Sahte belgesel türündeki ilk uzun metrajı “Oflu Hocayı Aramak O.H.A.” filmiyle Altın Portakal için yarışan Levent Soyarslan, “Böylesi muhalif ve mizahi bir filmin festivale alınacağını rüyamda görsem inanmazdım” dedi.
13 Ekim 2014

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışma heyecanı sürerken festival seyircisi için çok ilginç bir deneyim de yaşandı. Türk sinemasında örneği pek görülmeyen sahte belgesel (mockumentary) türündeki ilk uzun metrajı "Oflu Hocayı Aramak O.H.A" AKM Aspendos Salonu'ndaki dünya prömiyerinde Antalyalı sinemaseverlerle buluştu.

Sinemaseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleşen gösterimin ardından film ekibi soruları cevapladı. Yönetmen Levent Soyarslan, ilk filminde sahte belgesel türünü ve mizahı tercih etmesinin sebebini şöyle açıkladı:

"Mizahı, gerçekçilik üzerine kurmaya çalıştım. Çünkü elimde bir Peter Sellers ya da Cem Yılmaz yoktu, stil yaratmam gerekti. Sahte belgesel bence gerçekçiliğe çok katkıda bulunan bir şey. Bunları mizahla sununca güzel oluyor. Slogan atınca aynı etkiyi uyandırmıyor bence. Ben slogancılıktan çok sıkıldım. Mizahla, zekice, yaratıcı biçimde muhalif olmayı önemsiyorum"

Bu doğrultuda muhalif bir film yaptıklarını ifade eden yönetmen, şunları söyledi:

"Öncelikle festival komitesine ve festivali düzenleyen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu filmin normal şartlarda festivalde yer alabileceği aklımın ucundan geçmezdi, çünkü çok muhalif bir film. Katılan olur, katılmayan olur; ama filmde gerçekten sert bir eleştiri var. Bu da mizahla yapılıyor. Burada çok tartışmalar oldu, bu film o tartışmalara da cevap olsun isterim. Filmin burada gösterileceğini rüyamda görsem inanmazdım. Şaşırdım, O.H.A. diyoruz"

Özen Film'in sahibi Mehmet Soyarslan'ın oğlu olan yönetmen, bu konumundan yararlanmak istemediğini de çok samimi bir biçimde seyircilerle paylaştı. Özen Film'in, Recep İvedik serisinin de ortağı olduğunu hatırlatan Soyarslan, şu itirafta bulundu:

"Bu filmi Özen Film'den bağımsız yaptım. Özen Film, Recep İvedik serisinin ilk 3 filmin ortağıdır. Ben dolaylı olarak Recep İvedik'in ortağıyım. O filmden büyük paralar kazanıldı ama ben ilk 20 dakikadan sonra filmi izlemeye dayanamadım. Bu film de onun yarattığı tahribata bir pansuman olsun istedim"

Bir seyircinin, "Son on yılda izlediğim en prestijli mizah filmi. Böyle bir festivalde izleyebildiğime de ayrıca sevindim" yorumu üzerine Soyarslan, şöyle konuştu:

"Ben bu filmi niye yaptığımın özetini filmin sonundaki monologda vermeye çalıştım. O da otoriteyi sorgulayan bir metin. Otoriteyi sorgulamamız ve gerekiyorsa da yıkmamız gerekiyor. Ama mesela sivil havacılık otoritesini yıkmayalım; gayet güzel işliyor. Mesela Altın Portakal da bir otorite. Siz burada filmimi izliyorsunuz. Bu, bu otoritenin tanıdığı bir imkan. Az önce dediğim gibi bu film burada olmasa daha sonraki süreçte tu kaka edilebilirdi. O yüzden bu filmin buraya gelmesinde emeği geçen kim varsa hepsine tekrar teşekkür ediyorum"

Yönetmenin ifadesiyle "Arz talep dünyasında bir mana arayışı" olan "Oflu Hocayı Aramak O.H.A."nın ikinci gösterimi, 13 Ekim saat 16:45'te MİGROS AVM 6. Salon'da olacak.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)