Uçaklar filmi için vizyon öncesi film eleştirisi...
20 Ağustos 2013

Bir yetişkin, bir çocuk filmine neden gider? Elbette pek çok sebep üretilebilir fakat en belirgin iki sebep; ya yanındaki ufaklığı eğlendirmesi gerekiyordur, ya da kendini hala çocuk hissetmek istiyordur. Ben ikinci şıkkı işaretledim ve sinema salonundaki yerimi aldım. Nereden bilebilirdim ki bunun şu 'çocukların çok eğlendiği ama büyüklerin fenalık geçirdiği' diye tanımladığım filmlerden biri olabileceğini. Hani bazı çocuk filmleri vardır ya; insanlar salondaki koltuklara; üç küçük, bir büyük; dört küçük, bir büyük; iki küçük, bir büyük diye sıralanırlar ve büyükler horlarken küçükler kocaman açılmış gözleri ile perdeye kilitlenirler. 'Uçaklar' filmi, yapılış amacı itibari ile bu tip filmler sınıfına elbette girmiyor ama benim gözümde o konumda kaldı ne yazık ki.

Son dönemlerde yapılan animasyon filmleri genelde her yaş grubuna hitap edecek şekilde yapılmaya çalışılsa da 'Uçaklar' filmi bunu başaramamış. 'Arabalar' filminin devamı niteliğinde olan ve küçük bir ilaçlama uçağının büyük hayallerini konu alan filmde heyecan dorukta gezmiyor. Ve ne kadar sempatik yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar, o şeyler sadece birer makine olmaktan öteye gidemiyor.

Diğer izleyici kitlelerine haksızlık etmek istemem, sonuçta ben bir kadın izleyici olarak makinelerden fazla haz etmiyor olabilirim. Ama erkek izleyici kitlesinin yaşı ne olursa olsun bu filmi sevebileceği kanaatini de taşıyorum. O yüzden filme gitmeye karar verirken benim bakış açımın erkek izleyicilerin fikri üzerinde fazla da rol oynamasını istemem açıkçası. Fakat kadın izleyicilere bu filmi tavsiye etmediğimi söylemeliyim.

Konuyu klasik ve sığ buldum. Açıkçası daha iyi animasyonlar görmüştüm. Makineleri ise pek sempatik bulmadığımı zaten dile getirmiştim. Arabalar filminde ne kadar eğlendiysem, bu filmde ondan biraz daha az eğlendim ki arabalarda eğlendiğimi savunamam. Ara sıra zekice yerleştirilmiş esprilere gülmediğimi söyleyemem ama dediğim gibi daha iyilerini görmüştüm.

Bu yazıyı yazarken tek amacım; filmi görmek isteyen kişilerin bu bahsettiğim kriterleri de göz önüne alarak filme gitmeleri.

İyi seyirler...

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)