Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
"Banka değil yuva kuracağız Ali." Genç kız, evlenme konusunda "Az daha bekleyelim diyorsam sebebi malum Gül, parasızlık" diyen delikanlıya veriyor bu yanıtı.
Açık hava sinemalı yaz aylarında çevrilen film 04 Aralık 1967, Pazartesi günü (Beyoğlu) Işın, (Beyoğlu) Lüks, (Üsküdar) Lale, (Kadıköy) Opera ve Şık sinemalarında gösterime girmiş. Daha sonra 29 Temmuz 1968, Pazartesi günü (Kadıköy) Feza Sineması'nda tekrar gösterime sokulmuş. Ali, fabrikatör Feridun Çölgeçen'in özel şoförü. Arabası, Kartal Tibet'e ait [ve 'Ölmeyen Aşk' (1966), 'Benim De Kalbim Var' (1968), 'Sevemez Kimse Seni' (1968), 'Cilveli Kız'daki (1969)] '34 HA 578' plakalı Mercedes. Film kahramanımızın 'parasızlık şikâyetleri' ile başlıyor ve öyle bitiyor. Neredeyse mahkemede bile devam edecekti yakınması. Kendisi için söylediği 'üç kuruşluk şoför parçası'nı başkası dese, kavga çıkarır veya ['Zehirli Hayat'taki (1967) Doğan gibi] "Şoförlerin de insan olduğunu unutmayın" diye diklenirdi. Gül'ü seviyor. 'Hem de o biçim'. Aşkından uykudan, yemekten kesilmiş. Elinde olsa yakalar nikâh memurunu 'şu an, şu saniye' evlenirmiş. Evlilik aşkla yürüse en kralını bizimki yaparmış. Bu cilalı lafların ardından yakınmaları başlar. "Lakin mübarek dava şu para denen nesnenin başında patlıyor." 'Aşk iyi ama züğürtlük kötü'. Tek başına bile zar zor geçiniyormuş. "Evlenmek, para olmadıktan sonra neye yarar ki." Gül'ün "İkimizin kazancı birleşirse geçimimiz kolaylaşır" demesine de karşı çıkıyor. 'Pek kuyruğu sıkışmazsa nikâhtan sonra çalıştırmak istemezmiş genç kızı'. Rahmetli babası "Kadın kısmı evine yakışır. Yoksulluk evliliğin mezarıdır. İnsanın karısı 'tuz' dedi mi içi 'cız' eder" dermiş.
Kamil'e göre 'iyi çocuktur ama para ciheti bozuktur biraz'. Garip bir çelişki içinde Ali. Bir yandan 'evlenmek dalgası olmuyor' diye sızlanırken diğer yandan, züğürtlüğünü bahane ederek olmaması için yırtınmakta. Film boyunca (ikisi pavyonda) 4 kez viski, 14 kez de sigara içiyor. Bunlardan vazgeçse ortada sorun kalmazdı belki. Elini yüzünü yıkadığı mahalle çeşmesi 3 kez görüntüye geliyor. Zamanımızda ne mahalle, ne çeşme ne de fabrikanın önünde gördüğümüz troleybüs kaldı. Turgut'un tuzağına düşüp sabahın ikisinde fabrikaya gider. Zile bastığında zil sesi değil 'tak tak' diye kapıya vurma sesi duyuluyor. Hapisten kaçtığı sahnede ilginç bir şey var. '34 FS 810' plakalı polis arabası peşinde. 61 model, tek kapılı, siyah 'şevrole'yi bir sahne sonra 'POLİS' yazısı sökülmüş ve Jale'nin arabası olarak görüyoruz. 'Mahkûm' Erdoğan Seren, çayına sigara atan Ali'ye şunları söylüyor; "Dur bakalım gece işçisi. Bizim keyfimize kıymık kaçırmak kasa dediğin konserve kutusunu açmaya benzemez. Çayımda sigara söndürenin iflahını morartırım ben." Sigara tutuğu eliyle yumruk atmaya çalışması çok güzeldi.
Kötü ve iyi adamın böylesine benzer olduğu film azdır. Turgut da Gül'e sevdalı ve para diye yanıp tutuşuyor. Patronu yeğeni olduğu için 'tonla aylık alıyor'. Kumar ve pavyonda bitiriyor hepsini. 'İnsanlıktan gün be gün uzaklaşmakta'. İşin ilginç yanı soygundan önce hep kaybederken sonra kazanıyor. '34 FR 689' plakalı Ford'unu 'Suçsuz Firari' (1966), 'Kolejli Kızın Aşkı' (1966), 'Aşk Mücadelesi' (1966), 'İntikam Uğruna' (1966), 'Beyoğlu Esrarı' (1966), 'Bar Kızı' (1966), 'Kardeş Kavgası'ndan (1967) anımsıyoruz.
Gül 'fabrikamızın kraliçesi'. Arı Bisküi Fabrikası-Roche'u 'Kardeş Kavgası' (1967) ve 'Aşk Bu Değil'de (1969) görmüştük. Hülya Koçyiğit filmdeki koyu renk pardösüyü 'Yaralı Kuş/Mazideki Yıllarım'da (1967) giymişti. El ele yürüdükleri sahnedeki kazak ise 'Kader Böyle İstedi'de (1968) Nilüfer Koçyiğit'in üzerindeydi.
Filmdeki melodiler.
'Dead Ringer'daki (1964) (André Previn) 'The Police is Waiting' Jenerikte.
"Gioconda's Smile" albümündeki (1965) (Manos Hadjidakis) 'Countess Esterhazy' Filmin sonu dâhil 4 sahnede. 'Mr. Knoll' Görüş günleri dâhil üç sahnede. 'Concerto' İkinci görüşün sonunda.
'The Spy Who Came in from the Cold' (1963) (Sol Kaplan) Soygun dâhil 10 sahnede.
'Goldfinger'daki (1964) (John Barry) 'Teasing the Korean' Gül'ün kaçırılması dâhil 3 sahnede. "Pussy Galore's Flying Circus" Turgut kumarda kaybederken. 'Dawn Raid On Fort Knox' Koğuşta kavga dâhil 3 sahnede. 'Gassing the Gangsters' Turgut "Fabrikamızın kraliçesi, günaydın" derken.
'Lawrence of Arabia'daki (1962) (Maurice Jarre) Gül'ün sorguya çekilmesi dâhil 4 sahnede.
The Shadows topluluğundan (1963) (Mervin Welch) 'Foot Tapper' Jale "Beni inhisarına aldın" derken.
İlk iki gazino sahnesinde 'Mevlana Oyun Havası' ve 'Çargâh Sirto' var.
Gül'ü Jeyan Mahfi Ayral; Ali Erhan'ı Hayri Esen; Turgut'u Sadettin Erbil; Jale'yi ve "Ali içerde. Gül senelerce O'nu mu bekleyecek" diyen işçi kızı Nedret Güvenç; Feridun Çölgeçen'i Rıza Tüzün; Demir'i ve radyodaki spikerleri Erdoğan Esenboğa; Necabettin Yal'ı Süha Doğan seslendirmiş.
Jenerikteki İstanbul görüntüleri; Jale-Birsen Ayda'nın 'Mevlana' dansı; Polis Müdürü-Zeki Sezer; Turgut-Tanju Gürsu ve adamları Demir-Turgut Savaş, Enver Dönmez; Kumarbazlar Osman Han ve Mehmet Ali Akpınar; Bekçi Kadir-Necdet Tosun; Ağır Ceza Üyeleri Ali Demir ve Necabettin Yal; Savcı-Ahmet Açan; Kamil-Ali Seyhan; Mahkûm-Erdoğan Seren çok güzeldi.
Gül; "Yanında vakit o kadar çabuk geçiyor ki." Zaman, sevdiğimizle beraberken ışık, ayrıyken kağnı hızındadır nedense.