Acı

(22 kişi yorum yaptı)
Yönetmen: Yılmaz Güney Yılmaz Güney
Ülke: türkiye
Oyuncular: Osman Han, Dündar Aydınlı, Hayati Hamzaoğlu, Fatma Girik, Yılmaz Güney, Niyazi Gökdere, Şahin Dilbaz, Abdurrahman Palay, Mehmet Büyükgüngör, Agah Hün Devamını Gör...
Ödüller: En İyi 2. FilmEn İyi Görüntü YönetmeniEn İyi Erkek OyuncuEn İyi Kadın OyuncuEn İyi MüzikEn İyi Stüdyo Çalışması
Konusu : İtalyan "spagetti westernτ lerinin özelliklerini taşıyan kan davası karşıtı bir deneme. Filmin ana teması pişmanlık üzerine kurulmuş. Yılmaz Güney' in hem yönetmenliğini yapıp hem de başrolünü oynadığı film, Fatma Girik' in gazino çalışmaları nedeniyle hızlı bir çalışma temposu içinde 14 günde çekildi. 15 yıllık mahpusluk yaşamından sonra, yıllar önce öldürdüğü adamın ailesine gidip bağışlanmasını isteyen, düşman kapısında it olmaya bile razı olan Çiçek Ali rolüyle ilginç bir tipleme çizer Yılmaz Güney. Filmin son sahneleri son derece hareketli ve başarılı. Dağlarda silahıyla atış talimleri yaptığı sahnelerde Güney, giydiği beyaz giysileriyle samuraylara gönderme yapar. Düşmanları tarafından gözleri kör edilen Çiçek Ali'ye Zeliha rolündeki Fatma Girik yardımcı olur. Ağaç dallarına, kayalara ve gerdiği iplere çanları bir bir dizer ve Güney çan seslerini duyduğu yöne doğru ateş eder. Önce "Çan adıyla yazılıp sonra da Acı olarak değişti rilen film, 3. Adana Şenliğinde (1971) "ikinci oldu ve Metin Bükey'le (müzik) Fatma Girik (oyuncu) ödül aldılar (1971) (Agah Özgüç'ün 100 Filmde Türk Sineması Kitabından)
Kurgu
Yapım Ekibi
Işık Ekibi
Ses Ekibi
eskiseyyah
6 Haziran 2019 14:32izledikçe hüzünlenindiren bir film.. oyuncu kadrosu taktire şayan.. yılmaz güney 71 yılındaki ağıt filmi ödül almış. hayati hamzaoğlu ile beraber güzel işler çıkartmışlar Allah rahmet eylesin.
Cevap YazMGUNAY
2 Eylül 2018 18:53Oğlunu öldürüp 15 yıl hapiste yattıktan sonra pişman olan bir Ali'nin öyküsü. Ne yapar yapar öldürdüğü adamın babasına kendini affettirir. Ama amca oğulları Aliyi bırakmazlar. Zelihanın babasını öldürüp Aliyi de kör ederler. Ali artık emmioğullarından bu yaptıklarının hesabını kör bir şekilde zillerlede olsa alır. finalde filmin adı gibi acı bir şekilde biter. Yılmaz Güney en iyi oyunculuklarından birini bu filmde gösteriyor.
Cevap YazMGUNAY
10 Aralık 2015 16:13Kraldan güzel bir vicdan muhasebesi. Kralın renkli filmleri gerçekden başarılı yiğidi öldür hakkını yeme.
Cevap Yazbenimsinema
8 Nisan 2012 12:29köy ve ya kan davali filmlerin en iyi sekilde hakkini verecek iki uste fatma ve yilmaz. öldürdügü fatmanin kardesinin ardindan 15 yillik mapus yatan ve sonra cok pisman olan, affedilmesi icin hersey yapan ve sonra fatmaya asik olan bir adami oynuyor yilmaz....bi catismada kör olur...daha iyi duyabilmek icin fatmadan canlarin sesi ile yardim ister...elistirecegim tek konu. kör diye neden gözleri kapali ve hedefi vururken neden yan durup ve basini yana egiyiyor.. düz hedef alamiyormu ???
Cevap YazMGUNAY
10 Aralık 2015 16:46öyle ateş etmesinin nedeni kulaklarım artık gözüm oldu mantığıyla yapılmış olabilir.
kariz_ma_35
20 Şubat 2011 23:25Kan davası yüzünden 15 yıl hapiste yatan. Çıktığında düşman kapısına kul köle olan bir gencin dramı. Adamı "Ali" Yılmaz Güney'e vurduran "Haceli Ağa" Hayati Hamzaoğlu ve adamların. "Ali" Yılmaz Güney'in bu değişimine anlam vermemesiyle başlayan olaylar. İki tanışığın buluştuklarında anlaşamamasıyla birbirlerine düşman kesilirler. Bir ara evine giderken "Haceli Ağa" Hayati Hamzaoğlu ve adamları "Ali" Yılmaz Güney ile "Avanos Dayı" Mehmet Büyükgüngör'ün yolunu keserler. Çıkan anlaşmazlıkta kavgaya dönüşür. "Avanos Dayı" Mehmet Büyükgüngör kafasına yediği kocaman taş ile yaşamını yitirir. "Ali" Yılmaz Güney uçurumdan yuvarlanır ve kör olur. İyileşemez ve düşman kızı "Zeliha" Fatma Girik ile yaşamaya başlar. Önce kaldığı yerin etrafına çardak biçiminde çanları yerleştirir. "Zeliha" Fatma Girik ile alışmak için sesin geldiği yere atış yapar. Bu antremana iyice alışır. "Ali" Yılmaz Güney'in hapishane arkadaşı "Elmas" Oktay Yavuz ise "Zeliha" Fatma Girik'e göz koyar durumu anlattığında. "Zeliha" Fatma Girik "Elmas" Oktay Yavuz'a çanı verir. Buluşma yerine gelen "Elmas" Oktay Yavuz çanı çalınca "Ali" Yılmaz Güney tarafından vurulur ve ölür. Daha sonra yerini öğrenen "Haceli Ağa" Hayati Hamzaoğlu ona adamlarıyla saldırır. "Zeliha" Fatma Girik'in çanı çalmasıyla ateş eder "Ali" Yılmaz Güney ve düşmanlarını vururak öldürür. Filmin sonlarına doğru ikili bu olayda vurulur ve yaşamını yitirir. Bu filmde özellikle çanın sesinin geldiği yere doğru ateş etmeler. "Ali" Yılmaz Güney'in arkadaşı "Elmas" Oktay Yavuz'u aynı yöntemle vurduğu sahneler ve filmin gidişatı muhteşemdi. Filmden aldığım izlenimlerde bu filmin Nevşehir'in Avanos ilçesi, peribacaları ve civarı tarafında çekildiği kanaatindeyim. Köy konulu filmin ismi gibi acı'larla dolu bir yapım.
Cevap Yazkartal tibet tutkunu
15 Eylül 2010 15:04...fazlaca söze hacet yok. Böylesi, dram'ın üstesinden ancak! "Yılmaz GÜNEY & Fatma GİRİK" gelir. Onlarda bunun gereğini yapıp semeresi "ödül'ü" almıştır... Senaryo, Yönetmen, Aktör = "Yılmaz GÜNEY" İşte sinemada: Bir "Yılmaz GÜNEY" farkı!..
Cevap YazAlın yazısı
22 Nisan 2009 22:44Ali ( Yılmaz Güney ) bir zamanlar kasabanın kabadayılarından Hamza ( Hayati Hamzaoğlu ) nun yanında çalışmış , Avanos ( Mehmet Büyükgüngör ) ün oğlunu öldürmüş,15 yıl hapis yatmıştır.hapisten çıktığı zaman dünya görüşü değişmiştir.Ali’nin.Artık kimsenin emrine girmemek kendinde doğru bulduğu şeylerin savunmasını yapma kararındadır.bu nedenle avanos’ ağaya gidip vicdan azabından kurtulmak için ondan af diler.ve onun kapısında çalışmaya başlar.Avanos’un zelha ( Fatma girik ) adında bir de yetişkin bir kızı vardır.Ali avanos’la zelha’ya kol kanat gerer.Lakin bir süre sonra zelha ile aralarında bir yakınlaşma başlar.Mutludurlar,Ama Hamza ve avanesi ali’nin eskiyi unutup yeni bir hayata dönmesini bir türlü hazmedemezler.ondan öç almak isterler.ve alırlar da ilk kurban Avanos olur.onu müdafaa eden Ali,mücadelede gözlerini kaybeder.Ali’nin artık tek bir düşüncesi vardır; intikam….Zelha’yla dağlara sığınıp,çare düşünür.sonunda çanları bulur.zelha çan çalar.Ali sese ateş etmeyi öğrenir ve aylar geçer aradan.hamza ve çevresindekiler Ali’yle Zelha’yı gizlendikleri yerde bulurlar.Ali’nin artık öç alma saati gelmiştir. Aci bildiğimiz gibi 1971 adana altın koza festivalinde birinciliği kıl payı ‘Ağıt’a kaptıran film…festivalin en çok ödül alan filmi.yılmaz güney ve Fatma girik’e en iyi erken ve kadın oyuncu ödüllerini,en iyi senaryo ,en iyi film müziği,ve en iyi stüdyo ödüllerini kazanan film.Türk sineması’nın iki ödül rekortmeni iki iyi oyuncusu Yılmaz’la , Fatma yan yana gelince kamera da gani turanlı’ya teslim edilince.ortaya hoş bir yapıt çıkmış.
Cevap Yazperformer
24 Ekim 2008 22:45güzel bir film. ilk defa kanal 1'de izledim. fakat görüntü kötüydü. sanırım kanal1 filmin kötü bir kopyasını yayınladı. bu görüntünün bozukluğu ondan sanırım. köy filmlerini sevmem fakat işin içinde yılmaz güney adı geçiyorsa izlerim. ve sonuç olarakbu filmlerde farklı bir tat ve kalite vardır.
Cevap Yazteneketrampeto
11 Eylül 2008 15:25“Benim anladığım delikanlı doğruluğun,mertliğin ve ekmeğinin delikanlısıdır.Adam kendi meselesi içinde adamdır,bizse cinayeti seni eskiden ağa bildiğimiz için işledik.”
“Eskiden ağaydık ya şimdi?”
“Şimdi ağa da,paşa da bey de benim.Doğru bildiğim şeyden beni şaşırtmak isteyen herkes düşmanımdır.Bunu herkes böyle bilsin..Şu aklımla olsaydım Yasin’i katiyen öldürmeydim çünkü hatırladığım kadarıyla o da benim gibi bir garibandı…” Cevap YazB a r b a r o S
10 Eylül 2008 23:17Yılmaz GÜNEY Fatma GİRİK klasiği bir film. Mutlaka izlenmesi gereken bir yapım. İntikam ateşiyle yanan bir gencin öyküsü. Özellikle Fatma GİRİK'in yardımlarıyla yaptığı atış talimleri çan seslerini dinleyerek hedefleri vurduğu sahneler çok güzel...
Cevap Yaz