Festival 8. kez merhaba dedi
11 Kasım 2018

8. MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ'NE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, görkemli bir gece ile başladı. Belediyeye ait Safir Salon'da düzenlenen gala gecesine Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Malatya Uluslararası Film Festivali Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya milletvekilleri Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci ile Festival Direktörü Suat Köçer'in yanı sıra, sinema ve televizyon dünyasının önemli isimlerinin aralarında yer aldığı çok sayıda davetli katıldı. Geceye Onur Ödülleri'nden duygusal anlar ve Cem Yılmaz'ın Şener Şen'e ödülünü verirken yaptığı etkili konuşma damga vurdu. 

 

NTV tarafından canlı olarak yayınlanan açılış töreni, festival için hazırlanan tanıtım videosunun gösterilmesi ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'unmesajının okunmasıyla başladı. Ardından Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçersahneye geldi. Köçer, konuşmasında festivalin gerçekleşmesinde büyük emeği olan başta Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Valiliği olmak üzere TRT'ye ve diğer tüm belediyelere teşekkür etti.

 

Uluslararası ve Ulusal Yarışma Filmleri'nin barkovizyonda tek tek tanıtılmasından sonra jüri üyeleri de isimleriyle anons edilerek konuklara tanıtıldı.

 

Geçtiğimiz yıl içerisinde hayatını kaybeden sinema emekçilerinin fotoğraflarının perdeye yansıdığı anlarda, duygusal dakikalar yaşandı.

 

 

'Türk Sinemasına Katkı Ödülleri'

 

Festivalde bu yıl ilk kez takdim edilen'Türk Sinemasına Katkı Ödülleri' ise Malatya Yeşil Sinemaları kurucusu ve sahibi Hüseyin Yeşil ile Fono Film Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Okan'a verildi.

 

Ödülünü Türkiye sinemasının en önemli yapımcılarındanAbdurrahman Keskiner'den alan Hüseyin Yeşil, Malatya'ya gelen bütün sinemacılara hoşgeldin dileklerini iletti ve festival yönetimine teşekkür etti. 

 

Cemal Okan ise aldığı ödülü babasına ithaf etti ve 'Ben bu bayrağı devraldım, bu ödülü babama adıyorum' ifadelerini kullandı. Ödülünü yönetmen Atalay Taşdiken'in elinden alan Okan'ın son derece duygulandığı gözlendi.

 

'Sinema Emek Ödülü'

 

Makyaj sanatçısı Derya Ergün'e de 'Sinema Emek Ödülü' takdim edildi.

 

Ergün, ödülünü Malatya Valisi Aydın Baruş'un elinden aldı. Baruş ödülü vermeden önce yaptığı konuşmasında sinema sanatının öneminden bahsederek, festivalde ödül alacak tüm katılımcıları şimdiden tebrik etti. Baruş, sözlerine şöyle devam etti: 

 

'İnsan yaşamı sanattan ayrı düşünülemez. Nasıl ki çiçeklerin renginin farkına güneş sayesinde varıyorsak sanat olmadan da siyah-beyaz, tekdüze giden yaşamın farkına varamayız. Sinema sanatı duygu ve düşüncelerimizi başkalarına aktarmanın aracıdır. Film izlerken hep beraber ağlarız, komedilerde hep beraber kahkaha atarız ve izlediğimiz bir filmden etkilenerek hayata karşı düşüncelerimizi birlikte paylaşma imkânı sağlarız. Bu yıl festival sayesinde gerçekleşecek etkinliklerimiz çocuklarımızın, gençlerimizin kalbinde sinema sevgisini artıracaktır.'

 

Derya Ergün ise ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, makyaj sanatında verilen ödüllerin Türkiye'de de karşılık bulmasından duyduğu  mutluluğu belirterek, festival yönetimine teşekkür etti.

 

 

Onur Ödülleri

 

Konuşmaların ardından usta oyuncular Şener Şen ve Perran Kutman ile usta yönetmen Osman Sınav'a "Kristal Kayısı Onur Ödülü" verildi.

 

 

Osman Sınav: 'Benim için yapılmaya değer tek şey sinema'

 

Yönetmen Osman Sınav'a ödülünüMalatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat takdim etti. Sınav'a ödülünü verirken yönetmenin sinemaya yıllardır verdiği emeği vurgulayan Polat, şu sözleri kaydetti:

 

'Bu ödülü vermek benim için bir şeref. Osman Hoca sinema sektörüne, televizyon sektörüne çok büyük emekleri olmuş bir üstadımız, bir büyüğümüz. Başta ona, onunla birlikte Cem Yılmaz'a, Şener Şen'e, burada adını sayamadığım, Malatya'yı şenlendiren, Malatya'da sanat rüzgârı estiren bütün misafirlerimize tekrar teşekkür ediyorum. Sevginin, barışın, hoşgörünün memleketi Malatyamıza hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.'

 

Unutulmaz filmlerin ve televizyon yapımlarının yönetmeni Sınav, hâlâ sinema yapmaya devam etmekten duyduğu mutluluğu belirterek, 'Benim için yapılmaya değer tek şey sinema' ifadelerini kullandı ve festival yönetimine teşekkürlerini sundu.

 

 

Perran Kutman: 'Tek dileğim genç oyuncuların sevgileriyle ilerlemeleri'

 

Türkiye sineması ve televizyonlarının efsane ismi Perran Kutman ise ödülünü bir başka usta oyuncu Şerif Sezer'in elinden aldı. Ödülünü almadan önce Kutman'ın yıllar önce seslendirdiği bir şarkının TRT Arşivi'nden ulaştırılan görüntüleri barkovizyonda gösterilerek Kutman'a sürpriz yapıldı. Usta sanatçının bu jest karşısında oldukça duygulandığı gözlendi.

 

Kutman, konuşmasında genç oyunculara iyi dileklerini iletti ve şöyle konuştu:

 

'53 yıldır bu mesleği yüreğimle, sevgimle, saygımla icra ediyorum. Neticesinde böyle bir ödülle taçlandırılıyorum. Bundan sonraki tek dileğim genç oyuncuların yürekleriyle, sevgileriyle, saygılarıyla ilerlemeleri.'

 

 

Şener Şen: 'Cem Yılmaz, benden sonraki kuşağın en parlak oyuncularından'

 

Şener Şen'e ödülünü takdim etmek üzere sahneye gelen Cem Yılmaz'ın usta oyuncu hakkındaki şu sözleri salondan büyük alkış aldı:

 

'Usta nasıl olur? Güzel şeyleri bu böyle yapılır diye anlatan değil, onu yapan kişi usta olur. Şener Abi her geçen gün biz çıraklarından daha güzel şeyler yaparak bizi zorluyor. Böyle bir ustayla aynı filmde, aynı karede, aynı sahnede olmak çok büyük onur. Çok mutluyum.'

 

Şener Şen, yaptığı konuşmada, Cem Yılmaz'ın hatırşinas övgüleri için teşekkür etti ve şunları kaydetti:

 

'Ben de bu ödülü benden sonraki kuşağın en parlak oyuncuları arasında olan Cem Yılmaz'ın elinden almaktan onur duydum. Tanıtım filmini izlerken beraber çok güzel işler yaptığımız Kemal Sunal'ı, İlyas Salman'ı görmek, bu güzel insanları hatırlamak beni ayrıca duygulandırdı. Malatya'nın böyle güzel bir özelliği var. Hem siyaset hem sanat alanında büyük insanlar yetiştirmiş bir şehrimizdir. Bütün Malatyalıları sevgi saygıyla selamlıyorum.'

 

Şener Şen ayrıca, konuşması vesilesiyle 'Zengin Mutfağı' adlı yeni tiyatro oyununun da müjdesini verdi.

 

Salonun tıklım tıklım dolduğu açılış gecesinin sunuculuğunu Gülay Afşar üstlendi. Geceye Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya milletvekilleri Öznür Çalık ve Bülent Tüfenkçi'nin yanı sıra spor, sanat ve iş dünyasından pek çok ünlü isim katıldı. Ödül alanların toplu fotoğraf çekimiyle birlikte açılış töreni sona erdi.

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)