Batı Afrika'dan Bir Direniş Hikâyesi...
29 Mayıs 2018

Batı Afrika'dan Bir Direniş Hikâyesi

"Burkina Faso İsyanda"

Film Gösterimi ve Konuşma

30 Mayıs 2018, 18:30

 

Pera Müzesi, Batı Afrika'nın küçük ülkesi Burkina Faso'nun direniş hikâyesini konu alan "Burkina Faso İsyanda" belgeseline ev sahipliği yapıyor. 30 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilen belgesel gösteriminin ardından, sanatçı Naz Köktentürk, küratör Mine Kaplangı ile Burkina Faso hakkında bir sohbet gerçekleştiriyor.

 

Pera Film, Direniş Kültürleri Filmleri serisinin yeni yapımlarından Burkina Faso İsyanda(Burkinabé Rising, 2017) belgeselini tarih ve sinema meraklılarıyla buluşturuyor. Kore kökenli bir Brezilyalı olan lara Lee'nin yönetmenliğini yaptığı belgesel, insanların bir araya geldiklerinde nasıl bir siyasi değişim gerçekleştirilebileceğinin kanıtı niteliği taşıyor. Belgesel, Lee'nin 2016 yılında tüm ülkeyi dolaştığı sırada tanıştığı, çok sayıda sanatçı, müzisyen ve aktivistin görüşlerine yer veriyor. Direniş mesajlarını yaymak amacıyla ülkenin sanat geleneklerini kullanan bu insanlar, Thomas Sankara'nın devrimci ruhunun müzik, sinema, ekoloji, görsel sanatlar ve mimari aracılığıyla nasıl yaşattıklarına dair birer örnek teşkil ediyor. Belgeselde, büyük şirketlerin tarım sektöründeki tahakkümüne karşı ayaklanan çiftçileringörüşleri de yer buluyor.

 

Yaratıcı bir direnişin panoramasını sunan belgeselin gösterimi,30 Mayıs Çarşamba Günüsaat 18:30'da Pera Müzesi Oditoryumu'nda ücretsiz gerçekleşiyor. Gösterimin ardından Burkina Faso hakkında sanatçı Naz Köktentürk ve küratör Mine Kaplangı'nın katılım göstereceği bir sohbet gerçekleştiriliyor.

 

Program Detayları

18:30 Gösterim: Burkina Faso İsyanda

20:00 Konuşma: Naz Kökentürk ve Mine Kaplangı

 

Oditoryumda gerçekleştirilecek etkinlikler ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır.

 

Sohbet Türkçe gerçekleştirilecektir.

 

Iara Lee Hakkında

Iara Lee, bir aktivist, film yapımcısı ve Cultures of Resistance Network (Direniş Kültürleri Ağı) kurucusu ve yönetmenidir. Söz konusu ağ, küresel dayanışmayı teşvik ederken aktivistleri, eğitmenleri, çiftçileri ve sanatçıları yaratıcı direniş ve şiddet içermeyen eylemler yoluyla daha adil ve barışçıl bir dünya yaratmak için desteklemekte ve birleştirmektedir.

 

Naz Köktentürk Hakkında

Naz Köktentürk, İstanbul'da çalışan bir fotoğrafçı olup uzun yıllar Paris'te yaşamıştır. Genel olarak Orta Doğu- Orta Asya bölgelerinde Afganistan, Tacikistan ve yakın çevrelerinde çalışmıştır. Köktentürk uzun yıllar sosyal problemler, azınlıklar, acı, sokak ve savaş kurbanlarıyla bağlantılı konular hakkında fotoğraf projelerini oluşturmuştur. Son yıllarda, Afganistan başta olmak üzere, savaş sonrası zamanının insanlar üzerindeki etkisi hakkında farkındalık uyandıracak projeler yapmakta ve aynı zamanda uluslararası birçok sağlık kuruluşuyla çalışmaktadır. Ayrıca farklı yayınların editörlüğünü yapıp, sanat hakkında yazmakta ve bazı şehirlerle ilgili tarih ve kültürel araştırmalar yapmaktadır. Şu anda İstanbul'da çalışıp yaşamaktadır.

 

Mine Kaplangı Hakkında

Çukurcuma Kolektifi kurucularından biri olan Mine Kaplangı, İstanbul'da bir çağdaş sanat mekanı olan BLOK bünyesinde küratör ve sanatçı temsilcisi olarak çalışıyor. Kaplangı, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun olduktan sonra Bolonya Üniversitesi/DAMS Fakültesi Sanat ve Estetik Felsefesi (Sertifika Programı) Yüksek Lisans diploması aldı. Artunlimited ve Artfridge gibi çağdaş sanat platformları için serbest editör olarak da çalışıyor. Kaplangı, Framer Framed'deki House of Wisdom 2017 sergisinin küratörlüğünü üstlendi.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)