Oyuncu Hülya Gözalan (1900 - 22 Kasım 1973) ile ilgili bir biyografi yazısı...
15 Eylül 2013

(1900 - 22 Kasım 1973).

Asıl adı 'Ayşe Nigâr'. Yaşamı bir film gibi. Edirne'de doğmuş. O dönem için önemli sayılabilecek orta tahsilli. Bir paşa kızı ve Kurtuluş Savaşımızda başhemşirelik yapmış.

1934'te Şehir Tiyatroları'na dönüşecek Darülbedayi'de profesyonel olarak sahne çalışmalarına başlamış (1924).

1928'de, sinema ve tiyatro sanatçısı Muammer Gözalan ile evleniyor. İki çocukları var: Si(y)ret (1929) ve Nesrin.

Torunu Müjgan Gözalan da sinema artisti. ['Şehvet Kurbanı'nda (1975) göreceğiz]. O'nun bir yazısından öğrendiğimize göre babaannesi Atatürk'ün gömleklerini dikiyormuş. Öyle başarılı ki kendisine bir atölye açması için 250 lira verilmiş.

Hülya Gözalan'ın oynadığı eserlerden bazıları.

'Buz Dolabı' (Komedi 3 perde) (03 Kasım 1955'ten itibaren) (Yazan Antan Özer) (Sahneye koyan Müfit Kiper).

'91 Numaralı Kadın' (28 Eylül 1959'dan itibaren Lale Tiyatrosu'nda) (2 perde) (Fransitek Langer) (Türkçesi Seniha Bedri Göknil) (Sahneye koyan Müfit Kiper).

'Eyüp Üzerine Bir Oyun' (1961) (Sahneye koyan Nüvit Özdoğru). Hülya, Feryal ve Nilüfer Koçyiğit de bu piyeste rol almışlar.

'Sinekler' (13 Aralık 1961'den itibaren Yeni Tiyatro'da) (Jean Paul Sartre) (Çeviri Asude Zeybekoğlu) (Yönetmen Beklan Algan).

'Bu Melek Satılık Değil' (Look Homeward, Angel) (Thomas Wolfe / Ketti Frings) (Türkçesi Sabahattin Eyüboğlu / Vedat Günyol). Hülya Gözalan, burada 'Mrs. Clatt' rolünde.

'İyi Saatte Olsunlar' (07 Şubat 1962'den itibaren Yeni Tiyatro'da) (3 perdelik komedi) (Yazan Eduardo de Filippo) (Çeviri Çetin Altan) (Sahneye koyan Kemal Tözem). Nilüfer Koçyiğit de oynamış.sgar4

'Sekiz Kadın' (28 Eylül 1962'den itibaren Kadıköy Tiyatrosu'nda) (Yazan Robert Thomas) (Çeviren ve sahneye koyan Coşkun Tunçtan).

'Huzur Çıkmazı' (Komedi 3 perde) (16 Ocak 1963'ten itibaren) (Yazan Haldun Taner) (Sahneye koyan Nüvit Özdoğru).

'Dolap Beygiri' (3 perde komedi) (Yazan Selçuk Kaskan). Lütfi Ay, 'İkbal Kalfa' rolündeki Hülya Gözalan'ı çok başarılı bulduğunu yazmış.

'Canavar' (1970 sonbaharından itibaren Üsküdar Sahnesi'nde) (Yazan Yevgeni Schwarz) (Türkçesi Adalet Cimcoz) (Uyarlayan Hüseyin Kamil Görme). Rıza Tüzün, bu oyun sırasında ayağını kırmış.

'Köşebaşı' (Ekim 1968'den itibaren) (Yazan Ahmet Kudsi Tecer) (Sahneye koyan Sami Ayanoğlu). Hülya Gözalan, 'yoldan geçen kadın' rolünde.

'Sekiz Kadın'daki diğer oyuncular; Bedia Muvahhit, Sibel Göksel, Şaziye Moral, Bilkay Tekben, Nezihe Becerikli, Uğur Kıvılcım, Suna Pekuysal. "Paris'ten gelen genç rejisör Coşkun Tunçtan, sekiz kadınla birden uğraşıyor. Herkes biriyle baş edemezken..." diye yazmış Hasan Pulur, 'Olaylar ve İnsanlar' köşesinde.

Hülya Gözalan, 1927'de Şehir Tiyatroları'ndan ayrılıp 1954'te tekrar çalışmaya başlamış. Şubat, 1972'de Melahat İçli ile beraber emekli olmuş.

1940'da yayınlanan bir tiyatro kitabı var; 'Yanlış Yol' (C.H.P. Halkevleri Temsil Yayınları). Bir ailenin yaşadığı felaket. Romanın kahramanı (adı söylenmiyor), kocasının elbisesinde 'uzun birkaç sarı saç' bulur. Bir bankada 'muhasip ve veznedar' olarak çalışan Macit Bey, metresine para yetiştirebilmek için zimmetine para geçiriyormuş. Bu yetmeyip, karısının mücevherlerini satmaya ve kumara başlamış. Sonunda birini öldürünce kaçınılmaz bir şekilde hapse girer. Çocukları Necil, babasını öldü biliyor. Zavallı kadın 15 yıl dikiş dikerek, başkalarına hizmet ederek oğlunu okutur. Delikanlı doktor olmuş. Uzun seneler sonra cezaevinden çıkan Macit ailesini görmeye gelir. Ama orada yerinin olmadığını anlayıp 'bir gölge gibi yavaş yavaş' uzaklaşıyor (sf. 46).

Kitapta iki hata var. Birincisi; Kapakta '2', iç sayfada '4' perde olduğu yazılı. İkincisi yine kapakta '2 Perdelik Köy Kalkınması Piyesi' yazılı. Oysa kitap bir aile dramını anlatıyor.erhy54y73

İlginç bir şekilde torununun oynadığı 'Şehvet Kurbanı' da benzer bir konuyu işlemiş.

Filmlerinden bazıları: 'Son Nefes' (1958) ve 'Karımın Aşkı' (1960).

24 Kasım 1973 günkü gazetelerde bir vefat ilanı var; "T.C.D.D. den emekli Muammer Gözalan'ın vefakar eşi, Siyret Gözalan, Nesrin Zoroğlu'nun anneleri, Şükran Gözalan'ın kayınvalidesi, Müjgan Gözalan'ın babaannesi, Şehir Tiyatroları Emekli Sanatkârı A. Nigâr (Hülya) Gözalan 22/11/1973 gecesi vefat etmiştir. Cenazesi bugün öğle namazını müteakip Şişli Camiinden alınıp Zincirlikuyu kabristanına defnedilecektir."

"Hangi yılsa o, hangi ayın hangi günü//Saati çalınca, gelince sıran//Nasıl yaşadıysa habersiz//Nasıl öldüyse bunca insan..." ('Ölmek Konusunda' - Ziya Osman Saba).

Kitabındaki kadın kahramana söylettikleri, kendisinin kocasına sözleri sanki; "Sen benim ilk ve son aşkımsın... Ben hayatı sende tanıdım (sf. 43)."  

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)