Etkinlik 9-14 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek
06 Haziran 2018

DOCUMENTARİST 11. İSTANBUL BELGESEL GÜNLERİ 
Belgeselin yaz şenliği başlıyor!

Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri, birbirinden önemli filmleri, konukları ve yan etkinlikleriyle 9-14 Haziran'da İstanbullulara eksiksiz bir belgesel şenliği yaşatacak!

Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri 9 Haziran Cumartesi atölyeler ve film gösterimleri ile başlıyor. Festival programı bu sene Türkiye Panorama, Uluslararası Panorama, Filistin: Direnen Gerçeklik, 1968: 50'inci Yıl, Konuk Ülke: İsveç, Kadınlar Vardır, Canlandırma Belgeseller ve Kuir Belgeseller başlıklı bölümleri ve bir dizi atölye ile yan etkinlikleri içeren zengin bir çeşitlilik sunuyor.

Dünyadaki sıcak gelişmeler kadar yakın ve uzak tarihin olaylarına ışık tutan filmlerin buluştuğu programda, Suriye'deki savaşla ilgili çarpıcı belgesellerden Ortadoğu'nun kanayan coğrafyası Filistin'e, Kolombiya'dan Azerbaycan'a, Cezayir'den Japonya'ya, İran'dan Polonya'ya, Batı Sahra'dan İsveç'e dünyanın bir çok köşesine yakından bakma fırsatı bulacağız.

Geçen yıl Berlinale'de En İyi Belgesel seçilen "Hayalet Avcılığı" (Ghost Hunting, Raed Andoni), bugüne kadar sayısız ödül kazanan "Babalar ve Oğullara Dair" (Of Fathers and Sons, Talal Derki), yine geçen yılın en beğenilen belgesellerinden "Kurşundan da Güçlü" (Stronger than a Bullet, Maryam Ebrahimi), daha önce "Budrus" adlı filmini gösterdiğimiz Julia Bacha'nın yeni belgeseli "Naila ve Başkaldırı" (Naila and the Uprising), kendine has bir çekim tekniği geliştiren usta yönetmen Leonard Retel Helmrich'in son yapıtı "Uzun Dönem" (The Long Season), İran'da futbol yapan kadınların anlatıldığı "Örtülü Futbol" (Football Under Cover, Ayat Najafi-David Assmann) festivalde İstanbul seyircisiyle buluşacak önemli filmler arasında. Maryam Ebrahimi, Ayat Najafi ve "Uzun Dönem"in görüntü yönetmenliğini üstlenen Suriyeli sanatçı Ramia Suleiman festival konuğu olarak filmlerinin gösterimlerine de katılacak.

Bu sene 150'den fazla filmle rekor sayıda başvuru yapılan Türkiye Panorama Bölümü'ne ise 34 film seçildi. Bunlar arasında; göçten nasibini almış bir yaşamın parçalarını bir araya getirerek Türkiye yakın tarihini de masaya yatıran "Parçalar", Nesin Matematik Köyü'nün genç sakinlerini anlatan "Köy", aileye yakından bakan "Evin", iki arkadaşın ortak anılarına müşterek bir hafızaya eşlik eden "Hatırımda / Di Bîra Min De Ye", zorla kaybedilen babasının izinde onun bıraktığı yerden devam eden Besna Tosun'un hikayesi "Bıraktığın Yerden", bir Yaşar Kemal portresi olarak "Yaşar Kemal Efsanesi", farklı coğrafyalardan gelen mültecilerin ele alındığı "Kurşunlu Tosbağa", "Afganistanbul", "Hekim" ve "Geride Kalanlar", bir anıtsal yapıyı sadece gözle değil kulakla da algılamamızı sağlayan "Ayasofya'nın Sesi" ve daha pek çok hikâye bu bölümde buluşuyor. Türkiye Panorama bölümündeki filmler, festival haftası boyunca Karaköy'de Mimarlar Odası salonunda ücretsiz olarak izlenebilir.

Festivale Türkiye'den ilk veya ikinci filmiyle katılan yönetmenler her zamanki gibi Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü'ne aday olacak. Bu sene 14 filmi değerlendirecek olan JvdK Yeni Yetenek Ödülü jürisi şu isimlerden oluşuyor: Suriyeli sanatçı ve "Uzun Dönem"in görüntü yönetmeni Ramia Suleiman, geçen yılki ödülün sahibi belgeselci Sedat Şahin, Bir dizi belgeselin ve "Nefesim Kesilene Kadar"ın yönetmeni Emine Emel Balcı, 1968 kuşağından belgesel sinemacı Ahmet Soner ve KHK ile işinden edilen akademisyen sanatçı Didem Dayı.

Filistinli oyuncu ve belgeselci Mohammad Bakri'nin Onur Konuğu olduğu Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri'nde yerli ve yabancı belgesellerin gösteriminin yanı sıra festivalde, Tomaş Doruşka ve A. Nazlı Kaya'nın eğitmenliğinde Anima-Doc Atölyesi, Ayris Alptekin ile Yaratıcı Kurgu Atölyesi, Gürşat Özdamar'la Çocuklarla Sinema Atölyeleri, Mohammad Bakri'nin "Filistin'in Direniş Sineması" başlıklı sinema dersi ile bir dizi panel, forum ve söyleşi gerçekleşecek.

Gazze'deki hayatı ve genç kuşağın sinemayla ilişkisini çektiği kısa filmler eşliğinde anlatacak olan Omar Elemawi, sektördeki deneyimlerini aktarmak üzere LGBTİ+ yönetmenler, "Top"tan Hikayeler'ini dinleyeceğimiz Sportif Lezbon ve Atletik Dildoa takımından kadın futbolcular, Fas'ın işgali altındaki Sahravilerle ilgili film yapan İsveçli aktivist sinema kolektifi Equipe Media üyeleri ve hocaları Hülya Tanrıöver'le birlikte Giresun Üniversitesi Tirebolu İletişim Fakültesi öğrencileri de 11. Documentarist'in konukları arasında yer alıyor.

Açık Toplum Vakfı, Hollanda, İsveç ve Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, İsveç Enstitüsü, Goethe Enstitüsü gibi kurumların desteği ve birçok kurumun işbirliğiyle gerçekleşen Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri'nin film gösterimleri; Aynalı Geçit (G.saray), Mimarlar Odası (Karaköy), Fransız Kültür Merkezi (Taksim) ve Kadıköy Sineması'nda (Kadıköy); yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat, BiTiyatro ve Tütün Deposu'nda gerçekleşecek. Yerli filmlerin ve yan etkinliklerin ücretsiz olduğu festivalde yabancı filmlere giriş ücreti 5 TL. Biletler festival boyunca mekan girişlerinden temin edilebilir.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)