Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl, pandemi kurallarına uygun olarak 14-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin merakla beklenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın finalistleri açıklandı! Yaklaşık 40 filmin başvurduğu yarışmada, 10 eser, Altın Koza Ödülleri için jüri karşısına çıkmaya hak kazandı.
14-20 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde; Anıl Gelberi'nin yönettiği "Plaza", Barış Hancıoğulları'nın yönettiği "Yeniden Leyla", Ercan Kesal'ın yönettiği "Nasipse Adayız", Fatih Özcan'ın yönettiği "Mavzer", Faysal Soysal'ın yönettiği "Ceviz Ağacı", Gökçin Dokumacı'nın yönettiği "Kuyudaki Taş", Hacı Orman'ın yönettiği "Körleşme", Leyla Yılmaz'ın yönettiği "Bilmemek", Onur Ünlü'nün yönettiği "Topal Şükran'ın Maceraları" ve Umut Evirgen'in yönettiği "Ben Bir Denizim" olmak üzere 10 film Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kategorisinde yarışmaya hak kazandı.
Beş yapımın, yönetmenlerin ilk filmi olmalarıyla dikkatleri üzerine çektiği festivalde aynı zamanda, iki filmin dünya prömiyeri, bir diğerinin ise Türkiye prömiyeri gerçekleşecek. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan yapımlardan Anıl Gelberi'nin "Plaza", Barış Hancıoğulları'nın "Yeniden Leyla", Ercan Kesal'ın "Nasipse Adayız", Hacı Orman'ın "Körleşme" ve Umut Evirgen'in "Ben Bir Denizim" filmleri, yönetmenlerin ilk filmi olma özelliğini taşıyor. "Yeniden Leyla" ve "Ben Bir Denizim" filmleri dünya prömiyerlerini festival kapsamında Adana'da yapmaya hazırlanırken, 26. Uluslararası Saraybosna Film Festivali'nde ilk kez seyirciyle buluşan, Fatih Özcan imzalı "Mavzer" filmi ise Altın Koza'da Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek.
Adana Altın Koza Film Festivali'ni pandemiye rağmen kesintiye uğratmadan devam ettirme kararını veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'nın ve Türkiye'nin en prestijli festivalini, COVID-19 salgını şartlarını göz önünde bulundurarak gerçekleştireceklerini belirtti. Karalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin ışığında, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi esaslarını gözeten bir düzenlemeyle fiziksel mesafenin korunabildiği, etkili hijyen ve dezenfekte işlemlerinin yapılacağı bir ortam için gerekli çalışmaların festival yönetimi tarafından gerçekleştirileceğini ifade etti.
Salgın önlemleri nedeniyle bu yıl Adana Altın Koza Film Festivali'nde filmler; "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" ve "Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması" olmak üzere toplam 2 kategoride yarışacak. Sinemaseverlerin merakla beklediği "Altın Koza Ödülleri" ise eylül ayında düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. "Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri" ve "Orhan Kemal Emek Ödülleri" de yine aynı törende sahiplerine takdim edilecek.
27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Uzun Metraj Film Yarışması'nın, başkanlığını oyuncu Füsun Demirel'in üstlendiği jürisinde; görüntü yönetmeni Feza Çaldıran, oyuncu Damla Sönmez, yönetmen Seren Yüce, müzisyen Can Atilla, yazar Ayfer Tunç ve sinema yazarı Sevin Okyay yer alıyor.
27. ULUSLARARASI ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ HAKKINDA
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin yürütme kurulu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tarafından davet edilen usta isimlerden oluşuyor. Başkanlığını Menderes Samancılar'ın üstlendiği yürütme kurulunda Nebil Özgentürk, Kadir Beycioğlu, İsmail Timuçin ve Gökhan Mutlay yer alıyor. Festival direktörlüğünü ise, uzun yıllar Adana Altın Koza Film Festivali sinema bölümü direktörlüğünü yürütmüş olan Kadir Beycioğlu üstleniyor.
ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ HAKKINDA
Çukurova'nın ürünü pamuğu simgeleyen "Altın Koza Film Festivali", ilk kez 1969 yılında 'Altın Koza Film Şenliği' adıyla Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde gerçekleştirildi. 1973 yılına kadar beş yıl aralıksız sinemaseverlerle buluşan şenlik, ekonomik olanaksızlıklar nedeniyle on sekiz yıl sürecek bir suskunluğa gömüldü. 1992 yılında Adana Belediyesi, Adanalılar ve sanat dünyasından gelen "Altın Koza yeniden canlansın" talebini sonuçsuz bırakmayarak şenliği, Türk sanat dünyasına yeniden armağan etti. Festival, "Öğrenci Filmleri Yarışması"nı da programına ekleyerek Türkiye'de ilk kez bu alanda yarışma düzenleyen festival oldu. 1998'de gerçekleşen Adana depreminin ardından o yıl Altın Koza, bütçesini depremzedeler için kullanarak festivali düzenlememe kararı aldı. Ardından 1999'da ise Marmara depremi nedeniyle ülkede ulusal yas ilan edilmesi sonucu festival gerçekleştirilemedi ve festival bütçesi o yıl da Marmara depreminden zarar gören depremzedelere aktarıldı.
7 yıllık aranın ardından 2005 yılından bu yana kesintisiz devam eden festival, programına eklediği "Dünya Sineması" ve "Akdeniz Filmleri Seçkisi" ile uluslararası kimliğe bürünmüş "Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması"yla da bu kimliğini pekiştirdi. 1969 yılından itibaren Türk sinemasına verdiği ödüllerle destek olmayı amaçlayan festival günümüzde, sadece Çukurova Bölgesi'nin değil, ülkemizin en önemli kültür-sanat etkinliklerinden biri haline geldi.