Festival 9-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek
10 Eylül 2018

Azerbaycan'ın Işıklı Yıldızı Tevfik İsmailov, Malatya'da Anılacak!

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 9-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, dünyaca ünlü Azerbaycanlı yönetmen, senarist, tiyatrocu ve akademisyen Prof. Dr. Tevfik İsmailov'u vefatının 2. yılında özel bir program ile anacak.

Türkiye'de yaşadığı dönemde Ömer Lütfi Akad, Metin Erksan, Halit Refiğ gibi sinemacılarla ortak çalışmalara imza atan İsmailov, hayatı boyunca 22'si uzun olmak üzere 26 altı filme imza attı. Lütfi Akad ve Metin Erksan sinemasına olan ilgisi ve Türkiye'ye olan sevgisiyle tanınan İsmailov, bir sinema ve sanat adamı olarak çok sayıda belgesel ve televizyon filmi yaptı.

Türkiye'de geçirdiği on beş yıl içinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışan İsmailov, üniversitedeki görevinin yanında, çeşitli toplantı ve sempozyumlara katılarak Türk Cumhuriyetleri ve Sovyet Sineması üzerine seminerler verdi, 1996 yılından 2004 yılına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığında danışman olarak görev alan İsmailov, Cengiz Aytmatov ile birlikte, "Alperenler" adlı bir film senaryosu yazdı ve TRT Kurumu için "Dede Korkut Hikâyeleri" adlı on iki bölümden oluşan bir dizi senaryosu hazırladı.

Öte yandan, 1998 yılında Halit Refiğ'in yönetmenliğini yaptığı, özel bir televizyon kuruluşunda yayınlanan "Affet Bizi Hocam" adlı dizi filmde rol alan Prof. Tevfik İsmailov, seçkin bir bilim, kültür ve sanat adamı kimliğiyle ülkemiz kültür yaşamında önemli izler bıraktı.

Yurt dışında Almatı / I. Avrasya Film Festivali - 1999, Cottbus Doğu Avrupa Film Festivali - 2002,  Moskova Film Festivali - 2003, İran / Fecr Uluslararası Film Festivali - 2007), Tataristan / Kazan Altın Minber Film Festivali - 2014) ve Türkiye'de (İzmir Film Festivali - 1997, Adana Altın Koza Film Festivali - 1998, Antalya Altın Portakal Film Festivali - 1999, Ankara Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali - 2000, Safranbolu Belgesel Filmler Festivali - 2001-2003, Gökçeada Türk Filmleri Festivali - 2002, Giresun Aksu Şenlikleri ve Sinema Günleri - 2006, Erzurum Dadaş Film Festivali- - 2008, Malatya Uluslararası Film Festivali - 2013, Kayseri Altın Çınar Film Festivali - 2014) düzenlenen çeşitli film festivallerine jüri üyesi ve konuk olarak katıldı

Prof. T. İsmailov'un yönetmenliğini üstlendiği ilk yapım, Sovyet Sinatra'sı adıyla dünyaca ünlü opera şarkıcısı, piyanist, aktör Müslüm Magomayev'in hayatını yansıtan "Müslüm Magomayev Söylüyor" filmi, ilgi çekici müzikli belgesel anlatımıyla SSCB genelinde büyük başarı kazandı ve Sovyet sinema çevrelerinde Tevfik İsmailov'un adını duyurdu.  

1980'li yıllarda ise yönettiği "Azaplı Yollar", "Müzik Hocası", "Özel Bir Durum" (iki bölüm), "Yaz Günlerinin Hazan Yaprakları" ve "Süreyya" adlı konulu filmlerin yanı sıra, 1989'dan itibaren "Sanatçılarımızın Portresi" adını verdiği seri çerçevesinde, "Son Gösteri", "Prima", Eldar Guliyev ile birlikte "Nağmeli Ömür", "Maestro" ve "Müslüm Magomayev Hakkında Hatıralar" belgesellerini çekti. Sanat adamlarını konu alan bu yapımların yanı sıra, bu yıllarda "Gel!...", "Dağların Koynundaki Şehir" ve "Naftalan Cevheri" adlı belgesel filmlere de imza attı.

İsimleri tarihe yazılı daha nice yapımları sadece onun sanat yaşamında değil, Azerbaycan sinemasında üretilen belgesel filmler arasında kendine özgü yeri vardır.

Azerbaycanlı yönetmen, senarist, tiyatrocu ve akademisyen Prof. Dr. Tevfik İsmailov'un "Azaplı Yollar", "Dağların Koynundaki Şehir", "Nağmeli Ömür", "Söylüyor Müslüm Magomayev" ve "Yaz Günlerinin Hazan Yaprakları" filmleri 8. Malatya Uluslarararası Film Festivali kapsamında düzenlenecek "Prof. Tevfik İsmailov Anısına" programında gösterilecek.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)