Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Yönetmen, yapımcı ve senaryo yazarlığı dışında Murat Şekeri Beyoğlunda işlettiği Magma, Milk ve Mono gibi mekanlardan da tanıyanlar çoktur. Gişede ses getiren 2 Süper Film Birden filmiyle adını duyuran Murat Şeker Aşk Tutulması adlı yeni filmiyle sinemaseverlerle buluşuyor. Aşk Tutulmasının başrollerini Elveda Rumeli ile çıkış yapan Tolgahan Sayışman ve Yaprak Dökümünden tanıdığımız Fahriye Evcen paylaşıyorlar. Filmde ayrıca ünlü konuk oyuncular da yer alıyor; Sarp Apak, Erhan Emre, Feridun Düzağaç ve Murat Akkoyunlu. Aşk Tutulması Fanatik bir Fenerbahçelinin günün birinde bir kıza aşık olursa başına gelebilecek olayları, takım tutmak ve aşka tutulmak ikilemi etrafında romantik-komedi tadında anlatan bir dram.
Sinematürk: 2 Süper Film Birdenin sonunda, Tim Seyfinin canlandırdığı çılgın sinema tutkunu yönetmen Aşk Tutulması diye bir film çekeceğini söyler. Gerçekten daha ilk filminizi çekerken bir sonraki filminizin ne olacağı şekillenmeye başlamış mıydı kafanızda? Senaryo nasıl ortaya çıktı?
- Açıkçası sinema kariyeri planlarımı yaparken orta ve uzun vadeli planlama yapıyorum. Daha 2 süper film birdeni yazarken Aşk tutulması'nın tohumlarını atmıştım. Tabi ki senaryoyu geçen yaz Bozacaadada yazdık ama hikaye henüz ilk filmimi çekerken oluşmuştu. Mesela 2010 da da 1071 - Malazgirt projesini yapacağız. Üç yıldır üzerine araştırma yaptığım bu filmin de oluşumunu şimdiden organize ediyorum. Aşk tutulmasının asıl çıkış noktası ise bizzat ailem ve kendim diyebilirim. 35 yaşındayım ve 34 yıldır Fenerbahçe tribünlerindeyim. Babam daha altım bezliyken götürmeye başlamış beni maçlara. Takımına duyduğun aşkı ve sadakati bir kadına gösterebilir misin? sorusuna yanıt arayan Aşk tutulmasının temel çıkışı da yaşadıklarım. İlişkilerim değişkenlik gösterse de çünkü FB hep aynı kaldı.
Sinematürk: Bu iki film arasında bir de Plajda filmini çektiniz. Burada yalnızca yönetmen olarak yer aldınız. Bu deneyiminizden de söz eder misiniz?
- Aslında bu film benim için deneysel bir deneyimdi. Sinan Çetinle çalışmak başlı başına bir macera çünkü. Ben de başka bir yapımcıyla çalışabilir miyim diye kendimi denemiş oldum. Kendimi daha çok bir Anadolu takımına kiralık gönderilen bir Fenerbahçeli futbolcu gibi hissettim. Komedi-gençlik filmi yapmak istiyordum genel olarak gençlikle bağ kurmak istiyordum. Ama tabi ki sinemada son söz yapımcınındır ve filmden memnun olsam da Sinan özellikle afiş konusunda beni delirtti diyebilirim. Halka yönelik yapayım derken gayet avam bir tasarımı tercih etti. Kulağıma küpe oldu bu deneyim benim için. Şimdi yapımcı benim ve huzurluyum. Yapımcı ortağım da Timur Savcı gibi rasyonel ve çağdaş bir insan olduğu için de ayrıca mutluyum.
Sinematürk: Sizin de koyu bir Fenerli olduğunuzu hatta ailede bir Fenerbahçelilik geleneği olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla insan merak ediyor; filmde sizden izler de var mı?
- Dediğim gibi filmin temel çıkış noktası bu: Aileden gelen Fenerbahçelilik. Renklere duyulan bağlılık ve hayatı o renklerle görme ısrarı. Ama benim ve yakın çevremin totem obsesyonu, kuşağımızın eş bulamama sorunu ve ilişkilerdeki gel-gitler de filmin diğer temel unsurları. Keyifli bir romantik komedi oldu film.
Sinematürk: Filmin çekim sürecinden bahseder misiniz?
- Çekimlere haziranın son haftasında başladık ve 4 hafta sürdü. Aslında tam da delirten sıcaklar başlarken çekimler sona erdi. İstanbulu set olarak kullandık. Genelde Bakırköy civarında çektik filmi. Ama Emirgan, Sultanahmet ve Kuzguncuk gibi semtlerde de set kurduğumuz oldu. Ama tabi ki en heyecan verici setimiz Şükrü Saracoğlu Stadındaki çekimlerdeydi. Sezon bitmeden önce Gençlerbirliği maçında reel görüntüler çekmiştik, daha sonra da oyuncularla stadı kiralayıp çekimler yaptık. Stad içinde ve dışında çalıştık. Aslında her maçta yaşadığım duyguları bu kez kameraya kaydetmiş olduk.
Sinematürk: Filmin kadrosunda ilk filminizde oldukça dikkat çekmiş deneyimli oyuncu Tim Seyfinin yanı sıra, Sarp Apak ve Feridun Düzağaç gibi ünlü isimler de yer alıyor. Ayrıca başrolü iki genç yetenek Tolgahan Sayışman ve Fahriye Evcen paylaşıyor. Oyuncu seçimini nasıl yaptınız?
- Tim Seyfi hem yakın dostum hem de Avrupa sinemasının yükselen değerlerinden biri. Herhalde her projemde çalışırız kendisiyle gelecekte de. Aşk tutulmasında kötü adamı oynuyor Tim Seyfi. Gerçekten çok gıcık bir adam oldu. Feridun Düzağaç da keza çok sevdiğim bir dostum. Yavaş yavaş oyunculuğa da alıştı. Dizilerde de boy gösteriyor artık. (Sarp Apak son anda kadroda yer alamadı. Çok uzun yaz tatilini bitiremediği ve biz de çekimleri planladığımızdan 2 gün önce bitirdiğimiz için) Başrollerde Tolgahan Sayışman ve Fahriye Evcen var filmde. Genç neslin parlak ve güzel yüzleri. İkisini de seçerken annemin çok etkisi oldu. Ben kimler oynar diye düşünürken iyi bir dizi izleyicisi olan anneme borçlu aslında her şeyi oyuncular. Ama iyi ki annemin sözünü dinlemişim. Tolga ve Fahriye çok yakıştılar birbirlerine.
Sinematürk: Daha çok Hollywood romantik komedilerine alışkın olan Türk seyircisi bu filmde kendine özgü ne tür farklı tatlar yakalayacak?
- Ben Mimar Sinan Sinema-TVyi bitirdim. Dolayısıyla da Metin Erksan, Lütfi Akad, Halit Refiğ ve Duygu Sağıroğlu gibi isimlerin öğrencisiyim. Türk sinemasının devamını yapıyoruz aslında. Aşk Tutulması format olarak Amerikan olsa da tipik bir Türk filminin modern bir uygulaması daha çok. Ertem Eğilmezin Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu ile yaptığı filmler en büyük esin kaynağım oldu diyebilirim. Yani Türk izleyicisi alışık olduğu sıcak ve duygu yüklü bir film izleyecek. Güzel film oldu.
Sinematürk: Türkiyede düzenlenen film festivallerinde sanat filmlerine destek verildiği gişe filmlerine haksızlık edildiği görüşüne katılıyor musunuz? Aşk Tutulması'nı hangi yarışma ve festivallere göndermeyi düşünüyorsunuz?
- Karışık bir mesele. Ben temelde devletin bu işlere karışmasını onaylamayan birisiyim. Devletin yapması gereken daha ciddi işleri var, birilerinin hayallerine borç para vermektense. Dağınık ve saçma bir sistem. Parayı fona sağlayanlar popüler sinema yapanlar, parayı alanlar ise gişede katkısı olmayanlar. Yani mantıksız bir durum. Aşk Tutulması sanat filmi değil. Film gibi film, başı sonu belli. Bu yüzden manasız yüksek sanat triplerine girmeyen yurt içi ve dışındaki festivallerde film gösterilebilir.
Sinematürk: Belgesel türünde de Almanya Rüyası adında bir filminiz var. Önümüzdeki yıllarda farklı türlerde de filmler çekmeyi düşünüyor musunuz? Hazırda yeni projeleriniz var mı?
- 2010 yılına 1071-Malazgirt projesine hazırlanıyorum. Ama öncesinde video ile çekebileceğim bir korku-komedi projesi var:Kesik Başlı Gelin. Senarist Selami Genli ile onu yazmaya başladık. Ayrıca piyasadan da teklifler alıyorum yani kiralık yönetmenlik de yapabilirim. Sonuçta yönetmenlik benim mesleğim yani ekmek param. Uygun projelere açığım.
Sinematürk: Son olarak sitemiz sinematurk.com ile ilgili düşünce ve önerilerinizi öğrenebilir miyiz?
- Türkiyenin sinema konusunda en etkin portalı sinematurk.com. diyebilirim. İnternet ile sınırlı ilişkim olduğu için ben daha çok bilgi kaynaklı sitelerle ilgiliyim. Sizin sitede bana uygun. İhtiyacım olan bilgiye ulaşabiliyorum. Geik muhabbeti yok yani. Size de kolay gelsin.
Röportaj: Neslihan Sevilmiş