1900’lerin ilk yıllarında İstanbul-Üsküdar’da doğmuş. Ölümü (2002) aynı kentte. Ama yaşamında hep Samsun var.
27 Kasım 2015

1900'lerin ilk yıllarında İstanbul-Üsküdar'da doğmuş. Ölümü (2002) aynı kentte. Ama yaşamında hep Samsun var.

Şeyma Büyükkavas Kuran'dan öğrendiğimize göre, babası 1. Dünya Savaşı şehitlerinden Binbaşı Hüseyin Bey; Annesi Feryal Hanım. Kardeşinin adı Behiç.

İlköğrenimi Merkez İnas (sonradan 'Bozkurt') Kız Okulu'nda. Bankacılık, öğretmen vekilliği yapmış. İlk şiirleri, kardeşiyle çıkardıkları 19 Mayıs dergisinde yayınlanmış. Samsunspor'un Kadınlar Kurulu Başkanı (1968). Atatürk'ü Anma, Anılarını Koruma Derneği'nin de kurucularından.

Üç romanı ['Unutman İstediğim Mazi' (1950), 'Kader Mahkûmları' (1951), 'Defterimi Kapıyorum' (1961)]; İki öykü ['Gecenin Masalı' (1948), 'Veda Çiçekleri' (1957)] ve dört şiir kitabı ['Hatıralar' (1946), 'Pencerem' (1947), 'İçimdeki Arkadaşım' (1957), 'Kırık Çizgiler' (1975)] var.

11 Mayıs 1964 tarihli (sayı 7-sayfa 6) Hayri Caner'e ait Sinema Ekspres'te "Hülya Koçyiğit ilk şiirini Şiir Köşesi için yazdı" haberi yer alıyor. 'Anneme'; "Ne aşkta ne arkadaşta//Hiçbir şeyde vefa yok//Şu yıkılası dünyada//Bir zerrecik safa yok//Yıllar boyu dolaştım//Gönül ülkelerinde//İnsanlığı aradım//İnsan gölgelerinde//Varlığımı tâkettim (aslı 'tükettim')//Yoksulların (aslı 'yoklukların') peşinde//Ümitlerim kül oldu//İntizar ateşinde//Riyasız bir dost aradım//Bütün bir ömür anam//Sadece seni buldum//Ey benim aziz anam//Sanki neye koşmuşum//Dost sevgili diyerek//Sen yanımda dururken//Yüreğim titreyerek//Ne demiş de ellerle//Haşır neşir olmuşum//Boş yere hırpalanmış//Boş yere yorulmuşum//Sevgilerin hepsi de//Kırıcı yakıcıymış//Anne sevgisi anam//Sevgilerin tâcıymış."

Aynı şiir Balıkesir'de, 'Hıçkırık'ın galasında okunmuş (Olaylar ve İnsanlar-Hasan Pulur-23 Kasım 1966). Serengil Plak'tan da 45'lik olarak çıkmış.

10 Nisan 1966, günkü Milliyet-Hafta Sonu Eki'nde "Aşağıdaki şiir şair Hülya Koçyiğit'in şiiridir" deniyor. 'Sen'; "Bir çocuk bakışlı kestane gözün//İçinde erimiş neşeyle hüzün//Ne güzel bir hayat (aslı 'tezat') taşıyor bilsen//O çocuk gözlerle o erkek yüzün//Bir eski org gibi kırılmış sesin//Sen ki (aslı 'sanki') bilmiyorsun nesin nerdesin//Ruhuna girmeyen seni anlamaz//Sen derin derinsin, perde perdesin//Ve: Her zaman kalbimdesin."

Oysa 'Anneme' ve 'Sen', 1957'de 'İçimdeki Arkadaşım'ın (Ahali Matbaası-Samsun) '24/25' ve 13. sayfalarında yayınlanmış!

Bu iki şiiri olmasa 'birkaç antolojide çok kısa bir biyografi' olarak kalacaktı Fazıla Atabek!

'Kalemim': "Ne iyisin be kalemim//Ne desem yapıyorsun//...Yaz, diyorum//Yazıyorsun//Çiz, diyorum//Çiziyorsun//...Yalnız ara sıra kanın kuruyor//Eh, o kadar da mı olmasın!"

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)