Programda, tekstilin sinema perdesindeki tarihi boyunca yolculuğuna odaklanan filmlerden bir seçki yer alıyor
14 Mayıs 2019

İstanbul Modern Sinema'da İp Dokunur!

İstanbul Modern Sinema, "İplikten Çözülenler" sergisine paralel hazırlanan İp Dokunur! adlı programı sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda, tekstilin sinema perdesindeki tarihi boyunca yolculuğuna odaklanan filmlerden bir seçki yer alıyor

İstanbul Modern Sinema'nın, Türk Tuborg A.Ş'nin katkılarıyla,"İplikten Çözülenler" sergisine paralel Müge Turan'ın küratörlüğünde hazırlanan, programdaki filmler, moda endüstrisine, sinemanın kumaş ve boyayla olan ilişkisine ve hikayelerdeki karakterlerin oluşumunda en önemli etkenlerden biri olan kostüme odaklanıyor. İp Dokunur! adlı program, 16-26 Mayıs tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.

En iyi köstüm ödüllü Black Panther

Bu yıl Oscar ödüllerinde "En İyi Kostüm" ödülünü kazanan Afro-fütürist süper-kahraman filmi Black Panther, programda yer alan filmlerden biri. Marvel dünyasına alternatif bir katman ekleyen, "Afrikalı toplumlar geçmişte sömürülmeseydi gelecekte nasıl giyinirlerdi" sorusuna cevap arayan film, hem farklı Afrika kabilelerinin geleneksel kültürlerinden esinlenen hem de onlara süper-kahraman etkisi veren kostümleriyle öne çıkıyor.

Programda yer alan filmler arasında Peter Strickland'ın yeni filmi Lanetli Kumaş, İstanbul Film Festivali'nden hemen sonra ilk defa izleyiciyle buluşacak.

İlk renkli film Halıcı Kız

"İp Dokunur!" programının dikkat çeken filmlerinden bir diğeri de Muhsin Ertuğrul'un son ve Türkiye sinemasının ilk renkli filmi olan Halıcı Kız, Yapı Kredi tarafından restore edildikten sonra yine festivalden hemen sonra yeni kopyayla yeniden gösterilecek.

Vizyonla aynı anda gösterime giren László Nemes ikinci filmi Sunset, izleyiciyi bu kez 1. Dünya Savaşı dönemine götürüyor. Programda yer alan ve en eskisi 1911 yapımı olan çeşitli kısa filmler de izleyiciyle buluşuyor.

İP DOKUNUR! PROGRAMI

İPLER

16 Mayıs 15.30; 26 Mayıs 15.00

Yönetmen: Anders Rønnow Klarlund

Seslendirenler: James McAvoy, Catherine McCormack, Julian Glover, Derek Jakobi

Hepimizin bağlı ve bağımlı olduğu yere, gökyüzüne kadar uzanan iplerin ucundaki kuklaların yaşadığı bir evrendeyiz. Hayatın cennetten dünyaya sarkan iplerden aktığı bu dünyada, iki ırk arasında yüzyıllık bir savaş sürmektedir. Kehanete göre, hem kendine hem halkına yabancı bir kahraman, cennetten binlerce ipin kopmasına neden olan ve gökyüzünü ateşe boğan bu amansız savaşa son verecektir. Yapımı dört yıl süren ve 115 kukla ile 150 kukla ustasının çalıştığı büyüleyici bir kukla animasyonu, sonsuza uzanan ipler ve onlara bağlı kuklaların yaşadığı bir efsane...

HALICI KIZ

16 Mayıs 12.00; 18 Mayıs 15.00

Yönetmen: Muhsin Ertuğrul

Oyuncular: Heyecan Başaran, Agah Hün, Sadri Alışık, Münir Özkul
Türkiye sinemasında tamamı renkli çekilerek vizyona giren ilk film olma özelliğine sahip Halıcı Kız, aynı zamanda Yapı Kredi ve Doğan Kardeş yayınlarının desteğiyle çekilen ilk film. Yapımından 66 yıl sonra yine Yapı Kredi tarafından restore edilen film, Gül adında güzelliğiyle başına gelmedik kalmayan halı dokumacısı bir kızın öyküsünü anlatıyor. Isparta'da başlayan bu Anadolu yolculuğunun hikâyesi, Gül'ün annesini kaybetmesinin ardından kendisini taciz eden dokuma atölyesinin sahibinden kaçmasıyla başlar. Güzelliği yüzünden İstanbul'da da rahat edemeyen Gül çareyi insanlardan uzakta bulacaktır. Filmin rengi ilk kez keşfetmiş kamerası uzun uzun ipliğe, halı dokumaya bakarken, Muhsin Ertuğrul bu son filminde yine modern kadın olgusuna değiniyor.

PAPATYALAR

16 Mayıs 14.00; 19 Mayıs 13.00

Yönetmen: Vera Chytilová

Oyuncular: Ivana Karbanova, Jitka Cerhova, Marie Cesková


Çek Yeni Dalgası'nın önemli temsilcilerinden olan bu film, her ikisi de Marie adındaki iki genç kadının baskıcı ve yozlaşmış topluma karşı isyanını konu alıyor. Materyalizme anarşik bir tavırla yaklaşan filmin merkezindeki parçalanmış bireyin sadece üzerindeki giysiler değil, beden ve ruhu da makasla kesilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Zenginlik ve burjuvazinin sembollerine başkaldırır nitelikte eylemleriyle karşımıza çıkan bu iki kadının maceraları çekildiği 1966'dan günümüze halen akılları kurcalamaya devam ederken, feminist sinemanın da en etkileyici örneklerinden biri kabul ediliyor. Filmin vizyona girmesinin ardından yönetmeni Vera Chytilova'nın on yıl kadar çalışması yasaklanmış ve filmin gösterimi engellenmişti..

NEFESİM KESİLENE KADAR

18 Mayıs 13.00; 23 Mayıs 13.30

Yönetmen: Emine Emel Balcı

Oyuncular: Esem Madra, Rıza Akın, Yavuz Pekman, Pınar Gök

Emine Emel Balcı'nın 2015 yılında Berlinale Forum bölümünde En İyi İlk Film ödülü için yarışan filmi, para biriktirmek için bir tekstil atölyesinde ortacılık yapan Serap karakterini takip ediyor. Maço ve şiddet yanlısı eniştesi ile duruma seyirci kalan ablasıyla birlikte yaşayan ancak bu durumdan hiç memnun olmayan Serap, uzun yol şoförlüğü yapan babasıyla yaşamak ister. Babası bu isteğini geçiştiren genç kadının hayatı farklı bir yön alacaktır.Film, bu acımasız sektörde kadın işçi olmayı etkileyici bir dille perdeye taşıyor.

SUNSET

18 Mayıs 17.00; 26 Mayıs 17.00

Yönetmen: László Nemes
Oyuncular: Susanne Wuest, Urs Rechn, Vlad Ivanov

László Nemes ikinci filminde izleyiciyi bu kez 1. Dünya Savaşı dönemine götürüyor. Öksüz ve yetim büyümüş Irisz, hiç tanımadığı anne babasının Budapeşte'de kurduğu, ünlü şapka mağazası, Leiter'e yıllar sonra geri dönerek iş ister. Ancak mağazanın yeni sahibi kendisini geri çevirecektir. Şehirdeki ilk gecesini geçirmek üzere diğer çalışanlarının kaldığı yere giden genç kadın, burada bir erkek kardeşinin varlığından ilk defa haberdar olacak ve geçmişinin peşine düşecektir. Nemes bu filminde de hikayesini anlatmak için yine uzun planlardan, ana karakterin yüzünü çok yakından gösterdiği yakın çekimlerden ve herkesin bir sırrı varmışçasına fısıltıyla konuştuğu diyaloglardan faydalanıyor. Filmdeki şapka savaş öncesi Macar toplumundaki çürümüşlüğü, çatışmayı örten bir medeniyeti temsil ediyor.

LANETLİ KUMAŞ

19 Mayıs,14.30; 25 Mayıs 15.30

Yönetmen: Peter Strickland

Oyuncular: Gwendoline Christie, Sidse Babett Knudsen, Caroline Catz

Berberian Ses Stüdyosu ve Burgundy Dükü gibi filmlerindeki kendine has yönetmenliğiyle tanıdığımız Peter Strickland'ın yeni filmi Lanetli Kumaş, bu defa da 1970'lerin İtalyan "giallo" filmlerine göz kırpıyor. Bu son filmiyle "insanların kıyafetlerle nasıl bir ilişki kurduğunu araştırmak istedim" diyen Strickland, onu giyen herkesin bedenine uyan, kırmızı, şık ve lanetli bir gece elbisesini izlerken tüketim toplumunun hipnotize olmuş halini de gözler önüne seriyor. Çalışanlarından patronuna herkesin ve her şeyin son derece garip, hatta tüyler ürpertici olduğu D&S giyim mağazasında satışta olan bu elbise, ilk sahibesi dul ve mutsuz Sheila'dan sonra çamaşır makinesi tamircisi Reg ve onun müstakbel eşi Babs'i sırayla etkisi altına alıyor.

BLACK PANTHER

19 Mayıs 17.00; 25 Mayıs,17.30

Yönetmen: Ryan Coogler

Oyuncular: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o


Afrika'da gizli bir ülke olan ve ileri seviyede teknolojik güçlere sahip Wakanda'nın kaderi, Kral T'Challa'nın eski bir düşmanının yeniden ortaya çıkmasıyla büyük tehlikeye girer. T'Challa bir yandan bu fırsattan yararlanıp tahtı ele geçirmek isteyenlerle mücadele edecek, bir yandan da halkının güvenliğini ve geleneksel değerlerini korumak adına eski düşmanını etkisiz hale getirmeye çalışacaktır. Popüler kültür sinemasının önde gelen örneklerinden Marvel evrenine alternatif bir katman ekleyen Black Panther, hem farklı Afrika kabilelerinin geleneksel kültürlerinden esinlenen hem de onlara süper-kahraman etkisi veren kostümleriyle öne çıkıyor.


MAKİNELER

23 Mayıs 12.00;26 Mayıs 13.00

Yönetmen: Rahul Jain


Rahul Jain'in bu ilk filmi, dünya prömiyerini IDFA'da yaptıktan sonra Sundance'te Sinematografide Mükemmellik ödülüne layık görüldü. Jain, Hindistan'ın Gucarat eyaletindeki tekstil fabrikalarından birindeki ağır çalışma koşullarını gözler önüne sererken fabrikanın neredeyse sağır edici sesleri ve fabrikanın renksiz ortamında birer krema şelalesi gibi akan rengarenk boyaları ustalıkla perdeye taşıyor. Yönetmen, konusunun sosyal bağlamını ciddiyetle vurgularken kumaş ve boyanın cazibesinden de kendini alamıyor.

KIRMIZI PABUÇLAR

23 Mayıs 15.30; 25 Mayıs 13.00

Yönetmen: Michael Powell, Emeric Pressburger

Oyuncular: Anton Walbrook, Marius Goring, Esmond Knight

Hans Christian Andersen'in ünlü masallarından biri olan Kırmızı Pabuçlar'dan esinlenen filmde, ünlü bir dans topluluğunun başındaki Boris Lermentov, yetenekli bir balerin olan Vicky'ye onu yıldız balerin yapmayı vaat eder. Vicky, Kırmızı Pabuçlar balesi için yeniden müzik besteleyen Julian'a aşık olur ancak Boris'in de bu yetenekli genç kadına karşı duyguları vardır. Bir aşk üçgeninin ortasına kalan Vicky, baleye olan takıntıya varan tutkusuyla, kendi mutluluğunun arasında kalacaktır. Filmdeki bale ayakkabısı Vicky'yi baştan çıkaran esrarlı gücüyle istem dışı yönetirken, izleyici de Technicolor'un renk paletindeki o aynı kırmızıdan gözünü alamaz.Filmin görsel, müzikal ve kurgusal başarısının yanı sıra karakterlerin kostümlerinin filmin dramatik yapısına olan katkısı da büyük.

KISALAR

DANS EDEN YÜN YUMAĞI

16 Mayıs 15.30; 26 Mayıs 15.00

Yönetmen: Frederick Wilson

Oyuncular: June Brae, Joan Harris.

JAPONYA'DA İPEK ENDÜSTRİSİ

16 Mayıs 12.00; 18 Mayıs 15.00

Yönetmen: Bilinmiyor

DİŞİL GÜZELLİK

16 Mayıs 12.00; 18 Mayıs 15.00

Hollanda| DCP, Renkli, 2'| İtalyanca

Yönetmen: Bilinmiyor

JOBARD VE KAYINVALİDESİ

19 Mayıs 13.00; 16 Mayıs 14.00

Yönetmen: Emile Cohl

Oyuncu: Lucien Cazalls

SANATÇI YOK

23 Mayıs 12.00; 26 Mayıs 13.00

Yönetmen: Alison Chernick

KOTA YAPIMI

23 Mayıs 13.30; 18 Mayıs 13.00

Yönetmen: Bilinmiyor

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)