Netflix, Studio Ghibli filmlerinin Amerika dışındaki haklarını satın aldı. Studio Ghibli imzası taşıyan 21 film, 1 Şubat’tan itibaren Netflix’te yayınlanmaya başlayacak.
20 Ocak 2020

Netflix, Studio Ghibli filmlerinin Amerika dışındaki haklarını satın aldı. Studio Ghibli imzası taşıyan 21 film, 1 Şubat’tan itibaren Netflix’te yayınlanmaya başlayacak.

 

Her yaştan insana hitap eden animelere imza atan Studio Ghibli; 1985 yılında usta yönetmen Hayao Miyazaki önderliğinde kurulmuş ve  muhteşem filmleriyle animasyon dünyasına yeni bir soluk getirmişti. Başta Hayao Miyazaki olmak üzere Isao Takahata, Tomomi Mochizuki, Yoshifumi Kondo, Hiroyuki Morita gibi yönetmenlerin çektiği Ghibli filmleri, yarattığı birbirinden efsanevi karakteriyle ve farklı dünyaları konu edinen hikâyeleriyle izleyicinin hafızasına kazınmıştı.

 

Geçtiğimiz yılın sonunda Studio Ghibli, giderek dijitalleşen dünyada daha fazla izleyiciye ulaşmak konusunda şaşırtıcı bir karara imza atmıştı. Stüdyo; My Neighbor Totoro, Princess Mononoke, The Cat Returns, Grave of the Fireflies, Spirited Away gibi unutulmaz filmlerini dijital platformlara vermeyi düşünmediğini açıklamış, izleyicilerin filmleri sinema salonlarında birlikte deneyimlemelerinin önemine vurgu yapmıştı.

 

Aldığı bu kararın ardından stüdyo, WarnerMedia’nın mayıs ayında açılacak yeni dijital platformu HBO Max ile yeni bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmaya göre HBO Max, Studio Ghibli filmlerinin Amerika’daki yayın haklarını satın almıştı. Bu filmlerin Amerika’da HBO Max’te izlenecek olması, diğer dijital platformların yeni üye elde etmesi açısından önemli bir kayıp olarak görülebilir. Bu durumun farkında olan Netflix, kısa bir süre önce önemli bir anlaşmaya imza attı.

The Hollywood Reporter’ın haberine göre Netflix, Studio Ghibli filmlerinin Amerika ve Japonya dışındaki haklarını satın aldı. Stüdyonun imzasını taşıyan 21 film, 1 Şubat’tan itibaren Netflix’te yayınlanmaya başlayacak. Netflix, bu filmlerin tamamını aynı anda yayınlamayacak. Filmleri şubat, mart ve nisan aynın ilk gününde kullanıcılarıyla paylaşacak.

 

Studio Ghibli yapımcısı Toshio Suzuki, yapılan bu anlaşma için “Bugün ve bu çağda, bir filmin izleyicilere ulaşmasının çeşitli harika yolları var. Hayranlarımızı dinledik ve film kataloğumuzu yayınlamak için kesin bir karara vardık. Umarız dünyanın dört bir yanındaki insanlar Studio Ghibli dünyasını bu deneyimle keşfedeceklerdir. ” açıklamasında bulundu. Netflix’in animasyon bölümünün sorumlusu Aram Yacoubian ise Studio Ghibli filmlerinin dünyanın dört bir yanında hayranı olduğunu ve daha fazla insanın Studio Ghibli dünyasını keşfedecek olmalarından büyük bir heyecan duyduğunu belirtti.

 

Netflix’in, hangi Studio Ghibli filmlerini hangi tarihte yayınlayacağını aşağıdan öğrenebilirsiniz:

 

1 Şubat: Castle in the Sky (1986), My Neighbor Totoro (1988), Kiki’s Delivery Service (1989), Only Yesterday (1991), Porco Rosso (1992), Ocean Waves (1993), Tales from Earthsea (2006)

 

1 Mart: Nausicaä of the Valley of the Wind (1984), Princess Mononoke (1997), My Neighbors the Yamadas (1999), Spirited Away (2001), The Cat Returns (2002), Arrietty (2010), The Tale of The Princess Kaguya (2013)

 

1 Nisan: Pom Poko (1994), Whisper of the Heart (1995), Howl’s Moving Castle (2004), Ponyo on the Cliff by the Sea (2008), From Up on Poppy Hill (2011), The Wind Rises (2013), When Marnie Was There (2014).

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)