Netflix'in 1986 Atıf Yılmaz yapımı Aaah Belinda filmini yeniden çekti. Acaba çekmese miydi ?
19 Nisan 2023

Atıf Yılmaz'ın 1986 yapımı senaryosunu Barış Pirhasan'ın yazdığı Türk Sineması'nın kült filmlerinden biri haline gelmiş olan Aaahh Belinda, Bir burjuva filmi güldürüsü olarak çekilen film, Woody Allen’in “Kahire’nin Mor Gülü”  filminden biraz esinlenilmiş gibi olsada, Atıf Yılmaz, profesyonel anlatımı içinde yaşanan olayları başarılı bir şekilde işlemiş. İki bambaşka dünyayı karşı karşıya getirmiştir. Film zamanının ötesinde Türk Sineması'nın evrilmesi ve dönüşüm dönemine en güzel ornek olmuş ikonik bir film haline gelmiştir. özgün konusu, kadının toplumdaki yeri, cinsiyet ayrımı, kadın mücadelesini farklı bir dille işleyen ve destekleyen yapım kadını bir nesne halinden çıkararak öznel benliğine sahip çıkan bir birey olarak tanımlar. Film güçlü kadın karakterini bilim kurgu öğeleriyle paralel evreni kullanarak, kapitalizmin kadını nasıl nesneleştirdiğini, ataerkil bir toplumda yaşarken nasıl bir köle konumuna soktuğunu, sıkıştığı gelenekler ve mahalle baskısının arasında yaşamaya mecbur bırakılmasını fantastik bir dille aktarmayı başarmış en başarılı Türk yapımlarından biridir. Film döneminin en başarılı filmlerinden biri olacak ki Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film de dahil olmak üzere 3 ödülle taçlandırılmış. 

Müjde Ar / Aaahh Belinda 1986

Netflix'in Belindasını tüm bu bilinenlerden yola çıkarak heyecanla bekledik. Fakat beklemeseymişiz de olurmuş dedirtti.  Orjinal filmde bir mücadele vardı bir başkaldırı, bir haykırış izlemiştik. Ama Netflix'in Belindası orjinal senaryoya hemen hemen sadık kalınarak, filmin sembol ettiği hiçbir unsur vurgulanmadan ruhsuz bir bilim kurgu denemesinden öteye geçememiş. Yeni filmde yönetmen koltuğunda Deniz Yorulmazer otururken, orjinal senaryodan filmi uyarlayan isim ise Hakan Bonomo oldu. Başroller ise Müjde Ar yerine Neslihan Atagül, Yılmaz Zafer'in yerinde Serkan Çayoğlu, Macit Koper yerine ise Necip Memili'yi izliyoruz. 

Orjinal filmin konusu ise şu şekilde; Tiyatro oyuncusu Serap, bir reklam filminin çekimleri sırasında kendini reklamda oynadığı karakterin yani Naciye'nin yerinde bulur. evli ve iki çocuğu olan Naciye klasik bir ev hanımıdır.. Bu yaşam içinde sıkışan Serap bir çıkış yolu arar kendi çevresi onu tanımaz içine girdiği hayat ise ona yabancıdır. 

Netflix uyarlaması Belinda da ise aynı konu, farklı karakter isimleri ile boşboş bir bilim kurgu denemesi izliyoruz. Takdiri siz izleyicilerin...

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)