Efsane ismi kaybedeli 1 yıl oldu...
06 Ağustos 2020

Sinema ve TV dünyasının usta isimlerinden olan, önemli filmlerin senaryolarına imza atan ve Bizimkiler'in yaratıcısı olarak büyük bir üne kavuşan Umur Bugay geçtiğimiz yıl bugün hayatını kaybetmişti. Kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan sanatçı, tatil için bulunduğu Kınalıada'da kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yummuştu. 

Umur Bugay sanat hayatına Arena Tiyatrosu'nda başladı (1962). Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu, Halk Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu'nda, oyuncu, yönetmen, dramaturg olarak görev yaptı. 1972'de oyun yazarlığına başladı. Yazdığı oyunların çoğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahnelendi.

1975 yılından sonra, çeşitli gazete ve dergilerde, mizah ağırlıklı öyküleri ve röportajları yayınlanan Bugay, Milliyet Çocuk Dergisi'nde söyleşiler yazdı. Aynı yıl, Atıf Yılmaz ile Yılmaz Güney'e, bir çingenenin yaşamını konu alan Cemil adlı senaryoyu yazarak sinema alanında da çalışmalara başladı.

1977 yılından itibaren Zeki Ökten'le bir iş birliğine giren Bugay, Kapıcılar Kralı, Çöpçüler Kralı, Pisi Pisi, Yoksul, Davacı, Düttürü Dünya senaryolarındaki başarılı çalışmalara imza attı. Aynı yıllarda Memduh Ün'ün yönettiği Postacı ve Zeki Alasya'nın yönettiği Aslan Bacanak filmlerinin senaryolarını da yazdı.

1988 yılında yazmaya başladığı Bizimkiler adlı televizyon dizisinin TRT'de gösterilmesiyle üne kavuştu. 

Sinematürk Ailesi olarak büyük ustayı saygı ve özlemle anıyoruz...

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)