Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Paul Cronin'in kaleme aldığı Abbas Kiyarüstemi İle Sinema Dersleri, Pelin Arda'nın çevirisi ile Ahmet Yurtkul tarafından Redingot Kitap etiketiyle yayınlandı!
2016 yılında kaybettiğimiz İranlı efsane yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin, sinemaya, hayata bakış açısını ve daha pek çok özel detaylarını anlatan "Abbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri'" kitabı okuyucuyla buluştu.
Arkadaşımın Evi Nerede (1987), Kirazın Tadı (1997) , Yakın Plan (1990) Rüzgar Bizi Sürükleyecek (1999) gibi önemli filmlerin usta yönetmeni Abbas Kiyarüstemi'ye dair yazılan bu özel kitap, yazarı Paul Cronin tarafından şöyle anlatılıyor:
"Bu metin, tekniklerin ve çalışma yöntemlerinin özü, genellikle esrarengiz olan deneyimin ruhunu yakalama çabasıdır. Birinci şahsın yani Kiyarüstemi'nin bakış açısından yazılmış bir tür metodolojiyi içeren süzgeçten geçirilmiş parçaların kurgulanması, yorumlanması ve itinayla özetlenmesidir.
Kiyarüstemi'nin ustalıklı hikayecilik yaklaşımı, yaşam felsefesi ve etrafındaki dünyaya dair duygularının öznel takdirini yansıtır ve onun açıklık anlayışı ve yönelimini açıklar.
Bu kitap bir yazınbilimidir, Kiyarüstemi'nin estetik duyarlılığının yönlerini ifade eden sinemanın yaratımı ve anlamı üzerine bir tezdir. En önemlisi de hoşgörülü ilkeler etrafında kurulmuş pratik bir göstergeler serisidir."
Kitabın önsözü ise Kiyarüstemi'nin arkadaşı Mike Leigh'ye ait:
"Bütün bağımsız yönetmenler eşsiz olduklarını düşünmeyi sever, birçoğumuz da muhtemelen biraz öyleyiz. Ancak hiç kimse dostum Abbas Kiyarüstemi kadar eşsiz değildir.
O, en büyük yönetmenlerden biri, minimalist epiğin mucidi ve üstadı, insanlığa ait sinemayı emsalsiz bir saflık seviyesine taşımış öngörü sahibi, bizleri o parıldayan kehanetleriyle kör edici hakikatlerle derinden ve tevazuyla yüzleştiren gönülsüz öğretmen, karşısında gürültü ve neşeyle bağıracağınız kadar şaşırtıcı fikirleri ve yöntemleri hakkında coşkuyla açıklamalar yapabilen zalim bir kışkırtıcıdır.
Abbas'ın ilmi ve güçlüklerle kazanılmış ferasetinin bir kısmı tatlının içindeki meyve parçacıkları misali bu ilham veren kitapta sunulmuştur. Şahsi, pratik, profesyonel, nüktedan, duygusal, felsefi, artistik ve teknik; her biri gelecek vaat eden bir yönetmen için derinlemesine yararlı. Abbas, bizlere usul usul rehberlik ederken hakikatimizi bulabilmek için kendimizle baş başa bırakıyor. Dolayısıyla bu kitabın film literatürünün temel taşı olması muhakkak."
"Abbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri" raflarda!