Kaan Müjdeci yeni filmini bir sanat eserine dönüştürdü
07 Mayıs 2018

KAAN MÜJDECİ YENİ FİLMİNİ SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜRDÜ: "IGUANA TOKYO PROLOGUE" JAPONYA'DA SERGİLENİYOR!

 İlk filmiyle büyük bir başarıya imza atan ve birçok ödül kazanan Kaan Müjdeci senaryosunu yazdığı, çekimlerini ise eylül ayında yapacağı "Iguana Tokyo" filmini "Iguana Tokyo Prologue" adlı bir sanat eserine dönüştürdü. Filmin hissini, fizik kuralları aracılığıyla seyirciyle paylaşmasına olanak sağlayan "Iguana Tokyo Prologue" adlı eser, Tokyo Arts and Space Hongo'daki "Compiling Behaviors, Digesting Actions" başlıklı sergide sanatseverlerle buluşuyor. Goethe-Institut Japan tarafından sergiye davet edilen Kaan Müjdeci'nin eseri, 1 Temmuz'a dek görülebilir.

Birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen "Sivas" filminin yönetmeni Kaan Müjdeci; ikinci uzun metraj film projesi "Iguana Tokyo"nun çekimlerine başlamak üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

Başarılı yönetmen aynı zamanda, yeni filmini sarmal sinema eserine dönüştürmek üzere, Goethe-Institut Japan tarafından 14 Nisan-1 Temmuz 2018 tarihlerinde gerçekleşecek "Compiling Behaviors, Digesting Actions" sergisi için ocak ayında Kyoto'ya davet edildi. Şubat ayından bu yana Goethe-Institut Villa Kamogawa'da çalışmalarını sürdüren Kaan Müjdeci, kaleme aldığı senaryodan yola çıkarak zaman/mekan algısını değiştiren ve iki farklı bilgisayar tarafından kontrol edilen bir makine tasarladı.

Herhangi bir şarttan bağımsız, her durum ve her kimse için aynı şekilde çalışan fizik kuralları Kaan Müjdeci'ye, yeni filmi "Iguana Tokyo"yu perdenin dışına çıkarması ve hissini seyirciyle paylaşması için ilham verdi. Einstein'ın "Eğer çok hızlı seyahat ederseniz ya da yerçekimi Dünyanınkinden daha güçlü olan bir gezegene giderseniz, zaman diğer insanlara nazaran sizin için daha yavaş akacaktır" açıklamasını odağına alan "Iguana Tokyo Prologue" adlı eser, cam bir küp sayesinde ziyaretçilere zaman/mekan algısının değişimine şahit olma imkanı sunuyor.

Mühendis Conner Kirk ve programlama uzmanı Zach Aikman'nın yardımlarıyla inşa edilen "Iguana Tokyo Prologue", içinde az miktarda su barındıran cam bir küpten oluşuyor. İki tarafında ayna olan bir duvar, cam kübü ikiye bölerek içeride iki farklı oda yaratıyor. Her odanın zemininde gömülü olan birer LED ekranı, Python tarafından programlanıp Raspberry Pi 3 üzerinden çalıştırılan ve bilgisayar tarafından kontrol edilen bir pinpon oyununu gösteriyor. Odalarda bulunan kişiler birbiriyle oyun oynuyor ve bir taraf puan aldığında ortadaki duvar, karşı tarafın alanını küçültecek şekilde diğer tarafa doğru hareket ediyor. Böylece kazanan tarafın odasındaki şu seviyesi alçalırken kaybeden tarafın odası suyla doluyor. Suyun yüksekliğine bağlı olarak odadakilerin hareketleri yavaşlar ya da hızlanırken bu, zaman algısının da değişmesine ve iki oda arasında bir nevi hayali  "zaman yolculuğu"na yol açıyor.

 
"Iguana Tokyo" Hakkında

Daha önce 10. Köprüde Buluşmalar - 34. İstanbul Film Festivali ve Cinelink 2015 21. Saraybosna Film Festivali'nde Ortak Yapım Platformları'na seçilen "Iguana Tokyo"; Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu'dan da 1 milyon TL destek fonu almaya hak kazandı. "Iguana Tokyo", 69. Cannes Film Festivali kapsamındaki Cannes Atölye - Cannes L'Atelier'e seçilen toplam 15 proje arasında yer aldı.

Kaan Müjdeci'nin yazıp yöneteceği, Almanya-Türkiye-Japonya ortak yapımı "Iguana Tokyo"nun çekimleri Tokyo ve Berlin'de gerçekleştirilecek. Çekimlerinin 2018'de tamamlanması planlanan filmin dili ise Japonca ve İngilizce olacak. 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)