Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Bu yıl 9. kez düzenlenen Boğaziçi Film Festivali Boshporus Film Lab kapsamında, "No Man's Land", "Death in Sarajevo", "An Episode in the Life Of An Iron Picker", "Cirkus Columbia" filmlerinin Oscar Ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanovic, masterclass etkinliği gerçekleştirdi. Uluslararası alanda sayısız ödüle uzanan, aynı zamanda festivalden bir Onur Ödülü de alan Tanovic'in masterclass etkinliği büyük ilgi gördü. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Boğaziçi Film Festivali Artistik Direktörü Emrah Kılıç yaptı.
24 Ekim Pazar günü, Atlas 1948 Sineması'nda düzenlenen etkinlikte usta yönetmen deneyimlerini aktardı ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Kariyerine belgesel ile başladığını ve daha sonra Saraybosna Savaşı'nı çektiğini aktaran yönetmen, kurmaca filme geçmeden önce edindiği belgesel tecrübesinin önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Savaş başladığında Belçika'ya gittiğini belirten yönetmen, kariyerinin orada şekillendiğinden bahsetti. Tanovic; "Tekrar sinemaya dönmek gibi bir düşüncem yoktu. Eşimle beraber sinemaya giriyordum, yeni gösterilen çok kötü filmler vardı ve " Nasıl daha iyisini yapabilirim? diye düşündüm. Eşim beni teşvik etti ve oturdum senaryoyu yazdım" dedi.
Dünyanın her yerinde mayınların olduğu garip zamanlarda yaşıyoruz
Saraybosna Savaşı sırasında, cephede baş başa kalan farklı ülkeden iki askerin yer aldığı "No Man's Land" filmi hakkındaki sorulara da cevap veren Tanovic, günümüzde, dünyanın her yerinde mayınların olduğu garip zamanlarda yaşadığımızı belirtti. Filmlerinin politik olduğu ama finale her zaman insani duyguların kaldığının hatırlatılması üzerine Tanovic, "Gerçekten bunu vermek çok zor, teşekkür ederim, bu duygunun geçmesini duymak güzel. İnsan filmden sonra dönüp bakıyor ve onu hissediyor. Zaten senaryoyu yazarken değil izleyince daha iyi anlıyorsunuz." dedi.
Sinemada süre konusunda bir baskı hissedip hissetmediği sorulan yönetmen; "8 saatlik film yapıyorlar mesela. 1 saatte olabilir, 1,5 saatte. Hayat bu şekilde. İşin ticari tarafı da var. Bir şey okuyup sonrasında düşünmeye başlayabilirsiniz bu da bir yöntemdir." dedi.