Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan üzen haber geldi usta yönetmen Türker İnanoğlu hayatını kaybetti.
02 Nisan 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan üzen haber geldi usta yönetmen Türker İnanoğlu hayatını kaybetti. Bir süredir sağlık sorunları devam eden 88 yaşındaki Türk sinema tarihine adını altın harflerle kazıyan usta yönetmen ve yapımcı Türker İnanoğlu bugün fenalaşarak kaldırıldığı hastanede vefat etti. 

Fahrettin Koca, X hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Sanat dünyamızın ünlü isimlerinden yapımcı ve film yönetmeni Türker İnanoğlu geçirdiği ani rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük.”

Fanatik Film ve Sinematürk ailesi olarak Türker İnanoğlu'na Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

 

Türker İnanoğlu Kimdir?

Sinemaya reji asistanlığı yaparak başladı(1958). Senden Ayrı Yaşayamam adlı filmiyle yönetmenlik yaptı (1960). Erler Film şirketini kurdu (1962). Oyuncu Filiz Akın'la evlenip ayrıldı. İkinci evliliğini ise oyuncu Gülşen Bubikoğlu ile yaptı. 1984 yılından sonra yapımcı olarak büyük ticari başarılara ulaştı. FİYAP ve SESAM kuruluşlarının başkanlığını yaptı. Türker İnanoğlu, 1957'den beri bir insan ömrüne sığmayacak derecede eser üretti. 300 sinema filmi, 14 bin saat TV programı yaptı. Seri halde ilk renkli filmi o üretti. Video-kasetler ve cihazlarını Türkiye'ye ilk o soktu. İlk uyduyu kuran ve özel televizyonculuğun temelini atan kişi. TRT'ye kurum dışından, ilk TV programlarını yaptı. İlk özel TV stüdyosunu kurdu. Başta Türkan Şoray olmak üzere pek çok sanatçıyı ilk o keşfetti, Türk Filmciler Derneği, Fiyap ve Sesam'ı kurdu. Sinema kanunlarının çıkarılmasına büyük rolü oldu. Birikimlerini sinemaya aktarmak üzere Türvak'ı kurdu. Sinemaya hizmet vermiş ihtiyaç sahiplerine aylık bağladı. İki ilkokul, bir sinema okulu açtı. Türkiye'nin ilk özel sinema müzesini kurdu.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)