Kimlik ve Kişilik Üzerine Pera Film'den "Bölünmüş Benlik"
05 Şubat 2018

Pera Müzesi Film Programı

Kimlik ve Kişilik Üzerine Pera Film'den "Bölünmüş Benlik"

07 Şubat - 04 Mart 2018 

Pera Müzesi, Bana Bak! sergisi kapsamında Bölünmüş Benlik film programını sunuyor. Program adını İskoç psikiyatrist Ronald David Laing'in ilk kitabından alıyor. Seçkide Laing'in çalışmaları ve yaşamına vurgu yapan çarpıcı film, belgesel ve video çalışmalarına yer verilirken, benlik ve kimlik kavramları tartışmaya açılıyor.

Pera Film'in 07 Şubat - 04 Mart tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturduğu Bölünmüş Benlik film programı, kimlik, temsil ve görenek kavramlarının beyazperdedeki yansımalarını araştırıyor. Özellikle psikiyatri konulu filmleri mercek altına alan seçkide, dokuz film öne çıkıyor: Sığınak (Peter Robinson, 1972), Siz Eskiden R.D. Laing Miydiniz? (Kirk Tougas, Thomas Shandel, 1989), R.D. Laing'in 'Düğümler'ini Filme Okumak (David Lamelas, 1970), Aile Hayatı (David Lamelas, 1971), Morvern Callar (Lynne Ramsay, 2002), Kevin Hakkında Konuşmalıyız (Lynne Ramsay, 2011), Neon Şeytan (Nicolas Winding Refn, 2016), Plaj Fareleri (Eliza Hittman, 2017), Kutsal Geyiğin Ölümü (Yorgos Lanthimos, 2017)

Yönetmenliğini Peter Robinson'ın üstlendiği 1982 yapımı Sığınak (Asylum), "akıl rahatsızlığı" çeken bireylerin birbirleri ile etkileşimlerini incelerken, "deliliğin" her ne kadar ıstıraplı da olsa sosyal açıdan olumlu sonuçlar da doğurabileceği konusunda saptamalar içeriyor. Siz Eskiden R.D. Laing Miydiniz? (Did You Used to be R.D. Laing?) R.D. Laing'in yaşamından öyküler barındırırken, hastalarının deneyimlerinden de yararlanıyor. Kirk Tougas ve Thomas Shandel'in yönetmenliğini yaptığı film aynı zamanda Laing'i bir dizi konferans ve seminerde takip eden bir yapım olarak öne çıkıyor. R.D. Laing'in 'Düğümler'ini Filme Okumak (Reading Film from 'Knots' by R.D. Laing), İskoç psikiyatristin Düğümler kitabından sayfaların, yönetmen David Lamelas tarafından filme çekilmesinden oluşuyor. Asi kızları ile baş etmeye çalışan orta sınıf bir anne babanın öyküsünü anlatan, David Mercer imzalı Aile Hayatı (Family Life), şizofreninin bir beyin hastalığından ziyade psikolojik sendrom olduğuna inanan psikiyatrist R.D. Laing'in kuramlarını destekliyor.

Alan Warner'ın 1995 tarihli romanından uyarlanan Morvern Callar, genç bir kadının sevgilisinin ani intiharını kendi özgürlüğüne kavuşmak amacıyla değerlendirmesini işliyor. David Lamelas yönetmenliğindeki film, hikâyesi yanı sıra atmosferiyle de dikkat çekiyor. Kevin Hakkında Konuşmalıyız (We Need to Talk About Kevin), bir anne ile büyüdüğünde seri katile dönüşen oğlu arasındaki ilişkiyi ele alıyor. İskoç yönetmen Lynn Ramsay tarafından beyazperdeye uyarlanan bu psikolojik gerilimin müzikleri ise Radiohead'den Johnny Greenwood imzası taşıyor. Moda dünyasının acımasız yüzünü genç model Jesse'nin hikâyesi üzerinden görselleştiren korku filmi Neon Şeytan (The Neon Demon)'ın yönetmen koltuğunda Nicolas Winding Refn oturuyor. Plaj Fareleri (Beach Rats), Brooklyn sokaklarında yaşayan Frankie'nin kimliğini sorgulamasını ve kendini keşfetme çabasını konu alıyor. Yönetmen Eliza Hittman, filmde karakter tahliline ayrı bir derinlik kazandırıyor. Kutsal Geyiğin Ölümü (The Killing of a Sacred Deer) başarılı bir cerrah ve babasının boşluğunu onunla doldurmaya çabalayan bir ergen etrafında dönüyor.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)