Festival tüm hızıyla devam ediyor
09 Nisan 2019

Cyrano de Bergerac'ın ortaya çıkış hikayesi: Edmond

 

Fransız edebiyatının belki de en popüler oyunu olan Cyrano de Bergerac'ın yazılma sürecini anlatanEdmond, dinamik ve sürükleyici bir komedi. Festivalin açılış filmi olan ve Galalar bölümünde gösterimi gerçekleşen filmin yönetmeni, Fransa'nın yükselen yıldızlarından dramaturg, oyuncu ve oyun yazarı Alexis Michalik.

 

Atlas Sineması'nda yapılan gösterimin ardından seyircinin sorularını yanıtlayan oyuncular Thomas Solivérès ve Lucie Boujenah şunları söyledi:

 

Thomas Solivérès: Senaryo için gerçek ve kurmaca iç içe diyebiliriz. Orijinal senaryonun yazıldığı yıllar modern tiyatronun geliştiği yıllara denk geliyor. Bu tür içinde şiir barındıran tiyatrolar başarısız olur diye bir önyargı var. Ancak oyun ilk gösterimini yaptığında filmdeki olayların benzeri gelişmiş. İzleyiciler perde aralarında sokağa çıkıp insanları oyunu izlemeye davet etmiş. Hatta bir bakan, yazara kendi Legion d'honneur nişanını vermiş ve yazara "Size de bu nişan verilene kadar lütfen benimkini takın" deyince Fransa'da kıyamet kopmuş.

 

Lucie Boujenah: Benim karakterim (Jeanne d'Alcie) orijinal metinde olmayan bir karakter. Yönetmen sanki Edmond'un eşini ikiye bölmek istemiş de beni senaryoya eklemiş gibi. Yönetmen bir aşk üçgeni oluşturmak (Edmond, Jeanne ve Edmond'un eşi arasında) istemiş gibi duruyor.

Saz dünya prömiyerini 38. İstanbul Film Festivali'nde yaptı

 

Az sayıdaki Batı Avrupalı saz müzisyenlerinden olanPetra Nachtmanova'nın, sazın peşinden Berlin'den Horasan'a yol hikâyesini anlatan film, Musikişinas bölümünde yer alıyor. Yönetmenliğini Stephen Talneau'nun yaptığı Saz, dünya prömiyerini İstanbul Film Festivali'nde yaptı. 5 Nisan Cuma günü Beyoğlu Sineması'nda yapılan prömiyerin ardından filmin yönetmeni Stephan Talneau, saz müzisyeniPetra Nachtmanova, yapımcı Cay Wesnigk, ses teknisyeni Florent Chaintiou ve filmde yer alanMurat Ertel, Ayse Sewaqi, ve ekip üyeleri seyircilerin sorularını cevapladı.

Jak Şalom'un gözünden Bertolucci

 

Türk Sinematek Derneği kurucu üyelerinden, bu yıl festivalin Sinema Emek Ödülü sahibi Jak Şalom, Cinemania bölümünde yer alan Bernardo Bertolucci'nin 1970 yapımı Konformist filmini Kadıköy Sineması'ndaki gösterimiden önce seyirciye sundu. Yakın zamanda kaybettiğimiz Bertolucci'nin başyapıtları arasında önce çıkan bu yapım, Mussolini döneminde polis memuru Marcello'yu ve onun yükselişini anlatıyor. 

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)