Yeni bir Biyografi filmi geliyor. Türk Sinemasının Çirkin Kral'ı Yılmaz Güney'in hayatı beyaz perdeye taşınıyor.
06 Kasım 2023

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olan Çirkin Kral olarak bilinen Yılmaz Güney'in hayatını anlatan filmin merakla beklenen çekimlerine start verildi. Sanat kariyeri boyunca toplumsal meselelere duyarlı yaklaşımı ile bilinen Güney, 1 Nisan 1937 tarihinde Adana'da dünyaya geldi ve 9 Eylül 1984'te Paris'te hayata veda etti. Yılmaz Güney, sadece bir aktör değil aynı zamanda başarılı bir yazar, yönetmen, ve yapımcı olarak da tanınıyor.

Sinema kariyeri boyunca toplumsal sorunlara odaklanan ve eleştirel bir bakış açısı sunan Güney'in eserleri, Türk sinemasının altın dönemine damgasını vurmuş önemli yapıtlardan biridir. "Umut" (1970), "Düşman" (1979), "Yol" (1982) gibi filmleri, sadece sanatsal değeri ile değil aynı zamanda içerdikleri toplumsal eleştirilerle de büyük ilgi görmüştür.

Yılmaz Güney'in siyasi nedenlerle hapis cezasına çarptırılması, sanat anlayışını ve toplumsal olaylara bakışını derinleştiren bir dönemdir. Hapis cezası, Güney'in sanata ve toplumsal eleştirilere yaklaşımını daha derin, daha etkileyici bir boyuta taşır. 

Yılmaz Güney'in Türkiye'de Yasadıgı yıllarda İsparta yarı acık ceza evinde yatarken İsviçreli yapimcı Edi Hubschmide Güney'in cezaevinden yazdığı mektup ile yolu kesişir İsviçreli yapımcı Edi Hubschmid hemen harekete gecer ve Yılmaz Güney'in yarım kalan "YOL" filmini tamamlar. 

İsviçreli Yapımcı Prodüktör Edi Hubschmid Yılmaz Güney'in istediği üzerine bir "Kaçis" kendi değimi ile "Çıkış" plani yaparak Yılmaz Güney'in yattiğı İsparta ceza evinden önce Yunanistan'ın Rodos Adasına daha sonra İsviçre'den Fransa'ya uzanan hikayesi başlar. Ardindan Yol filmini Cannes Film Festivaline yollayarak Festival den "Palmes" ödülü kazanırlar ve böylece Çirkin Kral Cannes Film Festivaline giderek ilk "Palmes" ödülünü alir. 

Yılmaz Güney'in vefatınden sonra Prodüktör Edi Hubschmid Güney'in hapisaneden kaçısı ve ölümüne kadar gecen süresini "Yol Bir Sürgün Hikayesi" adli bir kitapta "Kanıtlariyla" "Gercek bilgilerle" ve "Hayaranlık uyandiran fotoğraflarını " toplayarak 5 dilde yayınlanır, kitabin yazari Edi Hubschmid ve yapimci Kazım Çarman ve yönetmenliğini Cihan İnan'in üstleneceği, Yılmaz Güney'in hayatini anlatan filmin yerli ve yabancı Cast çalısmalarına yakın zamanda start verilecek.

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)