Yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gösterimler...
11 Aralık 2019

İstanbul Modern Sinema'nın Türkiye sinemasından en yeni filmleri bir araya getirdiği Biz de Varız! programı yönetmen ve oyuncuların katılımıyla sinemaseverlerle buluşmaya devam ediyor

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A. Ş.'nin katkılarıyla Türkiye sinemasında son yılın öne çıkan filmlerini bir araya getirdiği Biz de Varız! programının sekizincisi yoğun katılımla devam ediyor. Farklı hikâyeler, karakterler, anlatım tarzlarına sahip filmleri bir araya getiren program, keşif filmlerinden vizyonda yeterince yer bulamayan yapımlara uzanıyor.

Seçkide yer alan, Burak Çevik'in Berlin'de görücüye çıkan ve deneysel anlatımıyla dikkat çeken ikinci uzun metrajı Aidiyet ile Senegal'den Türkiye'ye göçen Amina'nın öyküsünü filme aktaran belgesel Amina, festivallerden sonra ilk kez izleyiciyle buluşuyor.

Yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gösterimler

Yönetmen, oyuncu, yapımcı ve tüm film ekiplerinin katılımıyla gerçekleşecek gösterimlerde bu hafta izleyiciyle buluşacak isimler arasında Burak Çevik, Amina filminin ekibi, Kıvanç Sezer, Başak Özcan, Rena Lusin Bitmez ve Emre Yeksan yer alıyor.

Kısalar da var!

Uzun metrajlara ek olarak bu yıl kısa film seçkisine de yer veren Biz de Varız!'da, festivallerden ödüllerle dönmüş pek çok yapımın gösterimi film ekiplerinin katılımıyla sinemaseverlerle buluşuyor.

PROGRAM

AİDİYET

15 Aralık 17.00

Yönetmen: Burak Çevik

Oyuncular: Eylül Su Sapan, Çağlar Yalçınkaya

İstanbul'un İkitelli semtinde işlenen bir cinayetin arka planına yaptığımız yolculukta bize eşlik eden dış sesin sahibi, tüm detaylarıyla ve soğukkanlılıkla kız arkadaşının annesini öldürmesiyle sonuçlanan olayları anlatır. Filmin açılışında izlediğimiz boş sokaklar, cinayetin işlendiği ev, şehirlerarası yollar, cinayeti işleyenlerin ilk tanıştıkları sahil gibi mekânların tümü, karakolda verilen ifadenin sesi ve verdiği bilgiler eşliğinde tüyler ürpertici bir etki yaratır. Filmin ikinci bölümündeyse, cinayeti planlayan çiftin ilk tanıştıkları geceye tanık oluruz. Gerçek bir hikayeden uyarlanan, yer yer biyografik öğeler de içeren filmde, bir cinayetin perde arkası şimdiki zamandan geçmişe giderek ters yüz ediliyor. Çevik'in yine Berlinale Forum'da gösterilen ikinci filmi, sinemanın mekânla kurduğu ilişkiyle ilgilenen, türün sınırlarıyla oynayan yeni bir yol deniyor.

Konuklar: Yönetmen Burak Çevik 15 Aralık Pazar 17.00

AMİNA

14 Aralık 13.00

Yönetmen: Kıvılcım Akay

Senegalli Amina, kendi ülkesinde geçimini sağlayacak imkânları bulamadığı için yedi yıldır İstanbul'da bir giyim mağazasında model olarak çalışan göçmen bir kadın. Kızının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için onunla ayrı ülkelerde yaşamayı göze alan Amina, hem teninin renginden hem de göçmen olmasından dolayı büyük şehirde birçok zorlukla karşılaşsa da, vazgeçmeden ve hayal etmeyi hiç bırakmadan azimle mücadeleye devam ediyor.Kıvılcım Akay, bu ilk uzun metrajlı belgeselinde Amina'nın günlük yaşamından sunduğu kesit üzerinden İstanbul'da siyahi bir göçmen olmanın anlamına dair de yeni bir pencere açıyor.

Konuklar: 14 Aralık Cumartesi 13.00 film ekibinin katılımıyla

KÜÇÜK ŞEYLER

12 Aralık 19.00

Yönetmen: Kıvanç Sezer

Oyuncular: Alican Yücesoy, Başak Özcan, Bülent Emrah Parlak

Küçük Şeyler, yönetmen Kıvanç Sezer'in "konut üçlemesi"nin ikinci filmi. Daha önce üçlemenin ilk filmi Babamın Kanatları ile Biz de Varız!'da konuk ettiğimiz yönetmen, bu kez işçi-müşteri-müteahhit üçgeninin müşteri eksenine odaklanıyor. Kredi alarak şehir merkezine uzak bir semtte lüks bir daire satın alan Onur ve Bahar çiftinin hayatı, Onur işinden atılınca alt üst olur. Bahar bu durumu panikle karşılarken, Onur zamanla kendine hayali bir dünya kurar ve kendini absürt durumların içinde bulur. Modern Türkiye'nin orta sınıf beyaz yakalılarına odaklanan film ekonomik değişimlerin birey ve toplum üzerindeki psikolojik sonuçlarını mizahı elden bırakmadan gözler önüne seriyor.

Konuklar: Yönetmen Kıvanç Sezer ile Başak Özcan 12 Aralık Perşembe 19.00

TANRI GÖÇMEN ÇOCUKLARI SEVER Mİ ANNE?

15 Aralık 13.00

Rena Lusin Bitmez, bu ilk uzun metrajlı belgeselinde, ekonomik zorunluluktan Ermenistan'dan Türkiye'ye göçmüş ailelerin yaşamlarına odaklanıyor. Dört göçmen çocuğun gözünden anlatılan ailelerin yaşamlarında, çocukların her türlü zorluğa rağmen eğitimlerinin aksamaması ön planda. Öğretmenlik yapan anneleriyle birlikte her gün kiliselerinin bodrumundaki okullarına giden, küçük oldukları için komşularıyla veya aile büyükleriyle evde kalan çocuklar ve onların etrafındaki birbirine sımsıkı bağlanmış yetişkinlerin günlük yaşamları, memleket hasretleri, geçim mücadeleleri dokunaklı ve içten bir dille perdeye aktarılıyor.

Konuklar: Yönetmen Rena Lusin Bitmez 15 Aralık Pazar 13.00

YUVA

12 Aralık 15.00 ; 14 Aralık 17.00

Yönetmen: Emre Yeksan

Oyuncular: Kutay Sandıkçı, Eray Cezayirlioğlu, İmren Şengel

Emre Yeksan ikinci uzun metrajında şehirdeki hayatını bırakıp doğayla başbaşa yaşamak üzere bir ormana göç eden Veysel ve kardeşi Hasan'ın ilişkilerine odaklanıyor. Hikâyenin geçtiği ormanın da baş karakterlerden biri olarak karşımıza çıktığı filmde, eski düzenini bırakıp yeni "yuvasına" sığınan bu adam, yerleştiği arazinin satılmasıyla, yeniden bir yerinden edilme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Kardeşi Hasan'ın, abisinin araziyi tahliye etmesi için onu ikna etmeye gelmesi, birbirleriyle yüzleşmelerine ve kardeşliklerini yeniden keşfetmelerine yol açıyor. Yuva, gerek ses tasarımı gerekse sinematografisiyle kurduğu evrende izleyiciyi büyülü bir yolculuğa çıkarıyor.

Konuklar: Yönetmen Emre Yeksan 12 Aralık Perşembe 15.00

KISALAR SEÇKİSİ

15 Aralık Pazar 15.00 film ekiplerinin katılımıyla

ABLAM

15 Aralık 15.00

Yönetmen: Burcu Aykar

Oyuncular: Devrim Eylem Şeker, Defne Karagöz, Ayşe Ayça Yeniay

1980'lerde sıcak bir yaz. Elif ve ablası Ayşe aynı evin içinde ama kendi dünyalarındalar. Elif ablasını biraz hayranlıkla biraz imrenerek izliyor ancak ablası sanki çok uzaklarda, başka bir dünyada...

BİR AİLE FİLMİ

15 Aralık 15.00

Yönetmen: Uğur Bayazıt

Oyuncular: Özcan Bayazıt, Saim Bayazıt, Ömür Bayazıt, Uğur Bayazıt

Super 8mm kamerayla çekilmiş aile filmlerinden görüntüleri bir araya getiren Bir Aile Filmi, anneyi hikâye anlatıcısı olarak filmin merkezine yerleştiriyor. 1970'li yıllarda İstanbul'da yaşayan bir ailenin anılarının izini sürerken bir daha geri gelmeyecek anların ve değişen mekânların izini sürüyor.

KUYRUK

12 Aralık 19.00 ; 15 Aralık 15.00

Yönetmen: Yiğit Hepsev

Oyuncular: Fatih Al, Elit Andaç Çam

Ekrem, yalnız yaşayan orta yaşlı bir çevirmendir. Hep yaptığı gibi çöpünü atmak için sokağa çıktığında komşusu Şevval ile karşılaşırlar ve aralarında çok doğal ve gündelik gibi görünen ancak oldukça garip bir sohbet başlar. Ekrem, iç sesiyle başa çıkmak için bir yol bulmuştur... Directorin bir kısa öyküsünden uyarladığı Kuyruk, Albert Camus'nün Sisifos Söyleni'nden esintiler de taşıyor.

YABANCI

15 Aralık 15.00

Yönetmen: Damla Kırkalı

Oyuncular: Onur Yalçınkaya, Selen Uçer, Cüneyt Yalaz

Eski bir tiyatro binasında yaşayan yedi kişilik bir komünün kendilerine kurdukları hayat, sabaha karşı beliren esrarengiz bir yabancıyla değişir. Yabancı, binaya oy çokluğuyla kabul edilse de üyelerin bazılarında şüphe uyandırır. Düzen aksamaya, komün üyeleri arasındaki gerginlik artmaya başlar. Düzenin bozulmasından yabancı mı sorumludur?

TAŞ

15 Aralık 15.00

Yönetmen: Alican Yücesoy

Oyuncular: Ata Yılmaz Önal, Görkem Arda Keskin

Her şeyin gayet alışıldık göründüğü bir dünyada, doğduğu andan itibaren herkesin hayatı boyunca elinden hiç bırakmadığı bir taşı var. Herkes son nefesine kadar bu taşı taşımak zorunda ve değil elinden bırakmak, bunu düşünmek bile çok tehlikeli. Doğduğu andan itibaren takip ettiğimiz Muzaffer büyüyüp de taşı sorgulamaya başlayınca çevresi tarafından panik, baskı ve ayıplamayla karşı karşıya kalıyor.

SİYAH GÜNEŞ

15 Aralık 17.00

Yönetmen: Arda Çiltepe

Oyuncular: Enes Yurdaün, Seren Şirince, Ariya Toprak

Locarno'da En İyi Uluslararası Kısa Film Ödülü'ne layık görülen ve 16mm formatında çekilen film, babasının bir adadaki cenazesine yetişmek için Ege'de yol alan adamı izliyor. Aniden çıkan fırtına ve şiddetli yağmur hız kesmesine sebep adamın babasının cenazeyle ilgili vasiyeti ise işleri zorlaştıracaktır.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)