Sinematürk işbirliğiyle İstanbul Film Akademi'de Psikolog Yazar Şule Öncü'nün hazırlayıp sunduğu Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesi ve film seçimlerinin bu haftaki teması aile.
21 Ekim 2013

Evlilik yapay, aile ise doğal bir yapıdır. İçine doğduğumuz aileden çıkıp, kendi seçtiğimiz ailenin mensubu oluruz. Her aile çekirdek aile olmak zorunda değil, yakın arkadaş grupları da ortak yaşam alanlarında birer aile sistemi gibi hareket eder. Bu bakımdan bireyi ailesinden ya da aile yerine koyduğu sistemden ayrı düşünmek ve soyutlamak gerçekçi değildir. Birey ve bağlı bulunduğu sistem sürekli etkileşim halindedir. Aile yerine geçecek bir sisteme dahil olmamayı seçmek ve içe çekilmek, derin bir yalnızlık ve buna bağlı patolojileri beraberinde getirir.

 

Katı hiyerarşik yapıyla karakterize kapalı aile sistemleri, bireyleri kısıtlar ve güdük bırakır. Hiyerarşik olmayan, bireylerin birbirinden kopuk yaşadığı açık aile sistemleri ise gerekli güven duygusunu ve yakınlığı sağlayamaz. Gerek birey, gerekse toplum için en uygun yapı; hiyerarşinin deneyimle belirlendiği; spontan, yaratıcı ve etkin çözümün (hangi aile üyesinden gelirse gelsin) dikkate alınıp uygulanabildiği esnek aile sistemlerdir. 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)