Danyal Topatan (Ahmet Danyal Bayrı)

Doğum Yeri : Tarsus/ İçel, Mersin
Doğum Tarihi :
1 Ocak 1916
Ölüm :
1975-09-26
Eğitim :
İlkokul
Hakkında :
Ermeni asıllı Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu.
Gerçek ismi Danyel olan aktör ortaokul 1. sınıfta eğitimini yarım bırakarak seçimini Yeşilçam'dan yana yapmış ve sinemaya 1953 yılında çekilen Drakula İstanbul'da filmi ile giriş yapmıştı. Yüzlerce filmde karakter oyuncusu olarak rol aldı. Karaoğlan filmlerinde canlandırdığı Camoka karakteri ile kitleler tarafından tanındı. Topatan, 26 Eylül 1975 tarihinde akciğer kanserinden ölmüştür.
İlgili Filmler
KartalTibetTutkunu
2 Ağustos 2017 13:51Küçük yaştandır, sinema'nın bir çok alanında yoğrulup katkıda bulunmuş olmak usta bir oyuncu adına takdiri şayan bir durum olmalı. Oda onca rol aldığı karakterin için de Kartal TİBET ile karşılıklı da oynadığı "Karaoğlan Camoka'nın İntikamı" Adlı filmdeki "Çamoka" karakter ile en az bir başrol oyuncusu kadar ünlü Ülke sathında daha iyi tanınır şöhretli isimdir artık O Ruhu şad olsun
Cevap Yazsinemaadamı
15 Nisan 2016 12:26yeşilçamın en önemli karakter oyuncularındandır. daha çok yılmaz güney, irfan atasoy, kartal tibet ve behçet nacar filmlerinde görülürdü. hep serseri ,esrarkeş, hovarda rolleri oynardı bazen babacan bazen de azılı bir hayduttu. kendisine timuçin caymaz, rıza tüzün, süha doğan, kamuran usluer,erol günaydın ve pekcan koşar dublajı çok yakışırdı en önemli rolleri tarkandaki kedi ve örümcek, karaoğlandaki camoka, canlı hedefteki aspirin osman, adanalı kardeşlerdeki yankesici, büyük beladaki büyük patron rolleridir. en çok yılmaz güney filmlerine yakışırdı. hem çirkin kralla hem taçsız kralla çok güzel bir uyumu vardı. sanki danyal olmasa film yapamaz gibi düşünürdüm çünkü hangi irfan atasoy filmine baksam vari hangi yılmaz güney behçet nacar filmine baksam var o gerçekten olmazsa olmazlardandı devdi büyük bir sanatçıydı.saygılar. allah rahmet eylesin.
Cevap Yazmncelik
3 Ekim 2015 20:51“Yıl 1975’ti aylardan da galiba Eylül. Şişli Camisi’nden bir cenaze kalkıyordu. Kalabalığı oluşturanların büyük bir çoğunluğu Yeşilçam’ın set işçileri, kavgacılar ve çileli yardımcı oyunculardı. Aradan yıllar geçmiş tabutu taşıyanlar arasında Kudret Karadağ’ı, Baki Tamer’i, Yadigar Ejder’i, Atilla Ergün’ü, Necip Tekçe’yi, Sivori Necdet’i ve Adnan Mersinli’yi anımsıyorum. Elbette başkaları da vardı… Dedim ya aradan yıllar geçmiş. Şişli Camisi’nde eller üstünde taşınan kim di ? Danyal Topatan… Yeşilçam’ın en çirkin adamı belki de. Berduş, serseri ve esrarkeş. Hayal meyal Tarlabaşı’nın pis sokaklarındaki evi anımsıyorum. Danyal Topatan, Kadir Savun ve ben. Biz neden bu evdeydik. Bir kadının eviydi bu. Kimin sevgilisiydi o? Danyal’ın mı, Kadir’in mi ? O gece orada sabahlamıştık. Rakılı ve dumanlı bir geceydi… Ve Danyal Topatan’ın içi esrar dolu sigara kağıdını diliyle yapıştırdığını görür gibi oluyorum... Şimdi Danyal yok.. Bir Eylül öğlesinde onu sırtlarında taşıyarak son yolculuğuna uğurlayanlardan Yadigar Ejder, Atilla Ergün de yok..” (Agah Özgüç-Türk Sineması’nın Marjinalleri ve Orjinalleri)
Cevap Yazkadelli
7 Mart 2013 20:341974 te kıbrıs çıkarması öncesi antalyada kamp kuran askerlere eğlenceli gösteriler yapmış. babam da oradaymış, komiklik falan yapmış, tarsuslu olduğunu söylemiş.
Cevap Yazsharapnell
7 Mayıs 2012 05:39birçok filmdeki karakter rollerinden tanıdığım bir oyuncu. ah güzel istanbul'da bakkal, tarkan filmlerinden birinde kedi, altın tabancalı ajan'da babalık, delisin'de ali şen'in yancısı berber, yaşar ne yaşar ne yaşamaz'da sanırım patron rollerindeydi.
bazı filmlerde (genelde başrol oyuncularının balıkçı, oduncu vb. rollerinde) bu adam da bu role uymamış fiyakası çok gelmiş dememe rağmen, onu izlediğim hiç bir filminde oynadığı role aykırı durmamış. sanki bütünleşmiş. hiç yadırgamamışım onu.
yalnız, bilmeden ne çok izlemişim danyal topatan'ın son filmi olan delisin'i. halbuki şurayı okuyana kadar hiç dikkat etmemiştim o filmin, oyuncusu olduğu son film olduğunu. bir dahaki rastlamamda sadece onun için izleyeceğim. nur içinde yatsın.
Cevap Yazsonmüdavim
5 Kasım 2011 23:18Türkan Şoray'ın babasının katillerinin peşine düştüğü filminde zarlardaki hileyi kendisine gösterdiği sahnede oldukça babacan durmuştur. Ayrıca canlandırdığı Camoka karakteriyle başrolde de oynamıştır.
Cevap Yazkartal tibet tutkunu
20 Kasım 2010 02:31"Türk sinemasının unutulmaz:) CAMOKA'SI. Bilal İNCİ vari en beğendiğim karakter oyuncularından. Sanatçının: Toprağı bol mekanı cennet olsun..."
Cevap Yazçirkinkral30
6 Eylül 2010 11:24ben hep iyi adam rollerinde görmüştüm arada kötü adam rolünü gördüm çok iyi bi aktördü ruhu şad olsun
Cevap Yazleyneli48
30 Mayıs 2010 19:04Yeşilçamı Yeşilçam yapan ender kötü adamlardandı.bazen iyiyi de ooynadı ama biz onu hep kötüdeki iyiliğiyle sevdik.büyük oyuncuydu çoooook büyük
Cevap Yaz