Pera Müzesi Film Programları devam ediyor
24 Nisan 2019

25 Nisan - 30 Mayıs 2019

Pera Film, Hatıranın Peşinde başlıklı yeni bir film programı sunuyor. 25 Nisan - 30 Mayıs tarihleri arasında gösterilecek program, gerçekliğin ve toplumsal hafızanın izlerini hatıralar aracılığıyla süren karakterlerin hikayelerini seyirci ile buluşturuyor. Program kapsamında sunulan Aidiyet ve Yoldaşlık bölümü, sanatçı Aykan Safoğlu'nun video ve filmlerden oluşan kapsamlı bir seçkiyi ilk kez perdeye taşıyor.

Pera Film'in Hatıranın Peşinde programı, Avrupa sinemasından beş yapım ile sanatçı Aykan Safoğlu'nun seçili üretimlerini bir arada sunan özel bir seçkiden oluşuyor. Programda, Martina Kudlacek'in çığır açmış bir sanatçının büyüleyici bir portresini çizdiği Maya Deren'in Aynası; Christoffer Boe'nin 2003 Cannes Film Festivali'nden Altın Kamera ödülüyle dönen Yeniden Sev Beni; Biene Pilavcı imzası taşıyan Tek Başına Dans; Trey Edward Shults'un kendi aile bireylerine rol verdiği ilk filmi Krisha; müzisyen M.I.A. ve yakın arkadaşları tarafından 22 yıl boyunca çekilmiş görüntülerden oluşan Matangi / Maya / M.I.A. perdeye yansıyor. Program kapsamında ayrıca, göçmen bir sanatçı olan Aykan Safoğlu'nun 2013 - 2015 yılları arasında ürettiği seçilmiş işlerinden oluşan Aidiyet ve Yoldaşlık bölümü yer alıyor. Seçki kapsamında; İsimsiz (Bir Berlin Portresi), Kırık Beyaz Laleler, Çile Bülbülüm, İsimsiz (Gülşen ve Hüseyingösterilirken, 10 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek gösterimin ardından, akademisyen ve festival programcısı Bilge Taş moderatörlüğünde Aykan Safoğlu ile bir konuşma düzenleniyor.

Hatıralar eşliğinde geçmişi yeniden yorumlayan yapımlar bir arada

Hatıranın Peşinde film programı kapsamında gösterime giren Maya Deren'in Aynası,belgesel yapımcısı Martina Kudlacek imzası taşıyor. Filmlerden alıntılarla başlayan film, arşiv kayıtlarıyla Deren'in meslektaş ve çağdaşlarının gözlem ve değerlendirmelerini iç içe sunuyor. Yönetmenliğini Christoffer Boe'nin yaptığı, 2003 Cannes Film Festivali Altın Kamera ödüllü Yeniden Sev Beni, büyüyeliyici bir aşk hikayesine odaklanıyor. Biene Pilavcı'nın görsel bir araştırma niteliği taşıyan Tek Başına Dans, "Aile içinde yıllar boyu süren nefret ve aşırı şiddetten sonra, dört kardeşim ve ben, ebeveynlerimizin ve onların ebeveynlerinin yapamadığını yapıp, başka insanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilecek miyiz?" sorusuna yanıt arıyor. Trey Edward Shults'un aile bireylerinin doğal oyunculuklarıyla öne çıkan filmi Krisha, izleyiciyi bir ailenin 'doğrudan' hikaye anlatıcıları ile tanıştırarak, içten bir ev hikayesi paylaşıyor. Steve Loveridge imzalı, bir göçmenden uluslararası pop yıldızı Maya Arulpragasam'ın M.I.A.'ya dönüşümünü anlatan Matangi / Maya / M.I.A. program kapsamında gösterilen diğer yapımlar arasında yer alıyor.

Sanatçı Aykan Safoğlu'nun üretimlerinden bir seçki ilk kez perdeye taşınıyor

Program kapsamında sunulan Aidiyet ve Yoldaşlık bölümü, kültürel aidiyet, yaratıcılık ve akrabalık konularında araştırmalar yapan sanatçı Aykan Safoğlu'nun 2013 - 2015 yılları arasında ürettiği video ve filmlerden bir seçkiyi meraklılarıyla buluşturuyor. Seçkide yer alan ve Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu'nun siparişi üzerine hazırlanan 2013 yapımı İsimsiz (Bir Berlin Portresi)toplumsal cinsiyet teorisi alanının önde gelen isimlerinden Judith Butler'in "Berlin Onur Ödülü"nü reddetmesi sürecini mercek altına alıyor. Görsel materyaller ve haber kupürlerini bir araya getiren Safoğlu'nun bu video çalışması, ırkçılık, cinsiyet politikaları gibi kavramları gündeme taşıyor. Oberhausen büyük ödülü sahibi Kırık Beyaz Lalelereserlerinde toplumsal meselelere yer veren Amerikalı yazar James Baldwin'in İstanbul'da geçirdiği zamanı belgeleyen kartpostal, gazete kupürleri ve fotoğrafları bir araya getiriyor. Seçki kapsamında gösterilen diğer yapımlar arasında ünlü sanatçı Ulay'ın 1976'da gerçekleştirdiği Önceden Belirlenmiş 14 Adımda Eylem: Sanatın Kanunsuz Bir Yanı Var adlı performansına dayanan Çile Bülbülümölen amcası Hüseyin'i fotoğraf reprodüksiyon yöntemlerini kullanarak hayata döndürdüğü ve göçmen işçilere ait kayıp bir İstanbul anısının unutulmuş öyküsünü gözler önüne serdiği İsimsiz (Gülşen ve Hüseyin) yer alıyor. Aykan Safoğlu'nun Bilge Taş moderatörlüğünde gerçekleştirilen konuşma etkinliği 10 Mayıs Cuma günü Pera Müzesi Oditoryumu'nda ücretsiz düzenleniyor.

Pera Film'in Hatıranın Peşinde film programı, 30 Mayıs'a kadar izlenebilir. Biletler Biletix'den temin edilebilir. Aidiyet ve Yoldaşlık seçkisi kapsamındaki gösterim ve etkinlikler ücretsizdir.

#HatıranınPeşinde

Gösterim Programı

Hatıranın Peşinde

25 Nisan - 30 Mayıs 2019

25 Nisan Perşembe

19.00 Yeniden Sev Beni (92')

Reconstruction

27 Nisan Cumartesi

14.00 Aidiyet ve Yoldaşlık (62')

Belonging and Companionship

16.00 Maya Deren'in Aynası (103')

In the Mirror of Maya Deren

30 Nisan Salı

19.00 Tek Başına Dans (98')

Dancing Alone

3 Mayıs Cuma

19.00 Matangi / Maya / M.I.A. (95')

4 Mayıs Cumartesi

14.00 Maya Deren'in Aynası (103')

In the Mirror of Maya Deren

8 Mayıs Çarşamba

19.00 Krisha (83')

10 Mayıs Cuma

19.00 Aidiyet ve Yoldaşlık (62')

Belonging and Companionship

20.15 Söyleşi / Talk: Aykan Safoğlu

11 Mayıs Cumartesi

14.00 Tek Başına Dans (98')

Dancing Alone

17 Mayıs Cuma

21.00 Yeniden Sev Beni (92')

Reconstruction

21 Mayıs Salı

19.00 Krisha (83')

30 Mayıs Perşembe

19.00 Matangi / Maya / M.I.A. (95')

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)