Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Fanatik Film 02.01.1995 yılında Nejdet Arkın tarafından kurulan 3.500'e yakın Türk filminin sahibi olan bir film şirketidir.
Fanatik Film Şirketi 2014 yılından beri aralıksız olarak film restorasyonu yapıyor. Türk klasiklerini, ödüllü filmleri ve halka mal olmuş yapımları sinemamıza modern bir şekilde ve kaliteli görüntüyle kazandırıyor. 5 kişilik bir stüdyo ekibi restorasyon için yoğun emek sarf ediyor. 1 film ortalama 1 ay süren bir emekle, layığıyla restore edilmekte. Restore edilen filmler Fanatik Film tarafından gururla sinemaya yeniden kazandırıldı.
Filmler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema – TV Merkezi’nin geniş arşivinden gelen negatifler üzerinde yapılan çalışmayla restore ediliyor. Gelen negatifler HD formatında, günümüz teknolojilerine uygun biçimde renklendirilip, özel programlarla filtreden geçiriliyor ve titiz bir çalışma sonucu temizlendikten sonra şimdiki yayın formatlarına dönüştürülerek hizmete sunuluyor. Son haline gelene kadar da en ufak çizik bile taranarak ekibin dikkatli çalışmasıyla steril bir hale getiriliyor. Gerisi izleyicilerin takdirine kalıyor.
Film, karanlık bir ortamda kameraya konarak objektif içinden geçen ışık ışınlarının üzerinde görüntü oluşturduğu taban, kayıt formatıdır. Çocukluk anılarımızda fotoğraf makinelerine koyduğumuz negatif filmlerden hatırlayabileceğimiz format da diyebiliriz.
Dijital teknoloji, filme kaydedilen bir görüntünün sahip olduğu kaliteyi ve çözünürlüğü dijital makineler sayesinde çok ileri bir seviyeye taşımıştır. Restorasyon çalışmaları bu konuda filmlere çok ayrı bir perspektif katmıştır.
Restorasyon ise bu filmleri çeşitli film scanner'ları bir filmi kare kare okuyarak (saniyede 16/24/25 kare) görüntüyü bilgisayar hafızasına depolar. Filmin tabanındaki çizikler, tozlar, kopmalar, renk sapmaları, yani laboratuvar ve gösterim sırasında filmin gördüğü zararların giderilmesi amacıyla filme çeşitli bilgisayar programlarında işlemler uygulanır. Bu işlemler her film karesine tek tek detaylar dikkate alınarak yürütülür. Film taranırken ses bölümü de restorasyondan geçirilmek üzere ayrı işlemlere tabi tutulur. Daha sonra görüntüyle birleştirilir.