Sinemamızın en önemli karakter oyuncularından Reha Yurdakul 1 Nisan 1926 tarihinde Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde dünyaya geldi.
07 Eylül 2016

Sinemamızın en önemli karakter oyuncularından Reha Yurdakul 1 Nisan 1926 tarihinde Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde dünyaya geldi. Oyunculuğa o dönemki şartlar adı altında halkevlerinde tiyatroyla başlayan Yurdakul İstanbul Pertevniyal Lisesi mezunuydu. İlk filmi "Kanatlardan Türbe" filmiydi filmin rejisörü sinemamızın unutulmazlarından Mümtaz Ener'di. Yeşilçam sinemasında birçok filmde değişik tipte yardımcı karakter oyuncusu olarak sinemamızın en sevilen beğenilen aktörlerden birisi oldu. Reha Yurdakul genel olarak babacan,vakur,tatlı sert, bazı filmlerde kötü adam olarak değişik kalıplara girebilen karakter oyuncusu olarak gönüllerde taht kurdu.

Rol aldığı filmlerde özellikle Agah Hün'ün Yurdakul'u seslendirmesi sanatçıyı zirve yapan unsurlar arasında yer aldı. Sanatçıyı dolu dolu araştırdığımızda hem özel hemde sanat hayatında şu tespitlerde bulundum. Aktörlüğün yanısıra sinemada senarist,yapımcı, yapım ekibi vs. sinemamızın çeşitli kategorilerinde hizmet verdi. Özel hayatına göz attığımızda edindiğimiz en net bilgi geç evlenmiş ve evlilikte ince eleyip sık dokuyan biri olarak bilinmesiydi. Özellikle Reha Yurdakul'u seyirci siyah beyaz filmlerden ziyade Kemal Sunal'lı, Cüneyt Arkın'lı filmlerinde canlandırdığı değişik başarılı güçlü oyunculu ile hatırlamaktadır.

Film çekimi için gittiği Bolu'da kalp krizi geçirerek vefat eden Reha Yurdakul İstanbul'daki Feriköy Mezarlığına defnedildi.Geçmiş yıllarda Burhaniye Belediye'sinin kurtuluşu kapsamında Belediye meclisinin onayı ile Şehit Turan Bayraktar Parkı içinde yer alan Belediye'ye ait düğün salonuna Reha Yurdakul'un ismi verilmiş açılışa İstanbul'dan eşi Filiz Yurdakul ile kız kardeşi Emel Tuğrul çağrılmıştır. Açılış kurdelasını kesen eşi Yurdakul "Bu büyük jesti yeşilçam bile yapmadı" diyerek  sitemde bulunmuş başkan Fikret Akova'ya teşekkür etmiştir. Günümüzde açılış yapılan işletme Reha Yurdakul Kültür Merkezi olarak hizmet vermektedir. 62 yaşında emekliliğini yaşayacağı yada torun torba seveceği yaşlarda vefat eden bu değerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)