"Yeni namzetlere nacizane şunu söylemek isterdim ki sinemaya şöhret için intisap etmeyin. Para için de intisap etmeyin, sanat için intisap edin. Genç yıldız namzetlerinden Tü lay Akatlar’ın dediği gibi filmciliğe hizmet etmek şerefi için. Zaten sonra para ve şöhret kendiliğinden gelirler."
12 Ekim 2015

Beyoğlunda Tokatlıyan lş hanının beşinci katında hep tanıdık simalara rastlıyoruz. Prodüktörler, rejisörler, veya artistler bu arada artist olmak istiyenler de var. Hulusi Kentmen bu katın 21 numaralı odasına bu hal böyle gidiyor. Beyaz perdede birbirinden enteresan komposizyon rollerinden seyretmiş olduğumuz Hulusi Kentmen’i Ayşecik filmlerinde seyrettiğimiz “Koç Nuri Komiser” “Büyük baba” ve “Okul müdürü” rolleri ile unutmak mümkün değil. Zeynep Değirmencioğlunun bu yaz çevireceği yeni filmde de rolü olması dolayısile arkadaşları kendisine Ayşeciğim partöneri diye hitap ediyorlar.

30 senelik bir ordu mensubu olan Hulusi Kentmen şerefli donanmamızda vazife görmüş bir sene müddetle de Amerikada kalmıştır. Geçmiş günleri hiçbir zaman unutmayacağım diyen sanatkâr küçük yaşından beri sanata karşı bir sevgi duymuş. İlk okulda iken kendisinden daha yüksek sınıflarda bulunan Atıf Kaptan’ın oynadığı piyeslerin tesiri altında kalan küçük Hulusi öğretmenini ikna ederek kendileri de bir piyes temsil etmiştir. Hayata atıldığı vakit Ses ve Burhanettin Tepsi tiyatrolarında rol almış olan Hulusi Kentmen başından geçen bir vakayı hiç unutmıyacağını şöyle anlatıyor. Boğazlar Müstahkem Mevki Kumandanlığında çalışıyordum. Fakat geceleri Ses tiyatrosunda verilen temsilde rolüm vardı. Bir gece temsilin başlamasına bir kaç dakika kala Kumandanımın da salonda seyirci olarak bulunduğunu bildirdiler. Sahneye çıkamadım. Ya beni tanırsa vaziyetim ne olurdu. Tanımaz kuvvetli makiyaj yap dediler. Ne yaparsam yapayım tanınacağımı biliyordum. Arkadaşlarımın bütün ısrarlarına rağmen o gece temsilde oynamadım benim yerime başkası oynadı. Benim bütün korkum Kumandan benim tiyatroda oynamama mani olur düşüncesi idi oysa ki sonradan öğrendiğime göre o bilhassa oyunumu seyretmek için temsile gelmişti. Tabii buna çok üzüldüm ama iş işten geçmişti.

- Sinemaya nasıl intisap ettiniz?

Sinemaya intisap tesadüf eseridir. Halil Kamilin Şişlideki platosunda Sürtük çevriliyordu. Yabancı bir rejisörün idaresinde çevrilen bu filmde oynayan bir arkadaşımı görmek üzere gelmiş bir kaç saat sonra da filmde rol almış bir sanatçı olarak çıkmıştım. O gün bu gün filmler de rol alırım. Oynadığım bütün rolleri benimserim ama tabii bazılarını daha fazla severim. Bu şüphesiz.

- Tiyatro ve Sinemaya instisabınızı anlattınız. İşittiğimize göre yakında film prodüktörlüğüne başlıyormuşsunuz.

Evet öyle bir şey var. Şunu belirtmek isterim ki bu da biraz tesadüfi oldu. Karşı tarafta çok uzak bir yerde otururum. Oradan ayrılınca arkadaşlarımın filmcilerin beni bulmaları çok zor oluyordu. Eve telefon almak bir türlü mümkün olmadı malum ya santralların kapasite meselesi. Böylece bir yazıhane tutmayı düşündüm ve gördüğümüz yere taşınmaya karar verdim. Bu sefer de herkes tebrike, yazıhane tutmuşsun film yapacakmısın demeğe başladılar. Bir takım enteresan film teklifleriyle de karşılaştım. Böylece elimde olan bir kozu neden kullanmıyayım dedim ve film yapmağa karar verdim. Fakat ne yalan söyliyeyim şimdiye kadar okuduğum hiç bir senaryo beni tatmin etmiş değil. Bence filmde en önemli senaryodur sağlam ve orijinal bir senaryo olmadan hiç bir işe başlamam. Şimdi Deniz Ağacı adlı kitabı okuyorum tavsiye ettiler. Bakalım ne olacak.

– Hulusi bey, aktör Hulusi Kentmen olarak prodüktör Hulusi Kentmen’e hangi tavsiyelerde bulunurdunuz?

Derim ki oğlum evvela çok güzel bir senaryo seçmen gerek. Sonra çok fazla para kazanmak kaygusu ile hareket edeceğine biraz kaliteli film yapmağa bak. Çok para kazanmağı hedef tutma iyi film yapmağa bak gene kârlı olur filmciliğe hizmet etmiş olursun.

- Prodüktöre tavsiyeleriniz çok yerinde genç yıldız namzetlerine hangi tavsiyelerde bulunurdunuz.

Mecmuanızın giriştiği müsbet faaliyeti yakinen takip ediyorum. Çok faydalı ve yerinde bir hareket. Yeni namzetlere nacizane şunu söylemek isterdim ki sinemaya şöhret için intisap etmeyin. Para için de intisap etmeyin sanat için intisap edin. Genç yıldız namzetlerinden Tülay Akatlar’ın dediği gibi filmciliğe hizmet etmek şerefi için. Zaten sonra para ve şöhret kendiliğinden gelirler. Kollektif bir çalışma gerektiren sinemada sanat aşkı ile dolu gençler muvaffak olacaklar.

Hulusi Kentmen bizimle görüşürken arada sırada çalan telefonlara da cevap vermek mecburiyetinde kalıyordu. Bu arada bir iki film teklifi de yapıldı. Çalışmağa başladığı eserler ise Kardeşler ve Rıfat Diye Biri dir. Bir tesadüf eseri iki filmin de rejisörü Ertem Göreç. Hulusi Kentmen beyaz perdenin bu emektar aktörü sanata karşı büyük bir sevgi ve hörmeti var yazıhanesinde İngilizce sinema sanatına ait birkaç kitabını görüyoruz. Bir de duvarda eski bir kalyon resmi görünce bize bunun hikayesini anlattı. Birkaç sene evvel eski kıyafette giyinmiş tayfalarla aynı kalyon Amerikaya bir seyahatte bulunmuş. Eski bir denizci olan aktörün hala denizi çok sevdiğini söylemeğe lüzum yok. Geçmiş seneleri her zaman anarım diyor kendisi. Kötü de olsa eski günler insana her zaman tatlı gelir. Eski günleri aramıyorum desem yalan söylemiş olurum diye ilâve ediyor.

– Hayal ettiğiniz yaş hangisidir?

En çok arzuladığım yaş 35 ile 45 arasıdır. Allah bu günlerimi de arattırmasın bir daha 35 yaşında olmak isterdim doğrusu.

* Söyleşide yer alan imla hataları düzeltilmemiştir. Söyleşi, dergide yer aldığı haliyle yayımlanmaktadır. 

Kaynak
Artist Dergisi, 10 Nisan 1962
 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)