hep hayali kaynanamı anlatıyordum. Şimdi gerçeğine sahip oldum" diyormuş.

1974'te bir oğulları olmuş; Burak.dfjsdlkfjslk99

80'lerde televizyon çalışmaları var Güler Alış'ın. Eşi ile 'Panel' ve 'Gece Stüdyosu' programlarını sunuyordu.

Kasım 1991'de ailece bir şirket kurmuşlar. (İsimlerinin ilk harflerinden oluşan) GORBU Gösteri ve Turizm Limited.

Sanatçının oğlu bir doktor. Ama kendisi de 'alaydan yetişme bir doktor, psikolog' sanki. 39 yıllık evliliklerinin ilk 10 yılında eşinin alkol alışkanlığı için büyük bir mücadele vermiş. Sabır ve sevgi ile.

Alkol için söylediklerinde 60'ların ve o dönemde yetişmiş güzel bir genç kızın felsefi derinliğini bulmak mümkün; "İçki ile mücadelemiz kitaplara sığmaz. Şunu söylemeliyim, alkoliklerin yüzde 90'ı çok iyi insanlardır. Kendilerine yapılan haksızlıkları dile getiremezler, bu yüzden içki içerler. İçki, en çok içene kötülük yapar."dfoıjudf665

15 Şubat 1987'de yayınlanan 'Gece Stüdyosu'ndaki konukları Yavuz Özışık, Barry Manilow'un  "Can't Smile Without You" adlı şarkısını söylemişti. Güler Alış'ın eşine seslenişi gibi.  

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)