Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Cahit Irgat 1940'ların en önemli şairlerinden biridir ve şiirleri hala bilinmektedir. Sinemanın diğer sanatlardan farklı olarak daha “o güne ait” oluşu nedeniyle sanatçının sinemacı kimliğini unutulmayanlara aldık. Bu şiiri ne kadar güzel ve güncel:
Halkın azını aldatırsınız
Her zaman,
Halkın çoğunu aldatırsınız
Zaman zaman,
Ama halkın tümünü?
Hiçbir zaman
Hiçbir zaman
Lüleburgazlı sanatçı genç yaşta şiirler yazarak sanatla ilgilenmeye başladı, tiyatroyla da ilgilendi. 1935'de Raşit Rıza, ertesi yıl Şehir tiyatrolarına girdi. Küçük sahne ve Dormen tiyatrolarında da çalıştı. Cahit Irgat’ın sinemada, başrollerle başlayıp karakter rollerine kayan çabaları ilgi çekicidir. 1940 da “Yılmaz Ali” ile başlayan sinema hayatında 100'e yakın filmde oynamıştır. Bir dönem Mina Urganla evli kalmıştır.
Üçüncü evliliğini Cahide Sonku ile yapmıştır Ses dergisinin 13 Nisan 1963 tarihli sayısında şu manşet göze çarpar: ”Yeni Bir Hayat Başlıyor”. Yazıda Cahide Sonku ve Cahit Irgat ın Lüleburgaz da kurdukları Cahitler Tiyatrosu haberi ve söyleşisi var. Ama yine 1963 tarihli bir başka gazete de sanatçının Mecidiyeköyde balık sattığını gören vatandaşların üzüldüğünden bahsediyor, oysa o Cahide Sonku ile beraber bir gecekonduda yaşamını sürdürmeye çalışıyordu...
Ölümünden sonra Can Yücel kendisi için:
-CİHAT İÇİN CAHİT-
"Cahit ki bu hasta düzende sağlıklı bir kanserdi Cahit ki haksızlığa karşı üreyen hücrelerdi. Yorgun develer gibi çöktüğü Dormen şölenlerinde bile 'Siz paranızı, ben kendi kendimi yerim,' derdi. Cahit zaten azalarak yaşayanlardan değil Çoğalarak ölenlerdendi " demişti. Sanırım çok güzel özetlemiş Can baba, Cahit Irgatın yaşamını...
Oyunculuğa o kadar heveslidir ki, oyuncu olduğunu duyan ailesi onu evlatlıktan çıkarır ,ama o oyunculuk için şunları söyler: “Tiyatro kabiliyet işidir. Okulu var ama yeterli değil. Hiçbir endişeleri, didişmeleri olmayanların halka ve sanata hiçbir faydası yoktur”.