Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Yıl 1929. Artık zamanının geldiği düşünülerek ilk güzellik yarışması için Cumhuriyet Gazetesi tarafından büyük bir kampanya başlatılıyordu. Gazetede çıkan haber ve ilanlarda bunun milli bir vazife olduğu vurgulanıyor, kendine güvenen Türk kızları yarışmaya davet ediliyordu. Katılım, genç Türkiye Cumhuriyeti için umulanın üstünde ve heyecan vericiydi. Türk kızının güzelliği sınanacak ve kazanılan bir dünya güzellik kraliçeliğiyle de bütün dünyaya ilan edilecekti. Bu ilanlardan ilki olan 4 Şubat 1929 günü Cumhuriyet gazetesi' nde şöyle deniliyordu:
"Bütün dünyada güzel kadınlar seçilir ve memleketlerinin güzelik kraliçesi intihap edilirken, bizim böyle bir kraliçemiz niçin olmasın? Türkiye'nin en güzel kadını acaba kimdir?"
Böyle bir yarışma düzenlenmesi basında polemiklere neden oldu.
"- Müsabaka heyeti evvela ölçüp biçtikten sonra hesaba uygun olanları müsabakaya sokacaklar! Haydi efendim, haydi onların arşınına göre bizde kumaş yoktur!"
Bu ilanla güzelini arayan gazete aynı zamanda mayoyla podyuma çıkacak olan kızların ahlaka uygun olmayacağı eleştirilerine cevap veriyordu.
Dönemin mizah dergilerinden Karagöz'ün 9 Şubat 1929 tarihli Monolog başlıklı köşesinde yer alan "Güzellik Müsabakası" başlıklı makalede bu karşı çıkış şöyle ifade ediliyordu: "Cumhuriyet refikimiz Dünya Güzellik Müsabakasına Türk kadınlarının girmesini istiyor. Öyle ya, her millette güzel var da bizde yok mu? Yok ne demek! Öyleleri var ki bir gülüşle bin gönül fethederler; öyleleri var ki bir bakışla bin can yakarlar. Daha neler, ne fettanlar, ne dilberler, ne dilbazlar var, var ama bunlar bize, bizim gönlümüze göredir. Ölçüye uymaz, metreye, santime gelmezler. Malum ya! Bizim bedenlerimiz alafranga değil alaturkadır, sporsuz, gelişigüzel büyüdüğümüz için hepimiz biraz göbekliyiz, vücudun ölçülü güzelliğine o kadar ehemmiyet vermeyiz, bizde güzellik şunlardır: Kaş, göz, gerisi söz!"
Yarışmanın ilk elemesi halk tarafından yapıldı. Birkaç ay süren tanıtımlar sonucu gazetede yayınlanan resimlerle oy kullanan halk, jüriye 48 yarışmacı çıkardı.
Hükümetin de desteklediği yarışma 2 Eylül 1929 yılında yapılan yarışmada jüri, daha önceki halk oylamasında 11. olan Feriha Tevfik'i birinci seçti...
Türkiye'nin ilk tescilli güzeli Balıkhane Nazırı Mehmed Tevfik Bey’in torunu Feriha Tevfik Hanım olur. "Sarı ile kumral arasında dalgalanan ince bukleli saçları, ela gözleri, uzun kirpikleri, düz ve muntazam bir burnu ve tabii kırmızılıktaki dudaklarıyla gülerek dedi ki:
'Ay inanamayacağım geliyor, doğru söyleyiniz, şimdi ben Türk güzeli, Türkiye Güzellik Kraliçesi miyim?'
Seniye Hanım ikinci, Araksi Hanım da üçüncü olmuşlardır. Jüride yer alan isimler arasında Abdülhak Hamit Tarhan, Halid Ziya Uşaklıgil, Cenab Şehabettin, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Peyami Safa, İbrahim Çallı, Namık İsmail, Nazmi Ziya Güran, Mesut Cemil Tel, Muhiddin Sadak, Vasfi Rıza Zobu, Bedia Muvahhit gibi dönemin en saygın yazar, ressam, müzisyen ve tiyatrocuları vardır. Organizasyon bozukluğu nedeniyle Feriha Tevfik Hanım o senenin Avrupa ve Amerika güzellik yarışmalarına katılamaz.
Daha sonra 1930 yılında Amerika'da yapılan yarışmaya katılır, dereceye giremese de büyük sükse yapar ve Holywood'dan film teklifleri alır. Fakat on dört yaşındadır ve çok sevdiği ülkesinden ayrı kalmayı göze alamaz. 16 yaşında evlendikten, ve Kraliçe seçildikten sonra sinema filmlerinde oynayan Feriha Tevfik sonraları tiyatroda da yer aldı. 33 yaşına kadar Şehir Tiyatrosu’nda çalışan ve filmlerde rol alan Feriha Tevfik, 1940 yılında ikinci evliliğini yaptıktan sonra sinema ve tiyatroyu bırakır. Bir daha sinemaya dönmeyen güzelimiz 1991 yılında beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.
1929_______________________________________________
Kaçakçılar SY: Muhsin Ertuğrul, GY: Cezmi Ar, YP: İpek F. )İpekçi Kardeşler)
1932_______________________________________________
Bir Millet Uyanıyor Y: Muhsin Ertuğrul, S: Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, GY: Cezmi Ar, YP: İpek F: (İpekçi Kardeşler)
1933_______________________________________________
Karım Beni Aldatırsa Y: Muhsin Ertuğrul, S: Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla), GY: Cezmi Ar, M: Muhlis Sabahattin, YP: İpek F. (İpekçi Kardeşler)
1934_______________________________________________
Aysel Bataklı Damın Kızı Y: Muhsin Ertuğrul, S: Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla), GY: Cezmi Ar, YP: İpek F. (İpekçi Kardeşler) - Leblebici Horhor Ağa Y: Muhsin Ertuğrul, S: Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla), GY: Cezmi Ar, YP: İpek F. (İpekçi Kardeşler) - Milyon Avcıları Y: Muhsin Ertuğrul, S: Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla), GY: Cezmi Ar, M: Muhlis Sabahattin, YP: İpek F. (İpekçi Kardeşler)
1939_______________________________________________
Allahın Cenneti Y: Muhsin Ertuğrul, S: Ziya Şakir, GY: Cezmi Ar, M: Saadettin Kaynak, YP: İpek F. (İpekçi Kardeşler) - Tosun Paşa Y: Muhsin Ertuğrul, S: Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla), GY: Cezmi Ar, YP: İpek F. (İpekçi Kardeşler)
Kyn: www.vikipedia.org – sinematurk Internet sitesi – "Cengiz Kahraman" ZİP İstanbul 20 Temmuz 2000