Yeni neslin yıldız oyuncularından Kubilay Aka'nın Zaferin Rengi filminde canlandırdığı Fenerbahçe’nin kurucu üyesi ve efsane kaptanı Galip Kulaksızoğlu kimdir?
12 Şubat 2024

Sezonun en çok konuşulan ve merak edilen yapımlarından biri olan Zaferin Rengi filmi bu hafta, yani 16 Şubatta vizyonda olacak. Fenerbahçe’nin kurucu üyesi ve efsane kaptanı Galip Bey'in hayatı üzerinden kurgulanan filmde, Galip Bey'i yeni neslin yıldız isimlerinden olan Kubilay Aka canlandırıyor.

Kubilay Aka, Zaferin Rengi filminde canlandırdığı Fenerbahçe’nin kurucu üyesi ve efsane kaptanı Galip Kulaksızoğlu hakkında konuştu; 

SAYGI DUYULAN ÖZEL BİR KARAKTER.

GALİP BEY’İ CANLANDIRIRKEN İÇİMDE SADECE GURUR DUYGUSU OLUYOR, ONUR DUYUYORUM’…

Her hafta statta futbol oynayarak deşarj olduğunu dile getiren Kubilay Aka, canlandırdığı Galip Bey karakterini şu sözleriyle anlattı; “Tarihte örnek alınması gereken, efsane bir karaktere hayat veriyorum. O yüzden anlatırken de çok saygılı bir şekilde ifade etmeye çalışıyorum. Böyle karakterleri canlandırabilmek, geçmişe dokunabilmek bizim için çok büyük bir şans. O yüzden onur duyuyorum. Galip Bey’i canlandırırken içimde sadece gurur duygusu oluyor.”

Yönetmen koltuğunda usta yönetmen Abdullah Oğuz'un oturduğu, Zaferin Rengi filmi, oyunculukları, dekor, makyaj ve kostüm tasarımlarıyla da izleyiciyi bir asır öncesinin İstanbul’una geri götürecek. 

Film ekibi; ilk olarak yaklaşık 110 yıl öncesine giderek o dönemin oyun kurallarını, takım dizilişlerini, sporcu kıyafetlerini ve malzemelerini (krampon, forma, şort, konç, top gibi) araştırdı. Ardından yoğun ve meşakkatli bir araştırma süreciyle başlayan futbolcu seçmeleri için amatör kulüpler ile görüşmeler yapıldı ve 900’e yakın genç amatör futbolcuya ulaşıldı.

Futbol yetenekleri, dönem ve karakter uyumu, oyuncu performansı ve ekip çalışması uyumu gibi kriterler göz önünde bulundurularak 90 sporcu belirlendi. Bu kriterlere uygun olarak seçilen oyuncular takım-takım ayrıldı ve tarihteki maçların skorlarına ve bilgilerine göre maç aksiyonları planlandı. Hazırlık süreçlerinde, önce suni çimde, ardından toprak sahada yaklaşık 2 ay antrenmanlar yapıldı. Çekim takvimi yaklaştıkça döneme ait krampon, forma, şort, çorap ve toplarla antrenmanlar yapan ekiplerin Harington Kupası müsabakası çekimi ise 4 günde gerçekleştirildi.

Galip Kulaksızoğlu Kimdir?

Midilli mutasarrıfı (Sancak yöneticisi) Kulaksızzade Mustafa Bey’in büyük oğlu olan Galip Kulaksızoğlu, 1889 yılında İstanbul’da doğmuştur. Henüz Saint Joseph Lisesi’nde öğrenciyken, Fenerbahçe’nin kurucu kadrosu içinde yer almıştır. 1907 – 1924 yılları arasında kulüpte kaptanlık, teknik direktörlük ve başkanlık görevlerinde bulunmuş ve takımını 5 kez İstanbul ligi şampiyonu yapmıştır. O dönemde takım arkadaşı Arif Emirzâde ile ülkenin en güçlü defans ikilisini oluşturmuşlardır. 

Galip Bey futbol zekâsı, üstün tekniği, gözü kara, çevik ve asla pes etmeyen takım oyunu anlayışıyla Türk futbolunun en büyük yıldızlarından biri olmuştur. Öyle ki milli mücadele yıllarında, işgal kuvvetleriyle yapılan bir maçta, topa eğildiğinde karşı tarafın attığı bir tekmeyle, başına sert bir darbe alarak kanlar içinde yere düşmesine rağmen oyuna devam etmiş ve maçın kazanılmasını sağlamıştır.

Galip Kulaksızoğlu sadece futbolda değil tenis, hokey ve kürek sporlarında da devrin önde gelen isimlerinden biri olmuştur. Çağdaşları ondan bahsederken her zaman “ En Büyük Türk Sporcusu” diye söz etmişlerdir. 

Galip Bey’in kulüpte yöneticilik yaptığı yıllarda kulübe gelen her genç sporcuya Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığı kulüp hatıra defterini gösterdiği de bilinmektedir.

Kendisi gibi kardeşi Şekip Kulaksızoğlu da Fenerbahçe’ye gönül vermiş, çocuk yaştan itibaren kulüp içinde yetişmiş ve Fenerbahçe tarihine “gol yemeden şampiyon olan takımın kalecisi” olarak geçmiştir.

Galip Kulaksızoğlu, 1939 yılındaki vefatına dek azim ve özveriyle yürekten bağlı olduğu Fenerbahçe için çalışmaya devam etmiş ve cenazesi Fenerbahçe Stadından kaldırılmıştır. Şiire de ilgisi olduğu bilinen kahraman Galip Bey’in mezar taşında şu cümle yazmaktadır. “Ulu Tanrı, hayatı Türk sporcusuna örnek olan Galip Kulaksızoğlu’nun ruhunu taziz et”

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)