Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Ömer Kavur, 18 Haziran 1944 yılında Ankara'da doğdu. Diplomat bir baba ile evhanımı bir annenin tek çocuğuydu.
İlkokul birinci sınıfı Ankara'da, kalan dört yılını ise İstanbul'da okudu. Ortaokuldan lise birinci sınıfın sonuna kadar Robert Koleji'ne devam etti. Liseyi Kabataş Erkek Lisesi'nde bitirdi. Üniversite eğitimi için Fransa'ya gitti. Conservatoire Indépendent du Cinéma Français'de sinema eğitimi gördü. Sorbonne Üniversitesi Sinema Tarihi bölümünde yüksek lisans yaptı. Ayrıca Hautes Etudes du Journalisme'de sosyal bilimler okudu.
Fransa'daki öğrencilik yıllarında Cinématheque Française'de çok sayıda izlediği film, Ömer Kavur sinemasını etkiledi. Bryan Forbes'in Chaillot'lu Deli (La Folle de Chaillot,1969), Alain Robbe-Grillet'in Yalan Söyleyen Adam (L'homme Qui Ment, 1968) ve Fransa'da çekilen TV filmlerinde asistanlık yaptı. Türkiye'ye döndüğünde İstanbul, Atatürk ve Ankara, İzmir ve Boğaziçi Köprüsü isimli belgeselleri çekti. 1974'te Refik Halid Karay'ın eserinden uyarladığı Yatık Emine filmi ile yönetmenliğe başladı.
Sinemasal ve toplumsal koşullar nedeniyle 1979 yılına kadar film çekmedi. Bu yılda çektiği Yusuf ile Kenan, sansüre uğrayarak yasaklandı. Ancak 1,5 yıl sonra gösterime girebildi. Daha sonra sırasıyla Ah Güzel İstanbul (1981), Göl (1982), Körebe (1985) filmlerini tamamladı. Bu filmlerinde dönemin gözde oyuncusu Müjde Ar ve Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray'ı alışılmışın dışında farklı rollerde oynattı.
1981 yılında çektiği Kırık Bir Aşk Hikâyesi filminin senaryosunu Selim İleri ile birlikte yazdı. 1985'te Amansız Yol filmi ile devam eden yolculuğunda 1986 yılında Yusuf Atılgan'ın aynı adlı yapıtından sinemaya aktardığı Anayurt Oteli, hem kendi filmografisinin hem de Türk sinemasının başyapıtlarından biri oldu. Bu film ile Venedik Film Festivali Eleştirmenler Ödülü, İstanbul Film Festivali En İyi Türk Filmi Ödülü gibi birçok ödül kazandı. Ömer Kavur Türk sineması içinde edebiyatçılarla yaptığı işbirliği ve uyarlamalarıyla dikkat çekti.
1987'de Gece Yolculuğu, 1990'da Orhan Pamuk'un Kara Kitap adlı eserinin ana temasından yola çıkarak sinemalaştırdığı Gizli Yüz, 1995'te Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey, 1996'da Akrebin Yolculuğu, 2000'de Melekler Evi ve 2002 yılında Karşılaşma filmlerini çekti.
Ömer Kavur'un kendine has üslubu, filmlerinde üzerinde durduğu 'zaman' ve zaman ile birlikte yabancılaşma teması onu Türk sineması içinde özgünleştirdi. Uzun süre lenf kanseri tedavisi gören yönetmen, 12 Mayıs 2005'te vefat etti.
Yazan: Banu Kibar
Kaynak: TSA
Fanatik Film arşivindeki Ömer Kavur filmlerine şu linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=WYJVjo66MoA&list=PL2nTYv4B0ZbsNRvzb-lAJa1HrBsCW8ew6